Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

A "explodat" Vuelta! Una dintre cele mai tari etape din istoria recentă. Carapaz, în roşu

Cristian Mihală

Publicat 25/10/2020 la 18:24 GMT+2

Ion Izagirre este câştigătorul etapei a 6-a din Vuelta. Rutierul Astanei s-a impus din evadare, într-o rundă în care plutonul a "explodat" pe ultima căţărare, deşi mulţi se îndoiau că vor fi artificii.

Primoz Roglic hat auf der 6. Vuelta-Etappe sein rotes Führungstrikot verloren

Credit imagine: Getty Images

Ion Izagirre pornea în Turul Spaniei 2020 drept co-liderul Astanei, el urmând a-şi împărţi şansele în clasamentul general cu marea speranţă Vlasov. Bascul de 31 de ani, impecabil în trecut în tururile de o săptămână, a demonstrat din nou că are o problemă de concentrare și de presiune când e vorba de un mare tur, astfel că a pierdut enorm în rundele de până acum.
Totuși, azi a reușit să își ia revanșa. După ce s-a impus în 2012 într-o etapă din Giro și în 2016 într-o rundă din Turul Franței, Ion Izagirre a făcut "tripla".
"Sunt foarte fericit că am câte o victorie în fiecare mare tur. Ştiam că mâine e zi de pauză, aşa că am vrut să dau totul azi. Evadarea a conţinut mulţi rutieri puternici. Din fericire, am fost acolo alături de Gorka, iar asta a reprezentat un mare avantaj în termeni de tactică. Întâi a atacat el, apoi am reuşit eu să mă desprind şi să rămân în faţă până la final", a spus Ion Izagirre la microfonul Eurosport.

Schimbare de rută în Vuelta, dar spectacolul a fost de 5 stele

În Vuelta, azi ar fi trebuit să avem o etapă epică, legendarele căţărări Aubisque și Tourmalet fiind pe traseu. Din cauza restricțiilor anti-COVID din Franța, organizatorii Turului Spaniei au redesenat de urgenţă runda de duminică, aceasta terminându-se, în cele din urmă, pe Aramon Formigal.
Noua rută a avut startul în Biescas, a măsurat 146 de kilometri şi a avut tot trei căţărări, dar acestea au fost mult mai uşoare decât ce era programat iniţial. Finalul de pe Aramon Formigal e locul în care în 2016 Nairo Quintana şi Alberto Contador şi-au unit forţele pentru a-i da lovitura decisivă lui Chris Froome, cu un atac orchestrat de foarte departe. Acea rundă a rămas în istorie, columbianul reuşind în cele din urmă să cucerească tricoul roşu, în detrimentul lui Froome (cu Chaves pe ultima treaptă a podiumului, la Madrid). Etapa de duminică va fi o replică destul de fidelă a acelei runde, însă era puţin probabil să fie artificii. În urmă cu 4 ani, etapa venea în ultima săptămână a Turului Spaniei, în timp ce acum rutierii erau mult mai odihniţi, şi era puţin probabil să se creeze nişte ecarturi uriaşe între favoriţi.
Ce anticipau specialiştii nu a fost respectat niciun moment, plutonul explodând pur şi simplu, pe ultima căţărare, chiar dacă ascensiunea spre Aramon Formigal a avut o pantă medie de doar 4,8%. Lungimea (14,1 kilometri), ploaia şi frigul au oferit un final de etapă palpitant, cum nici cel mai optimist fan al ciclismului nu ar fi îndrăznit să viseze.

Desfăşurarea etapei a 6-a din Vuelta

Încă de dimineață a plouat în Vuelta, astfel că mulți anticipau o zi destul de grea. Ca atare, am avut parte de o evadare mamut, mulți fiind conștienți că, în aceste condiții, există o șansă bună pentru atacanții zilei. Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Gorka Izagirre (Astana), Matteo Cattaneo (Deceuninck-QuickStep), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Guillaume Martin (Cofidis), Carlos Verona (Movistar), Rui Costa (UAE Team Emirates), Julien Amezqueta (Caja-Rural), Ion Izagirre (Astana), Robert Power (Sunweb), Michael Valgren (NTT Pro Cycling), Dylan van Baarle (Ineos-Grenadiers), Michael Woods (EF Pro Cycling), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale), Oscar Cabedo (Burgos BH), Jorge Arcas (Movistar) Michael Storer (Sunweb), Victor Lafay (Cofidis), Magnus Cort (EF Pro Cycling), Pierre Luc Perichon (Cofidis), Jasha Sutterlin (Movistar), Jonathan Hivert (Direct Energy) au fost cei care au format evadarea. Printre ei, oameni foarte puternici de munte, care au pierdut timp în primele 5 etape şi, ca atare, li s-a oferit libertate.
Înainte de a doua căţărare a zilei, pe trena lui Jumbo Visma, evadarea a ajuns la peste 4 minute, semn că olandezii nu vor neapărat să tragă pentru ca Roglic să aibă şansa unei victorii de etapă. Israel Start Up Nation a preluat trena în pluton, pentru Dan Martin, cel care a căzut ieri, dar care nu a suferit răni serioase. Apoi, pe coborârea de după a doua ascensiune a zilei, la cârma plutonului s-a instalat Ineos, prin Amador, care a încercat să le facă o viaţă cât mai dificilă oamenilor de general, mai ales că asfaltul era umed, de la ploaia căzută constant în timpul zilei de azi.
În faţă, Gorka Izagirre, cel mai bine clasat rutier la general, a atacat şi a pus rapid 30 de secunde faţă de vechii colegi din evadare.
Cu 21 kilometri înainte de final, Primoz Roglic a avut o problemă, pierzând peste 20 de secunde față de pluton. Nu a fost surprinsă pe transmisiune natura distanțării slovenului, dar bănuim că a fost vorba de ceva tehnic, pentru că apoi învingătorul din Vuelta 2019 a făcut joncțiunea cu plutonul. Totuși, acel efort posibil să îl fi costat în economia etapei.
Cert e că Jumbo Visma a avut o zi proastă, astfel că, fără un "șef" în pluton, rutierii de general aflați la ceva distanță de tricoul roșu au început să atace. Fără Sepp Kuss sau George Bennett care să controleze atacurile, s-a ajuns la "anarhie". Roglic a fost prins descoperit, lucru pe care Carapaz l-a simțit perfect, astfel că ecuadorianul care s-a impus în Giro 2019 a atacat, "luându-l" cu el pe Hugh Carty. Cei doi au fost marii câștigători ai zilei în termeni de clasament general, reușind să câștige peste 40 de secunde față de Roglic.
Rutierul Ineos a devenit noul lider la general, cu un avans de jumătate de minut față de Roglic. Carty a urcat pe locul secund, în timp ce un alt mare pierzător al zilei, alături de slovenul de la Jumbo, a fost Enric Mas, liderul Movistar.
După ce a sucombat în penultima zi din Turul Franței, cedându-i tricoul galben conaționalului Pogacar, într-o probă unde se simte ca peștele în apă, la contratimp, Roglic a avut o nouă zi proastă. De această dată, nici colegii de la Jumbo Visma nu au fost alături de liderul lor pentru a-l ajuta, semn că datele ar putea să stea diferit față de Le Tour și față de ce am văzut în acest an. Evident, nimic nu e pierdut încă pentru Roglic, însă Vuelta se dovedește încă o dată un tur imprevizibil, care favorizează atacurile și răsturnările de situații spectaculoase. Ne așteaptă, așadar, încă două săptămâni fantastice de cursă, în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
În privința etapei, Gorka Izagirre a fost prins la jumătatea cățărării finale de grupul urmăritor din care făcea parte și fratele său, Ion. Acesta din urmă a găsit timingul perfect pentru un atac și nu a putut fi oprit până la final.
Clasamentul de etapă
clasament etapa vuelta
Clasamentul general
clasament general vuelta
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo