Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

EXCLUSIV | Daniel Crista: "Este visul meu să ajung la Jocurile Olimpice! Sper să mi-l pot îndeplini"

Nicu Savin

Publicat 13/11/2021 la 16:13 GMT+2

Daniel Crista, unul dintre cei mai buni cicliști ai României în acest moment, a oferit un interviu exclusiv pentru eurosport.ro, în care a vorbit deschis despre cum a fost sezonul tocmai încheiat pentru el, planurile sale de viitor sau necesitățile ciclismului românesc, dar a oferit și alte explicații interesante privind lumea ciclismului în general.

Daniel Crista

Credit imagine: Eurosport

Daniel Crista este printre puținii cicliști români despre care putem afirma că performează la cel mai înalt nivel. Specialist al velodromului, rutierul de 30 de ani a adus României singura medalie din istorie la un campionat european, un bronz obținut la Plovdiv (2020), în cursa pe puncte.
Deși concurează la suficiente competiții în ciclismul pe șosea, velodromul este marea dragoste a lui Daniel: "Prefer mult mai mult velodromul. De când am pus bicicleta pe velodrom mi-am dat seama că este o senzație incredibilă și îmi place mult mai mult, andrenalina este cu totul alta."
Daniel ne-a mărturisit că a trăit o senzație unică atunci când a urcat pe podiumul european și a admis că medalia de bronz câștigată la Plovdiv reprezintă apogeul carierei sale de până acum, chiar dacă a obținut poziții mai înalte la diferite etape de Cupă Mondială, unde a avut adversari mai consacrați.
"A fost o chestie enormă pentru mine să câștig o medalie la un Campionat European. Nu m-am gândit niciodată că voi reuși o asemenea performanță. Încă sunt foarte bucuros, cred că este cel mai bun rezultat al meu de până acum, chiar dacă am câștigat o etapă de Cupă Mondială. Pentru mine, bronzul de la europene rămâne cel mai tare. În primul rând este prima medalie a mea și va rămâne în amintire orice s-ar întâmpla. Chiar am reușit să fac ceva cu ciclismul, mi-am dovedit mie că pot și cred că am dovedit și țării și de acum încolo tinerii vor avea încredere în ei, pentru că am demonstrat că se poate face performanță chiar și în România. Cred că asta e cea mai mare satisfacție, să știi că și datorită ție a crescut ciclismul în România și să știi că ești un exemplu pentru diferiți copii.", a spus Daniel.
Daniel Crista

Daniel Crista visează să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Paris

În 2021, Daniel nu a mai reușit să repete performanța de anul trecut, dar s-a declarat în mare mulțumit de felul în care s-a descurcat și a mărturisit care sunt obiectivele sale pentru 2022, dar mai ales marele obictiv pe teremen lung, și anume participarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.
"În acest sezon obiectivul principal a fost să mă calific la Campipnatul Mondial, am și reușit acest lucru. Am câștigat și o etapă de Cupă Mondială, am avut 2 medalii de aur în Columbia și cu acele puncte am reușit să mă calific la Campionatul Mondial. Din păcate, forma sportivă nu a fost chiar cea mai bună, am avut po toxi-infecție alimentară cu 2 săptămâni înainte, la Campionatul European, și de acolo totul s-a dus în joc, dar cum am spus, scopul principal a fost calificarea , pentru că n-am mai avut niciun român până acum la mondialele de velodrom. M-am bucurat enorm și pot să spun că experiența de la un Campionat Mondial este deosebită.
Pentru anul viitor, obiectivul principal va fi din nou participarea la Campionatul Mondial și vreau să încep să adun puncte pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Este visul meu să ajung la Jocurile Olimpice și sper să mi-l pot îndeplini" - Daniel Crista.
Sportivul român a vorbit la superlativ despre colegul său de generație, Vlad Dascălu, cel care se află în elita mondială la mountain-bike. De altfel, Daniel Crista este încrezător că la Jocuirle Olimpice de pa Paris, cei doi vor reprezenta România cu succes: "Vlad este un băiat foarte serios, se antrenează foarte bine, are condiții bune, mai ales că stă în Spania tot anul, se antrenează și iarna și vara, dar cred că cel mai important e că este foarte serios și asta face să ajungă la un nivel înalt. Este acolo cu cei mai tari din lume, se bate cu ei și sunt sigur că vom merge împreună la Paris și e posibil să avem și o medalie."
Citește și:

Daniel Crista: "Roglic mi se pare cumva un robot"

Până acum câțiva ani, ciclismul era un sport unde se considera că maturitatea și marile porformanțe pot apărea după o anumită vârstă. În ultima vreme însă, au apărut o serie de cicliști care au atin cele mai înalte culmi încă din adolescență, iar acest trend pare să se stabilizeze. Bernal, Pogacar sau Evenepoel sunt niște fenomene și au deja performanțe uriașe deși sunt foarte tineri. Daniel Crista a menționat că ciclismul este într-o continuă schimbare, dar a adăugat că e posibil ca acești tineri care fac senzație la vârste fragede s-ar putea să își consume atât de mult energia acum, astfel că după 30 de ani nu vor mai fi la același nivel.
"Lucrurile sunt într-o continuă schimbare, uneori nici nu-ți dai seama. Pogacar spre exemplu e un fenomen, nu oricine poate să câștige un tur al Franței la vârsta asta. Poate contează metodele de antrenament care l-au adus în vârf de formă la vârsta asta și după 30 de ani e posibil să se lase de ciclism, pentru că n-o să mai poată să livreze aceleași rezultate, spre deosebire de alții, care abia la 30 de ani încep să câștige și poate duce până la 40 de ani. Lucrurile diferă în funcție de fiecare organism în parte, pentru că fiecare om e diferit", a puctat Daniel.
Vorbind despre cele două mari rivalități în ciclismul pe șosea care s-au conturat în ultimii 2 ani (Van Aert vs Van Der Poel și Roglic vs Pogacar), Daniel are o preferință clară numai în cazul celor doi sloveni: "Van der Poel și Van Aert sunt ambii foarte tari, amândoi ămi sunt simpatici, nu știu dacă aș putea să aleg între ei. Între Roglic și Pogacar îl prefer pe Pogacar. Roglic mi se pare cumva un robot și nu e carismatic".

Daniel Crista, despre nevoile ciclismului românesc

Conducerea Federației Române de Ciclism s-a schimbat recent, Alex Ciocan devenind noul președinte. Daniel Crista a explicat ce nevoi au rutierii din toate disciplinele și cum pot conducătorii acestui sport să pună umărul la progresul ciclismului românesc: "Dacă se vor pune la punct toate lucrurile la federație și vom începe să participăm la competiții importante fără să ne mai stresăm atât de mult, adică să știm din start la ce competiții vom participa în fiecare sezon, nu să aflăm cu 2-3 săptămâni înainte, atunci eu cred că ciclismul va fi pe o pantă ascendentă. Pentru că în orice țară s-au născut campioni și s-a făcut performanță, deci nu țara este problema, ci felul în care manageriem noi lucrurile. Ar trebui să știm de începutul anului care este calendarul, care sunt obiectivele, ce facem până ajungem la Campionatul Mondial, la ce curse participăm. Evident, aici intervine și echipa din care faci parte, nu doar federația. Spre exemplu eu sunt la Steaua. Și echipa trebuie să investească în mine, să ajung la anumite concursuri, dar și federația să organizeze cantonamente și toate cele. Să creăm un sistem. La început, cu sguranță, va fi greu, dar pe parcurs se va mișca foarte ușor, e la fel ca și mersul pe bicicletă: când pleci de pe loc este mai greu, dar apoi va fi din ce în ce mai ușor să păstrezi o anumită viteză."
În final, Daniel a spus câteva vorbe și despre UCI Track Champions League, cea mai nouă competiție din ciclismul pe velodrom, care a debutat săptămâna trecută, în direct pe Eurosport.
"Nu este o competiție neapărat pe placul meu. Aș putea participa la 2 probe: scratch și cursa prin eliminare. Aceasta din urmă este o cursă pe care o urăsc din tot sufletul, dacă ar putea să dispară, ciclismul pe velodrom ar fi extraordinar. Nu știu exact care sunt criteriile de calificare. Eu personal sunt pe locul 7 mondial la omnium și pe locul 4 la urmărire individuală și nu am fost invitat", a completat Daniel Crista.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo