Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea Iordaniei, calificată în premieră în finala Cupei Asiei. Are un lot mai ieftin decât 6 echipe din România

Andrei Nicolae

Publicat 07/02/2024 la 11:11 GMT+2

Iordania este fără doar și poate una dintre cele mai mari surprize din istoria Cupei Asiei, țara din Orientul Mijociu calificându-se aseară în premieră în finala turneului continental. Povestea naționalei este una fascinantă, ținând cont că are un singur fotbalist care evoluează în Europa și un lot mai ieftin decât FCSB, Farul sau CFR Cluj.

Iordania - Coreea de Sud, Cupa Asiei

Credit imagine: Getty Images

Naționala Iordaniei a devenit sinonim cu termenul de "minune" la Cupa Asiei, iar rezultatele vorbesc de la sine. Calificată în premieră în finala turneului după ce a învins una dintre principalele favorite, Coreea de Sud, țara din Orientul Mijlociu a dat câteva semne că poate ajunge departe încă de la începutul turneului.
Fiind abia a 13-a țară asiatică din clasamentul FIFA, Iordania de-abia primea șanse să iasă din grupele competiției și să avanseze în optimi, fiind avantajată de clasamentul echipelor clasate pe locul al treilea. Formația antrenată de Hussein Ammouta și-a început parcursul la Cupa Asiei cu o victorie concludentă în fața principalei contracandidate pentru locul al treilea, Malaysia, scor 4-0.
Următorul meci a fost în fața Coreei de Sud, unde iordanienii au arătat că se pot lupta de la egal la egal cu una dintre favoritele turneului, remizând, scor 2-2. Acel moment a fost probabil unul în care specialiștii sportului "rege" au întors câteva priviri asupra țării din Orient.
Calificată în propoprie de 99% de pe locul al treilea, Iordania a fost învinsă în ultima etapă din grupe de Bahrain, iar pentru echipa clasată pe locul 87 în ierarhia FIFA urma un duel în opimi cu Iraq. "Leii din Mesopotamia" erau favoriți clar, însă Iordania a realizat prima "minune" și a revenit de la 1-2 în minutele 90+5 și 90+7, câștigând cu 3-2 în mod dramatic.
Citește și:

Povestea Iordaniei, finalista Cupei Asiei cu un lot mai ieftin decât 6 echipe din România

După duelul de poveste din optimi, poporul iordanian a început să spere și mai mult în forța țării sale, iar în sferturi echipa din Orientul Mijlociu a eliminat-o pe Tadjikistan, o altă revelație a turneului. Lumea credea că drumul Iordaniei se va opri totuși în semifinale, unde urma să dea peste Coreea de Sud. Acest lucru nu s-a întamplat însă, pentru că elevii lui Hussein Ammouta s-au impus cu 2-0 și s-au calificat în premieră în finala Cupei Asiei.
Merită menționat că Iordania nu mai fusese niciodată nici măcar în semifinalele competiției. Cea mai bună prestație a țării la turneul continental a venit în 2004, când a ajuns până în sferturile de finală. Ceea ce face ca rezultatul Iordaniei să fie și mai ireal este faptul că naționala nu este nici măcar atât de obișnuită cu turneul propiru-zis, în comparație cu alte țări galonate din istoria Cupei Asiei.
Dintr-un total de 18 ediții ale Cupei Asiei, inclusiv cea din prezent, Iordania este abia la a 5-a participare, astfel că nu are un "pedigree" atât de mare precum naționale ca Iraq sau Coreea de Sud, pe care le-a eliminat din competiție.
Citește și:

Cum arată echipa Iordaniei. Care e cel mai scump jucător al finalistei de la Cupa Asiei

Rezultatul incredibil al țării de la Cupa Asiei i-a făcut pe specialiști să analizeze lotul naționalei, unde nu au găsit însă niciun jucător de clasă mondială. Din contră, Iordania are un singur jucător care evoluează în Europa din întreg lotul, și anume decarul Mousa Al-Tamari, care evoluează constant la Montpellier, în Franța.
În rest, toți jucătorii Iordaniei evoluează în Asia, în campionate precum cel autohton, eșalonul secund din Arabia Saudită, Qatar sau Malaysia. În consecință, nici valorea individuală a jucătorilor nu este extrem de mare. Astfel, lotul finalistei de la Cupa Asiei valorează aproximativ 13,65 milioane de euro, o sumă care o plasează pe Iordania în rând cu echipele din Superliga din România.
Șase echipe din campionatul nostru au chiar loturi mai valoroase decât finalista din Qatar, respectiv FCSB, Rapid, Universitatea Craiova, CFR Cluj, Sepsi Sfântu Gheorghe și Farul. Toate aceste statistici fac ca rezultatul Iordaniei să fie unul formidabil, indiferent de rezultatul din marea finală.
Formația lui Ammouta așteaptă să vadă cu cine va juca în ultimul act, Qatar și Iran fiind în cealaltă semifinală. Marea finală a Cupei Asiei va avea loc sâmbătă, pe Stadionul Lusail, unde s-a jucat și finala Cupei Mondiale.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo