După ce în Turul Franţei a avut mari probleme medicale, Dan Martin s-a recuperat şi e în formă maximă în Turul Spaniei. Irlandezului i s-au potrivit perfect primele trei etape şi, după două locuri trei, a reuşit în sfârşit şi victoria de etapă.

A fost al 4-lea succes pentru fostul câştigător de Liege-Bastogne-Liege într-un mare tur, după ce se impusese în Turul Franţei (2013 şi 2018) şi în Vuelta (2011).

Ciclism
Richard Carapaz pune presiune pe șefii de la Ineos: "Acum cred că pot câștiga Turul Franței"
17/11/2020 LA 11:13

Dincolo de victoria de etapă, Dan Martin se anunţă încă de pe acum un candidat la podiumul general, în condiţiile în care există puţini kilometri de contratimp, marele său handicap. Un căţărător excelent, Dan Martin are până acum 4 clasări în TOP 10 la general la finalul unui mare tur (de 3 ori în Turul Franţei, o dată în Vuelta).

Desfăşurarea etapei a 3-a din Vuelta 2020

Cu o singură căţărare repertoriată înainte de finalul de pe La Laguna Negra (categoria 1), evadarea era uşor de ţinut în frâu, mai ales că vorbim de un pluton foarte proaspăt.

Cu 60 kilometri înainte de final evadarea inițială, formată din Mark Donovan (Sunweb), Tosh Van der Sannde (Lotto Soudal), Niki Terpstra (Total Direct Energie), Aritz Bagües (Caja Rural-Seguros RGA) și Willie Smit (Burgos-BH) a fost prinsă, pe o trenă susținută a lui Movistar. Ibericii au înțeles că nu are niciun sens să păstreze un asemenea ritm, astfel că s-a format o nouă evadare, cu Jesus Ezquerra (Burgos-BH), Angel Madrazo (Burgos-BH), Valentin Ferron (Total Direct Energie), Paul Ourselin (Total Direct Energie) și Hector Saez (Caja Rural-Seguros RGA).

Aceasta a fost însă controlată permanent de pluton, mai întâi de Education First (pentru Michael Woods) și apoi de Ineos. Britanicii au rămas la trenă și pe cățărarea de final, de la La Laguna Negra, dar trena nu a fost una teribilă, asistând, ca și în Giro, la o cursă prin eliminare.

Cu 2,6 kilometri înainte de finish, Kenny Elissonde a atacat, dar pe trena lui Sosa a fost prins după doar jumătate de kilometru. La intrarea în ultimul kilometru, Clement Champoussin a atacat, însă Grosschartner l-a ajuns din urmă cu jumătate de kilometru înainte de final. Sepp Kuss a atacat imediat, însă Carapaz a umplut imediat golul.

S-a ajuns la un sprint dintr-un grup redus, în care Dan Martin a găsit perfect timingul. Irlandezul a menținut incredibil ritmul, în ciuda faptului că Richard Carapaz și Primoz Roglic au sprintat la rândul lor impresionant, pe pantele de peste 10%.

Ghinionistul etapei a fost Esteban Chaves, locul 4 de la general, care a spart pe ultima cățărare și a fost nevoit să împrumute bicicleta lui Tsgabu Grmay. Micuțul columbian a făcut o cursă de urmărire impresionantă, dar a sosit cu o întârziere de un minut şi 6 secunde.

Clasament etapă

https://i.eurosport.com/2020/10/22/2920234.png

Clasament general Vuelta 2020

https://i.eurosport.com/2020/10/22/2920235.png
Vuelta a España
Ackermann a câștigat ultima etapă din Vuelta 2020! Roglic, tricou roșu la Madrid
08/11/2020 LA 17:08
Ciclism
Roglic a câştigat Vuelta (şi) datorită secundelor bonus. Cum ar fi arătat clasamentul fără ele
07/11/2020 LA 18:41