Weekend-ul trecut, echipa americană Haas a decis să rupă contractul pilotului rus Nikita Mazepin. Echipa din Statele Unite s-a aflat într-o poziție extrem de dificilă în ultimele săptămâni în ceea ce privește viitorul lui Mazepin, după invazia Rusiei în Ucraina.
În ciuda faptului că FIA a decis să îi lase pe piloții din Rusia și Belarus să concureze în competițiile internaționale sub steag neutru și să semneze o declarație specială de aderare la principiile federației de pace și neutralitate, constructorul american a încheiat contractul, atât cu Mazepin, cât și cu sponsorul principal, compania Uralkali, deținută de tatăl pilotului.
Astăzi, Nikita Mazepin a vorbit de la Moscova cu presa internațională despre situația în care se află, explicând că se simte o victimă a evenimentelor din ultimele săptămâni. Pilotul în vârstă de 23 de ani a anunțat că se gândește să creeze o fundație pentru sportivii care au fost interziși la anumite competiții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.
Marele Premiu al Abu Dhabi
Nicholas Latifi a primit amenințări cu moartea după ce "l-a privat" de titlul mondial pe Hamilton
21/12/2021 LA 20:11
"Nu a existat niciun motiv legal pentru care echipa să-mi fi reziliat contractul din momentul în care FIA ​​ne-a lăsat să concurăm sub un steag neutru, iar eu am fost de acord să fac asta și am vrut să semnez o declarație în acest sens, dar nu mi-au dat timp și am rămas fără visul pentru care am luptat 18 ani din viața mea și fără să pot să mi-l apăr.
Lumea nu mai este la fel de două săptămâni, o știu și o înțeleg, este o perioadă dificilă, am prieteni de ambele părți ale conflictului și ceea ce se întâmplă nu poate fi comparat cu nimic, dar nu vreau să vorbesc despre asta. Vorbesc doar despre ceea ce mi s-a spus săptămâna trecută când mi-a încetat contractul deși FIA mi-a spus că pot concura sub steag neutru, ceea ce am acceptat necondiționat.
Decizia HAAS nu a fost făcut din cauza unor sancțiuni sau de către o autoritate sportivă, nici din cauza a ceva ce am făcut eu sau tatăl meu și firma lui, așa că nu cred că e bine", a declarat Mazepin, care a ținut să le mulțumească piloților care l-au încurajat în ultimele zile, cum ar fi Bottas, Leclerc sau Russell.
Citește și:

"Am aflat că m-au dat afară deodată cu presa"

Nikita Mazepin a dezvăluit că inițial i s-a spus că va rămâne în echipă dacă FIA va permite ca sportivii ruși să concureze, dar că apoi a fost dat afară fără ca măcar cineva să-l anunțe înainte despre acest lucru.
"Cei din echipă mi-au spus că, dacă mă lasă FIA, nu ar fi nicio problemă să concurez și obișnuiam să cred 100% în cuvintele lui Steiner, pe care îl respectam ca om și lider de echipă, dar nu am auzit nimic de la echipă cum că se va întâmpla ceva de genul ăsta și am aflat că m-au dat afară în aceeași zi cu voi, la aceeași oră cu presa. Nimeni nu este pregătit pentru așa ceva, nu mi-au dat indicii despre asta, nici nu m-au sprijinit în vreun fel", a mărturisit pilotul de 23 de ani.
Rusul a lăsat să se înțeleagă că nu vrea să-și încheie de tot socotelile cu Formula 1, spunând că va fi pregătit fizic pentru a reveni oricând i se va acorda o astfel de oportunitate.
"Nu văd F1 ca pe un capitol trecut, voi fi mereu pregătit fizic în cazul în care va veni o oportunitate și nu mă uit la alte categorii, o să-mi dedic timpul doar acestei fundații, unde pot fi util, unde pot face lumea mai prietenoasă și mai sigură pentru sportivii ca mine, care nu pot primi ajutorul de care au nevoie, celor care au avut cariera și viața dată peste cap de astfel de lucruri.
Nu vreau să merg unde nu sunt dorit, nu mă pot întoarce la HAAS chiar dacă există o breșă legală, ar fi periculos să o fac. Treaba asta e complicată. Nu mi-am imaginat niciodată că o să-mi pierd locul așa, la testele trecute mă gândeam doar să intrăm pe circuit și să începem Cupa Mondială. Nu știu cine îmi va ocupa locul, dar cine o va face sper să aibă noroc și să facă o treabă bună", a conchis Mazepin.
Marele Premiu al Abu Dhabi
Verstappen își face un cadou de 2 milioane de euro, după ce a devenit campion mondial în Formula 1
14/12/2021 LA 16:51
Marele Premiu al Spaniei
Christian Horner, convins că lupta dintre Verstappen și Leclerc se va da până în ultima etapă
16/05/2022 LA 16:24