Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Primoz Roglic a câştigat Vuelta 2020! Carapaz a atacat prea târziu, pe Alto de la Covatilla

Cristian Mihală

Actualizat 07/11/2020 la 18:19 GMT+2

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) a câştigat Vuelta 2020, după ce în ultima etapă de munte, cu final pe Alto de la Covatilla, şi-a păstrat avansul faţă de urmăritori. David Gaudu (FDJ) s-a impus în runda a 17-a, din evadare.

Primoz Roglic - Vuelta 2020, stage 15 - Getty Images

Credit imagine: Getty Images

După locul secund de ieri, când a obţinut şase secunde de bonificaţie, la capătul unei etape în care Ineos a tras tare pe cele două căţărări ale zilei, în speranţa că îl oboseşte, Roglic avea de apărat azi 45 de secunde în raport cu Richard Carapaz şi 53 de secunde faţă de Hugh Carthy. Nu a avut mari probleme să o facă, în contextul în care urmăritorii săi nu au fost destul de curajoşi. S-au încercat atacuri timide doar pe final, insuficiente pentru a şterge avansul avut de sloven.
După ce a pierdut dramatic Turul Franţei, în penultima etapă, în faţa conaţionalului Pogacar, liderul Jumbo-Visma nu mai iartă nimic. A reuşit 4 victorii de etapă şi 3 locuri doi în Turul Spaniei, după ce, înainte de această competiţie, câştigase şi primul "monument" al carierei, Liege-Bastogne-Liege. Roglic îşi trece în palmares astfel a doua victorie într-un mare tur, după ce în 2019 se impusese de asemenea în Vuelta.
Finalul a avut, totuşi, partea lui de dramatism, Carapaz încercând să îi "fure" tricoul roşu lui Roglic, însă rutierul lui Ineos a atacat prea târziu. Acesta a reuşit să pună 21 de secunde între el şi sloven, insuficient pentru victoria finală. Vuelta 2020 merge în dreptul liderului lui Jumbo-Visma, podiumul fiind completat de Richard Carapaz şi Hugh Carthy.
În privinţa victoriei de etapă, aceasta a mers în dreptul lui David Gaudu, din evadare. După abandonul lui Pinot, francezul spera că va încerca generalul, dar a înţeles că nu are şanse pentru lupta la vârf. Ca atare, a preferat să vâneze etape, succesul de azi fiind al doilea după cel obţinut în runda desfăşurată între David Villaviciosa şi Alto de la Farrapona.
Clasament etapă
etapa
Clasament general
general

Desfăşurarea etapei a 17-a din Vuelta

5 cățărări repertoriate şi finalul de pe Alto de la Covatilla (categorie specială, 9,1 kilometri, cu 7,2%) stăteau azi între pluton şi cristalizarea clasamentului general în Vuelta 2020.
În condiţiile în care mâine e etapă de sprint, era ultima şansă pentru evadare, deşi mulţi specialişti considerau că victoria de etapă va veni în urma unei bătălii a oamenilor de general. 34 de rutieri au atacat, cel mai bine clasat dintre ei fiind David De La Cruz, locul 10 la general. Hofstede Jumbo-Visma), Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Costa, De la Cruz, Henao, I. Oliveira (UAE Team Emirates), Lopez (Trek-Segafredo), Donovan, Storer, Sütterlin (Sunweb), Fraile, I. Izagirre (Astana), Ackermann, Schwarzmann (Bora-Hansgrohe), Schultz, Smith (Mitchelton-Scott), Armirail, Gaudu (Groupama-FDJ), Van den Berg (EF Pro Cycling), Wright (Bahrain-McLaren), Godon (AG2R La Mondiale), Dewulf, Van der Sande (Lotto Soudal), Herrada, Martin, Lafay (Cofidis), De Bod, Mader (NTT), Arcas, Erviti, Oliveira (Movistar), Bagues, Lastra (Caja Rural) şi Molenaar (Burgos-BH) au format o evadare mamut, dar aceasta se părea că nu va avea o şansă reală.
Jumbo-Visma a controlat prima parte a cursei, pentru ca, atunci când au mai rămas 60 de kilometri din cursă, Movistar să treacă la tenă, pe o căţărare nerepertoriată. Acest lucru i-a prins în off-side pe Dan Martin şi Carapaz, care au rămas puţin în urmă, dar au revenit ulterior cu uşurinţă în pluton, fiind vorba doar de o poziţionare slabă şi o rupere a plutonului într-un moment neaşteptat.
Oricum, Movistar părea să aibă un avantaj imens, în condiţiile în care trena sa a făcut repede victime. Dacă spaniolii aveau 6 oameni în faţă, în speranţa unui atac din timp al lui Mas, care visa la un loc 3, la general, Roglic a rămas cu doar 3 coechipieri, în timp ce Carapaz se mai putea baza pe doar doi locotenenţi. Froome, care se spera ca azi să prindă o zi mare şi să îl ajute pe ecuadorianul câştigător în Giro 2019, a fost lăsat în urmă cu 56 de kilometri înainte de final.
Pe penultima căţărare, cu 30 de kilometri înainte de final, Marc Soler a atacat din pluton, astfel că Jumbo-Visma a revenit la trenă, deşi evident că ibericul nu reprezenta un pericol pentru nimeni în clasamentul general.
În faţă, din evadarea iniţială au mai rămas doar Ion Izagirre, Mark Donovan şi Gino Mader, aceştia intrând cu un avans de 3 minute şi 45 de secunde faţă de grupul favoriţilor pe Alto de la Covatilla. Lucru perfect justificabil, în condiţiile în care atacanţii zilei au câştigat secunde importante odată ce Movistar nu a mai fost la trenă. Jumbo-Visma nu avea vreun motiv să tragă după evadare, singurul obiectiv al olandezilor azi fiind protejarea lui Primoz Roglic.
Atacurile din grupul favoriţilor au întârziat să apară, astfel că Ion Izagirre a încercat să ia cursa pe cont propriu cu 6,9 kilometri rămaşi de disputat, în condiţiile în care Guillaume Martin şi David Gaudu se apropiau. El a fost urmat uşor de Gino Mader, însă. Cu 5,9 kilometri înainte de final, un nou atac al bascului de la Astana l-a lăsat în urmă pe rutierul NTT, dar David Gaudu a reuşit să recupereze teren cu fiecare sută de metri care a trecut. Cu 4,3 kilometri înainte de final, francezul l-a prins pe Izagirre şi l-a lăsat în urmă, acesta fiind în curând întrecut şi de Gino Mader. Rutierul FDJ nu a avut nicio emoţie în lupta pentru al doilea său succes de etapă din Vuelta 2020.
În grupul favoriţilor lucrurile au fost calme până cu 3,3 kilometri înainte de final, când Hugh Carthy a atacat. El a fost urmat de Carapaz şi, în cele din urmă de Roglic, care nu s-a mai putut baza pe ajutorul lui Sepp Kuss, rămas în urmă. Ecuadorianul a încercat să dea atacul decisiv asupra lui Roglic când s-a intrat în ultimii doi kilometri, dar a reuşit să câştige doar 21 de secunde în raport cu slovenul.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo