Alan van der Merwe este pilotul mașinii medicale din Formula 1 și unul dintre oamenii care au privit cel mai de aproape întreg accidentul suferit de Romain Grosjean, duminică, în Bahrain. Mărturia sud-africanului în vârstă de 40 de ani, care a văzut de la bordul unei mașini Mercedes AMG întreg filmul accidentului pornit de la o coliziune dintre Grosjean și Daniil Kvyat, iar care mai apoi a fost nevoit să reacționeze într-o fracțiune de secundă pentru a-l salva pe francez, este impresionantă.
"Aproape totul se rezumă la pregătire când ajungi la aşa ceva şi noi nu am mai văzut această combinaţie până acum. Nu am mai văzut un incendiu de acest fel în cariera mea de 12 ani de pilot al maşinii medicale. Nu am mai văzut asemenea flăcări. Facem o mulţime de liste cu lucruri de verificat şi multă pregătire, vorbim despre scenarii, dar asta a fost o nebunie! Sincer, să ajungi acolo şi să vezi jumătate din maşină - cealaltă jumătate nicăieri şi doar o minge uriaşă de flăcări, să ai literalmente câteva secunde la dispoziţie... pregătirea te poate duce până la un punct. Apoi, este o chestiune de instinct şi de gândire rapidă", a declarat Alan van der Merwe, citat de Hotnews.
"Din fericire, Romain a început să iasă singur din monopost, ceea ce este impresionant în cazul unui astfel de accident. A fost o ușurare să realizăm că este bine. A fost o dovadă a faptului că toate sistemele implementate au funcționat de minune, împreună - barierele, centurile de siguranță, sistemul halo", a mai spus Alan van der Merwe, potrivit News24.
Formula 1
Mercedes a decis cine îl înlocuiește pe Lewis Hamilton la Sakhir. Surpriză mare în paddock-ul F1
02/12/2020 LA 13:54
Dincolo de multele declarații oferite jurnaliștilor, Alan van der Merwe a tras concluzia printr-o postare pe rețelele de socializare, după cea mai tensionată zi pe care a trăiat-o vreodată în Formula 1: "Mă bucur atât de muilt că Romain este bine. Pentru aceste 30 de secunde merită toată pregătirea (sic! și toate momentele în care stai degeaba pe acolo). Formula 1 are de ce să fie mândră astăzi".

Cine este omul care conduce mașina de intervenții în Formula 1?

Alan van der Merwe conduce de 12 ani mașina medicală din Formula 1. Deși nu a ajuns niciodată să concureze în competiția-regină a motorsportului, el deține recordul neoficial pentru cea mai mare viteză atinsă vreodată cu un monopost de Formula 1, după un test efectuat pentru BAR-Honda, în 2005 (413,205 km/h, pe pista aeroportului Mojave, din California).
Potrivit News24, Alan van der Merwe a prins pasiunea pentru cursele de mașini de la fratele său, luând decizia de a-și încerca norocul în motorsport abia la 17 ani. După trei ani în karting, a făcut pasul spre Formula Ford și Formula 3, câștigând titlul în Formula 3 britanică în 2003. În 2008, sud-africanul născut la Johannesburg a primit oferta de a deveni pilotul mașinii medicale în Formula 1.
Rolul său este de a asigura intervenția promptă a echipei medicale în cazul unui accident. Protocolul prevede ca mașina pe care o conduce să se poziționeze la fiecare start în spatele plutonului, în condițiile în care plecarea din grila de start este considerată un moment de risc maxim, care duce cel mai des la accidente în Formula 1. În mașina pe care o pilotează Alan van der Merwe se mai află, constant, medicul oficial din Formula 1 - Ian Roberts și un alt cadru medical - așa cum s-a întâmplat și în Bahrain.
Formula 1
Mick Schumacher, în Formula 1, în 2021. La ce echipă va debuta
02/12/2020 LA 09:28
Formula 1
Oficial: Grosjean ratează următoarea cursă de F1. Nepotul unui dublu campion mondial îl înlocuiește
30/11/2020 LA 12:20