Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Traseul Turului Spaniei a fost dezvăluit! Tourmalet și Angliru, printre cățărările epice din 2020

Cristian Mihală

Actualizat 18/12/2019 la 13:32 GMT+2

Parcursul Turului Spaniei 2020, competiție care va fi în direct pe Eurosport între 14 august și 6 septembrie, a fost dezvăluit marți, la Madrid. Traseul include legendarele cățărări Tourmalet și Angliru, dar și un contratimp brutal, destul de lung, în a treia săptămână.

Vuelta: Titelverteidiger Primoz Roglic im Roten Trikot

Credit imagine: Getty Images

Vuelta 2020 propune 8 finișuri în cățărare, primele runde de munte apărând devreme în program, în zona Țării Bascilor, unde avem de-a face cu multe ascensiuni scurte și explozive.
Competiția va debuta cu un contratimp pe echipe, lung de 23,3 kilometri, care va pune ceva distanță între favoriți. Lucrurile cu adevărat spectaculoase vor începe din a doua săptămână, runda a noua fiind una cu adevărat monstruoasă, pentru ca apoi să avem o succesiune de etape teribile (14, 15, 16), unde probabil se va juca tricoul roșu.
Sprinterii vor avea mai multe oportunități decât în alți ani, 7 dintre runde fiind susceptibile de a se termina astfel. Dar Vuelta e mereu impredictibilă, astfel că nu e exclus ca dintre etapele în linie unele să meargă în dreptul evadărilor.

Turul Spaniei 2020: cele mai tari etape

Am selectat pentru voi 5 dintre rundele care vor face diferența la vârf, în lupta pentru tricoul roșu, de lider al clasamentului general.
etapa a 9-a
Etapa a 9-a: Biescas - Col du Tourmalet (135km)
O rundă fără vreun kilometru în linie dreaptă. Trecem granița Franței, într-o etapă scurtă, dar extrem de dificilă. Portalet și Aubisque reprezintă în sine două cățărări extrem de complicate, dar de data asta vor fi doar preambulul pentru Tourmalet (cățărare de categorie specială), ale cărei pante depășesc 10%. Tourmalet e un monstru, având 19 kilometri, cu o pantă medie de 7,5%.
etapa a 14-a
Etapa a 14-a: Villaviciosa - Alto de la Farrapona (170km)
O zi extrem de complicată pentru oamenii de general, care vor avea de trecut peste patru cățărări de categoria întâi.
Mulți văd etapa a 14-a drept cea mai grea din primele două săptămâni, însă va fi doar preambulul pentru alte două runde epice. Foarte probabil, în această etapă nu se vor crea foarte mari diferențe, rutierii urmând a alege să evolueze prudent.
etapa a 15-a
Etapa a 15-a: La Pola Llaviana to Alto de l’Angliru (109km)
A doua rundă de puțin peste 100 de kilometri, dar cu provocări uriașe. Se va ajunge pe legendara Angliru, una dintre cele mai complicate cățărări din ciclism. Este locul unde poți capota neașteptat sau unde poți câștiga extrem de mult timp.
În 2013, pe pantele acestei cățărări, am asistat la una dintre cele mai mari surprize din ciclismul modern: Chris Horner l-a învins pe Nibali, urmând a-și trece în palmares primul și singurul Mare Tur din carieră.
etapa a 16-a
Etapa a 16-a: Muros - Mirador de Ézaro Dumbría (contratimp individual de 33,5 kilometri)
Singurul contratimp individual din Vuelta, dar care propune o mulțime de provocări. Timp de peste 30 de kilometri, drumul va fi în linie dreaptă, favorizând cicliștii cu "motoare mari", specialiști ai probei.
Apoi, vom avea o cățărare explozivă, de peste 2 kilometri, care vine să toarne plumb în picioarele rutierilor. Foarte probabil, mulți vor renunța la bicicleta de contratimp pentru ascensiunea de final.
etapa 20
Etapa a 20-a Sequeros - Alto de la Covatilla (175,8km)
Ultima etapă în care se mai poate schimba clasamentul general. Nu este o rundă extraordinar de grea, dar vine după trei săptămâni de cursă și rutierii vor fi la limită, mai ales dacă privim din perspectiva unui sezon epuizant.
6 cățărări în meniu, ultima fiind de caterorie specială: pe Covatilla se pot pierde secunde importante în clasament, dar nu e exclus ca un rutier mai slab clasat să atace de departe, pentru a răsturna ierarhiile. Terenul este prielnic pentru o astfel de abordare.

Câștigătorii Vuelta în ultimii 10 ani

2019 - Primoz Roglic
2018 - Simon Yates
2017 - Chris Froome
2016 - Nairo Quintana
2015 - Fabio Aru
2014 - Alberto Contador
2013 - Chris Horner
2012 - Alberto Contador
2011 - Chris Froome
2010 - Vincenzo Nibali
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo