Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Vuelta 2021 | 5 etape montane din Turul Spaniei, care vor fi decisive în lupta pentru tricoul roșu

Nicu Savin

Actualizat 13/08/2021 la 16:24 GMT+3

Vuelta 2021 | A mai rămas o singură zi până la începerea Turului Spaniei, unul care se anunță mai încins ca niciodată datorită numărului mare de rutieri de clasă prezenți la start. Ca de obicei, Vuelta propune un traseu preponderent muntos, iar ediția din acest an nu face excepție, existând cel puțin 5 etape care vor fi decisive în bătălia din clasamentul general.

Primoz Roglic est le vainqueur de la Vuelta 2020

Credit imagine: Getty Images

Cea de-a 76-a ediție a Turul Spaniei va începe mâine, iar iubitorii ciclismului au toate motivele să urmărească atent utlimul mare tur al anului. Vuelta 2021 va fi o competiție foarte atractivă, în special datorită luptei din clasamentul general.
Primoz Roglic și Egan Bernal sunt mari favoriți, și datorită formei arătate în acest sezon, dar și distribuțiilor stelare ale echipelor din care fac parte, Jumbo Visma, respectiv Ineos. Ecident, există și alți rutieri care se ppot implica în lupta la vârf din clasamentul general, astfel că urmează 3 săptămâni foarte intense.
Chiar dacă sprinterii și puncheurii vor avea șansele lor la victoriile de etapă, atenția va fi captată în mare măsură de etapele care cu finish în cățărare. În acest an vor fi 9 astfel de runde, dar specialiștii se așteaptă ca în 5 dintre ele să se facă diferențe semnificative între rutierii cu pretenții la general.
Vuelta 2021 se vede în direct și fără reclame pe Eurosport Player

Cele 5 etape cheie din Vuelta 2021

Prima dintre ele va fi etapa a 3-a, care este singura de al această ediție a cărei lungime depășește 200 de kilometri. Etapa se va încheia pe Picon Blanco, o cățărare de 7,5 kilometri, cu o pantă medie de 9,1 %. Obosiți după un traseu atât de lung, rutierii vor suferi enorm pe această ascensiune și cei care vor fi mai puternici vor putea crea ecarturi semnifiative față de oponenți.
În plus, căldura sufocantă va juca un rol deosebit, în ziua cursei (luni, 16 august) anuțându-se temperaturi de până la 40 de grade Celsius în localitățile prin care se va trece. Astfel, după doar 3 zile ne-am putea face o idee clară despre rutierii care vor lupta în acest an pentru tricoul roșu.
picture

Vuelta 2021 | Profilul etapei a 3-a, care se va termina pe cățărarea Picon Blanco

Următoarea etapă care ar putea implica modificări majore în clasamentul general va fi cea de-a 9-a, ultima înaintea primei zile de pauză. Lungă de 187,8 kilometri, această rundă include peste 4.500 de metri diferență de nivel, iar rutierii vor avea de înfruntat 2 cățărări infernale.
Prima dată vor trece peste Alto Collado Venta Luisa, care are oficial 29 de kilometri (4,3%), dar în realitate se întinde la aproape 40 de kilometri, fiind situată într-un dintre cele mai goale și mai sumbre zone uscate din interiorul Spaniei. Finish-ul va fi pe Alto de Velefique (13,1 kilometri / 7,2 %).
picture

Vuelta 2021 Profilul etapei a 9-a, care se va încheia pe Alto de Velafique

Etapa a 14-a va fi etapa ideală pentru rutierii care vor să ia un avans în clasamentul general, dar și pentru cei care vor fi pierdut timp până atunci și vor dori să recupereze. La mijlocul rundei de 165 de kilometri cicliștii vor trece peste Alto Collado de Ballesteros, un monstru de doar 3 kilometri, dar cu o pantă medie de 13,5%.
Cine va pierde timp acolo, va fi aporape imposibil să mai revină și chiar dacă ar face-o finish-ul va fi pe Pico Villuercas (14 kilometri / 6,3%), iar șansele de a se rupe din nou vor fi semnificative.
picture

Vuelta 2021 | Profilul etapei a 14-a, care se v termina pe Pico Villuercas

Ultima săptămână din Turul Spaniei propune 2 etape montane monstroase pentru rutieri. Traseul ultimelor etape ale acestei ediții l-a determinat pe directorul Javier Guillén să declare că a 3-a săptămână din acest an este cea mai dură din istoria Turului Spaniei.
Etapa a 17-a și a 18-a vor fi definitorii pentru stabilirea ierarhiei generale, înaintea contratimpului de 33 de kilometri din Santiago de Compostela din ultima rundă. În etapa a 17-a, sportivii vor avea de înfruntat 3 cățărări de categoria 1, finish-ul urmând a fi pe Lagos de Cavadonga (12,5 kilometri / 6,9%).
La numai o zi după această etapă foarte ostenitoare, cicliștii vor parcurge alți 160 de kilometri pe un traseu cu 3 cățărări grele, ultima dintre ele fiind considerată apogeul acestei ediții din Vuelta. Alto de Gamoniteiro are aproape 15 kilometri și o pantă medie de 9,8%, dar în multe zone aceasta este mult mai mare. Specialiștii compară această ascensiune cu celebra Alto de l'Angliru, considerată de mulți cea mai grea cățărare din ciclism.
Așadar, acestea sunt cele 5 etape montane din Vuelta 2021 unde este de așteptat să vedem artificii. Turul Spaniei este însă cel mai imprevizibil mare tur din ciclism și pot avea loc multe evenimente care să dea peste cap așteptările specialiștilor, dar cert este că spectacolul va fi la înălțime timp de 3 săptămâni.
Vuelta 2021 va avea loc în perioada 14 august - 5 septembrie și fiecare etapă va putea fi urmărită în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo