Lewis Hamilton va fi înlocuit de un alt britanic, George Russell, în monopostul Mercedes, pentru Marele Premiu de la Sakhir din weekend, după ce pilotul care tocmai și-a asigurat câștigarea celui de-al șaselea titlu mondial în Formula 1 a fost depistat pozitiv cu Covid-19.
Alegerea Mercedes este surprinzătoare, întrucât, în loc să promoveze unul dintre piloții de teste pe care îi plătește inclusiv pentru a fi acoperiți inclusiv în astfel de situații (Stoffel Vandoorne - deja prezent în Bahrain, sau Esteban Gutierrez - 59 de starturi în F1), Toto Wolff a preferat să apeleze la un pilot titular al unei alte echipe - Williams Racing, motorizată de Mercedes. Explicația? Legăturile dintre George Russell și Mercedes AMG sunt extrem de importante pentru viitorul ambelor părți, fiind baza acestei mutări care îl duce pe cel mai slab clasat pilot din 2020 în cea mai bună mașină din Formula 1 pentru penultima cursă a sezonului.
În aceste condiții, Formula 1 va înregistra trei schimbări pe grila de start de la Sakhir, la doar o săptămână după ce s-a alergat tot în același complex, dar pe o configurație diferită de circuit, în Grand Prix-ul Bahrainului: George Russell va intra în locul lui Hamilton la Mercedes, Pietro Fittipaldi - pilot de rezervă Haas - F1 își va face debutul în F1 în locul lui Romain Grosjean, care a suferit arsuri la nivelul mâinilor după accidentul teribil de duminică, iar Jack Aitken (Marea Britanie, 25 ani) va debuta la volanul echipei Williams.
Formula 1
Pilotul care vrea să-l detroneze pe Verstappen în sezonul viitor! "Putem să ne luptăm cu Red Bull"
11/11/2022 LA 13:20

George Russell, înlocuitorul lui Hamilton la Sakhir, marele pariu Mercedes

În vârstă de 22 de ani, britanicul George Russell este un pilot care nu a atras de prea multe ori atenția asupra în Formula 1, de la debutul din 2019. ASta însă, în mare parte, și datorită faptului că și anul trecut, dar și în 2020, Williams a fost cea mai slabă echipă de pe grilă, o umbră a echipei ce a scris atâtea pagini în istoria Formulei 1. Anul trecut, avându-l coechipier pe experimentatul Robert Kubica, Russell a rămas singurul pilot care a terminat sezonul fără punct câștigat în sezon, iar în 2020 lucrurile nu stau mai bine pentru britanic: a cochetat cu zona punctelor în câteva rânduri, însă nu a putut decât să își egaleze cel mai bun rezultat al carierei - un loc 11 în Grand Prix-ul Toscanei, rezultat atins de treiori în sezon de coechipierul său, vicecampionul Formulei 2 Nicholas Latifi.

George Russell (Williams) - GP of Great Britain 2019

Credit imagine: Getty Images

Russell și-a expus calitățile reușind de șase ori să acceadă în faza a doua a calificărilor, performanțe notabile având în vedere materialul de concurs pus la dispoziție de Williams. Un cumul de probleme tehnice și greșeli l-au dus la patru abandonuri în 15 curse disputate (dublu față de Latifi).
Mercedes nu l-a cerut însă Russell pentru ceea ce a obținut pe pistă în cei doi ani alături de Williams. Într-un amplu material, site-ul oficial de Formula 1 explică detaliat cum înă din 2017, nemții au stat cu ochii pe Russell, oferindu-i mai întâi un loc în divizia Junior, apoi chiar un contract de pilot de teste în 2018, într-o perioadă în care britanicul abia intra în Formula 2 - înt-un unic sezon în franciză, pe care l-a și câștigat. La începutul acestui an, Mercedes a purtat negocieri intense cu Williams pentru a-l obține pe Russell ca pilot titluar în locul lui Valtteri Bottas pentru 2021. La vremea respectivă, înainte ca familia lui Sir Frank să predea oficial frâiele echipei, Mercedes s-a lovit de un refuz.
Aflată în prezent sub conducerea managerială a companiei Dorilton, Williams F1 Racing s-a înțeles să îl cedeze cu împrumut pe Russell la Mercedes după doar o zi, deși pilotul britanic rămâne sub contract pentru 2021 cu Williams.

Russell, de pe ultimul loc, în cea mai bună mașină din Formula 1

George Russell are în față șansa vieții lui. Fără punct până acum în Formula 1, el va va avea pe mână cel mai bun monopost din Formula 1. Mercedes a ratat pole-position-ul și prima linie a grilei de start o singură dată în acest sezon (în Turcia) și a urcat de nouă ori în 15 curse ambii piloți pe podium în cursă, Monza fiind singura cursă la care Mercedes a absentat de pe podium.
Având deja atenția șefilor echipei din Brackey, Russell are nevoie să își arate potențialul venind aproape de Bottas, care s-a chinuit duminică pe versiunea tradițională a circuitului din Bahrain - fiind surclasat de Hamilton, poate chiar să vină la câteva zecimi de secunde în urmă. Unul dintre avantajele debutului său pentru Mercedes: faptul că varianta de circuit pe care se va alerga în weekend va fi o premieră pentru toți piloții, astfel încât niciun pilot nu va putea beneficia de experiența acumulată în anii trecuți pe pista respectivă.
  • Mercedes ar putea avea un volan vacant foarte curând: Lewis Hamilton nu a semnat încă prelungirea contractului care expiră în acest an, în timp ce Bottas a semnat din nou, dar doar pentru un an (2021).
Formula 1
Hamilton l-a felicitat pe Verstappen după recordul de victorii într-un sezon! Reacția britanicului
11/11/2022 LA 12:25
Marele Premiu al Mexicului
Lewis Hamilton, reacție dură după Marele Premiu al Mexicului! "Ura va continua să se împrăștie"
31/10/2022 LA 17:32