Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Situație ireală în preliminariile EURO 2024! O echipă, obligată să piardă pentru a spera la calificare

Nicu Savin

Actualizat 15/10/2023 la 09:41 GMT+3

Sistemul de calificare la Campionatul European este destul de complicat din cauza faptului că 3 locuri se vor acorda în urma unui play-off la care vor participa 12 echipe. Paradoxul este uriaș în Grupa B, de unde Irlanda nu mai are nicio șansă de a se califica direct, dar poate spera la baraj. Pentru asta, britanicii ar putea fi obligați să piardă în ultimul meci, contra Olandei.

Steven Davis of Northern Ireland during the EURO Qualifier match between Northern Ireland v Holland at the Windsor Park on November 16, 2019 in Belfast United Kingdom

Credit imagine: Getty Images

Preliminariile Campionatului European din 2024 se apropie de final și se există câteva certitudini cu privire la echipele calificate. Până acum, doar Germania (gazdă), Franța, Portugalia și Belgia sunt sigure de locul la turneul final. În total, la EURO vor participa 24 de echipe, dar la finalul acestui an se vor cunoaște doar 21 dintre ele.
Din cele 10 grupe preliminare se califică automat primele două clasate. Ultimele 3 locuri se vor acorda în martie 2024, în urma unui play-off la care vor participa 12 echipe. Acestea vor fi împărțite în 3 grupe de câte 4 și se va juca în sistem eliminatoriu, semifinale - finală, iar câștigătoarea va obține calificarea.
UEFA a încercat să crească interesul pentru Liga Națiunilor și de aceea echipele prezente în play-off-ul pentru EURO se vor stabili pe baza rezultatelor din ultima ediție a celei de-a doua competiții europene interțări. Ca atare, o echipă care termină pe ultimul loc în grupa preliminară, dar a avut rezultate bune în ediția precedentă din Liga Națiunilor va rămâne în cursă pentru calificarea la turneul final.
Acest lucru ar putea duce la situații incredibile, care să pună în pericol integritatea anumitor echipe în unele jocuri din preliminarii. Un astfel de exemplu ar putea avea loc în grupa B a preliminariilor, unde Franța va termina pe primul loc, iar Grecia și Olanda se vor bate pentru locul secund, care duce și el la EURO. Irlanda este pe locul 4, cu numai 3 puncte și fără nicio șansă de a mai ajunge direct la turneul final. Totuși britanicii au ceva speranțe că vor prinde play-off-ul, iar pentru asta ar putea fi obligați să piardă un meci, ceea ce este de-a dreptul paradoxal.

Irlanda ar putea fi nevoită să piardă cu Olanda pentru a mai spera la EURO 2024

Concret, Irlanda a terminat pe locul 3 în divizia B a Ligii Națiunilor, într-o grupă cu Scoția, Ucraina și Armenia și are nevoie ca un număr cât mai mare de echipe cu rezultate mai bune să se califice direct la EURO. Cele 12 locuri de play-off se acordă primelor 4 echipe din fiecare divizie a Ligii Națiunilor (A, B și C) care nu au obținut calificarea directă la turneul final. Dacă dintr-o divizie vor rămâne numai 3 sau mai puține echipe necalificate direct, locurile de play-off rămase vacante vor fi ocupate de echipele clasate pe locul 5 sau mai jos în divizia inferioară, care nu au obținut calificarea prin intermediul preliminariilor. Exact asta este șansa Irlandei.
În această ecuație trebuie notat că Grecia are asigurat locul în play-off dacă nu se califică direct, pentru că a câștigat grupa din care a făcut parte în Liga Națiunilor, în divizia C. De aceea, britanicii au toate motivele să spere că Olanda va termina pe locul doi grupa preliminară, pentru că astfel s-ar crea un loc în plus de play-off pentru echipele din Liga B a Ligii Națiunilor și acesta ar putea fi ocupat de irlandezi.
În acest moment, Grecia are 12 puncte, cu 3 mai mult decât Olanda, care are un meci în minus, dar acela e o formalitate, cu Gilbraltar. Olanda și Grecia se vor întâlni luni la Atena, iar dacă elenii vor câștiga, vor lua o opțiune serioasă pentru a merge direct la turneul final. În ultima etapă, Grecia va juca acasă cu Franța, deja calificată, iar Olanda va întâlni în deplasare Irlanda.
Aici intervine marele paradox al acestui sistem de calificare, pentru că Irlanda ar putea fi pusă în fața unui fapt incredibil. Dacă ar încurca Olanda, irlandezii ar putea ajuta Grecia să termine pe locul doi. Olanda ar termina pe 3 și ar merge în play-off-ul din martie 2024, chiar în dauna Irlandei, pentru că "Portocala Mecanică" ar fi printre primele 4 echipe din divizia A a Ligii Națiunilor care nu s-au calificat direct. În schimb, dacă Irlanda va pierde, Olanda va termina în proporție de 99% pe locul 2. În acest caz, Grecia și Irlanda ar putea merge împrreună la baraj, grație rezultatelor din Liga Națiunilor.
Trebuie spus că Irlanda nu va fi 100% sigură de prezența în play-off-ul din primăvară dacă Olanda va termina pe locul doi grupa preliminară. Irlandezii sunt și la mâna rezultatelor din alte grupe (e nevoie ca cel puțin 5 echipe dintre Israel, Bosnia, Serbia, Scoția, Finlanda, Ucraina, Islanda, Norvegia și Slovenia să se califice direct, lucru destul de greu, dar nu imposibil), dar e clar că își pot oferi o șansă în plus doar dacă vor pierde contra batavilor.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo