Brazilianul Pietro Fittipaldi își face debutul în Formula 1 în acest weekend, după accidentul teribil suferit de titularul echipei Haas, Romain Grosjean. Francezul în vârstă de 34 de ani a scăpat cu bine, doar cu arsuri la mâini, după ce monopostul său s-a rupt în două la contactul cu barierele metalice de protecție și a luat foc în cursa din Bahrain, însă nu va putea reveni pe circuit la finalul acestei săptămâni, pentru penultima etapă a Campionatului Mondial din 2020.
Presați de faptul că următoarea etapă din Formula 1 este programată la o doar o săptămână distanță, pe o variantă alternativă, mai rapidă, a aceluiași circuit din Bahrain, șefii echipei Haas au anunțat, luni, că Pietro Fittipaldi, pilotul său de rezervă, va concura în weekend la Sakhir, în timp ce Grosjean așteaptă încă biletul de externare din spital.

Debut pentru nepotul unui dublu campion mondial al Formulei 1

Formula 1
Mercedes a decis cine îl înlocuiește pe Lewis Hamilton la Sakhir. Surpriză mare în paddock-ul F1
02/12/2020 LA 13:54
Numele Fittipaldi revine în Formula 1 odată cu Grand Prix-ul din acest weekend. Pietro Fittipaldi da Cruz are 24 de ani și este nepotul marelui Emerson Fittipaldi (73 ani), dublu campion mondial în Formula 1 în anii '70. Din postura de pilot de rezervă pentru Haas F1 Team, Pietro a testat monoposturile din 2018 și 2019, însă se va afla în premieră la volanul mașinii din 2020, anunță site-ul oficial al competiției.
"După ce s-a decis că cea mai bună opțiune pentru Romain (n.r. - Grosjean) este să absenteze de la cel puțin o cursă, alegerea lui Pietro a fost destul de simplă. El va pilota monopostul VF-20, este familiarizat cu lucrurile, pentru că a fost alături de noi în ultimii doi ani ca pilot de teste și pilot de rezervă. Este decizia normală și o oportunitate importantă pentru el. A avut răbdare și a fost mereu pregătit pentru o astfel de oportunitate - iată de ce am avut mereu nevoie de un pilot ca el. Este o provocare să intri din scurt, pe nepregătite, dar sunt convins că se va descurca bine", a transmis Guenther Steiner, șeful echipei Haas, citat de site-ul Formulei 1.
În 1972, Emerson Fittipaldi a câștigat titlul mondial concurând pentru Lotus, iar în 1974 și-a recâștigat coroana, la volanul unui monopost McLaren, motorizat tot de Ford. În fiecare dintre aceste două sezoane în care a terminat pe primul loc în clasamentul mondial, Fittipaldi a obținut câte cinci victorii. Ultimul dintre 144 de starturi ale carierei sale s-a consumat în Statele Unite, în 1980.
Pietro Fittipaldi a început cursele de monoposturi în 2013, după ce și-a făcut ucenicia în karting. În 2017 a câștigat titlul în Formula V8 3.5, reușind șase victorii, 10 clasări pe podium și un record al competiției de 10 plecări din pole position. Brazilianul în vârstă de 24 de ani a mai concurat în competiții de anduranță, Indycar și DTM.
Formula 1
Mick Schumacher, în Formula 1, în 2021. La ce echipă va debuta
02/12/2020 LA 09:28
Formula 1
Accidentul lui Grosjean, descris de pilotul mașinii de intervenție: "O minge uriașă de flăcări"
30/11/2020 LA 13:49