Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE | Mai întâi întunericul iadului pentru a ne bucura de lumina raiului. România la EURO, de la abis la vis

Maria Olteanu

Actualizat 23/11/2023 la 17:26 GMT+2

România se bucură acum de calificarea la un turneu final, după o pauză de 8 ani, dar drumul până aici a fost foarte greu pentru ai noștri. De la rezultate slabe și evoluții derizorii, la rătăcirea prin lumea fotbalului și capul plecat pentru că am mai picat o treaptă, România a ajuns să termine prima în grupa preliminară spre EURO 2024. Trecutul recent a fost însă dureros.

Valentin Mihăilă, după Elveția - România 2-2

Credit imagine: Getty Images

România este acum în sărbătoare, cu biletele pentru Germania în buzunar, așteptându-și viitoarele adversare de la turneul final.
Această pauză de 8 ani a fost dură, dureroasă, uneori poate nejustificată, alteori meritorie. România fotbalistică s-a zbătut mult în ultimul deceniu, s-a chinuit să scoată fața în lume și să o scoată cât mai curată. Dar a purtat după ea o povară grea, s-a chinuit să arate lumii că se va ridica, iar în goana disperată de a se înălța a căzut și mai rău, într-o râpă și mai adâncă, în acel punct minim în care nu a fost niciodată și din care totuși a dat semne că vrea să iasă.
Acum se bucură de darul numit EURO 2024, dar înainte a trăit supliciul poate firesc pentru perioada în care o țară întreagă ar fi așteptat altceva, iar recompensa a fost minimă sau inexistentă.
Înainte de aceste preliminarii pentru Germania, tricolorii au înotat și s-au înecat în Nations League. Fără colac de salvare, fără vreo idee clară, Iordănescu a părut că nu știe cum să redreseze corabia care ajunsese să se târască la propriu pe uscat. Mulți l-au criticat, la fel de mulți l-au blamat și chiar l-au implorat să plece. Dar Iordănescu a văzut poate ceea ce puțini au reușit să vadă: lumina de pe mare, de la mii de kilometri distanță. A văzut că drumul ar putea părea luminos și a rămas să țină steagul sus. I-a reușit, iar steagul nostru este acum la EURO!

Nations League 2022. E bine să ne uităm trecutul?

România, repartizată în cea de-a doua urnă valorică din Nations League 2022, într-o grupă cu Muntenegru, Finlanda și Bosnia, nu a avut suficiente resurse să atace promovarea în Liga A, dar nici destule speranțe că ar putea măcar să se mențină în Liga B, așa că anul trecut, probabil cel mai de tristă amintire din ultimul timp, a "aruncat" reprezentativa noastră în Liga C, în cea de-a treia lume valorică a fotbalului european. Dureros și justificat.
Cu speranța de a promova în Liga A, România nu a reușit nici măcar să rămână la același nivel și a încheiat anul cu o retrogradare istorică și dureroasă în Liga C, cu multe întrebări, cu multe necunoscute, dar și cu aspirații pe măsură, care așteptau la orizont să se materializeze în ceea ce ne-a lipsit cel mai mult în ultimii 8 ani: calificarea la un turneu final. A venit însă la final de 2023, într-o seară rece, în Ungaria, dar încălzită de un vis care a mocnit neîntrerupt, în fiecare piept, din vara pariziană a lui 2016 și până acum.
România, cu Edi Iordănescu la timonă, a avut un parcurs sub așteptări în Nations League, bifând două victorii (1-0 cu Finlanda, 4-1 cu Bosnia), o remiză (1-1 cu Finlanda) și alte trei înfrângeri (0-2 cu Muntenegru, 0-1 cu Bosnia, 0-3 cu Muntenegru), suficiente pentru a aluneca tot mai jos în fotbalul european, ceea ce înseamnă, dincolo de calificarea la EURO, că vom fi departe de fotbalul la care aspiram să urcăm și doar mai aproape de țări precum Andorra, San Marino sau Kosovo, două dintre ele chiar adversare în aceste preliminarii.
România a terminat anul trecut campania de Nations League pe ultimul loc, cu 7 puncte, la egalitate cu Muntenegru, însă cu un dezavantaj clar în meciurile directe, unde am fost învinși categoric, tur-retur, golaveraj 0-5. De asemenea, am lăsat în fața noastră, la un punct, Finlanda, națională care nu ne-a învins niciodată în istorie și la 4 puncte în față liderul Bosnia și Herțegovina, națională pe care am învins-o la București în ultimul meci.

Cu câtă frică am abordat 2023?

Dincolo de cifrele și statisticile pe alocuri dezastruoase, aflate chiar la granița rușinii, după anul 2022 am rămas cu ideea că mereu la echipa națională există limite de nedepășit. Traiectoriile pentru 2023 erau vagi la începutul anului, mult prea slab conturate și poate chiar imprevizibile, căci singurul drum care trebuia să fie străbătut era calea spre Campionatul European, iar ratarea acestui obiectiv ar fi fost din nou o palmă mult prea mare pentru noi, ca țară, care parcă a devenit tot mai mică.
Dar nu s-a întâmplat așa! Din propria cenușă România a revenit și s-a definit, a câștigat grupa preliminară după ce mulți își făceau iar calcule că vom termina mai jos de locul 3 și că drumul nostru spre lumea bună a fotbalului nu va mai fi găsit curând.
Lunile au trecut, iar România, după un 2022 extrem de complicat, în care a oftat și criticat, s-a ridicat și a găsit calea spre EURO. Un vis împlinit, după o lungă așteptare, care face această calificare să fie și mai valoroasă.
  • Eurosport.ro ți-a prezentat AICI drumul complet al tricolorilor spre Campionatul European din 2024, pas cu pas, vreme de 10 meciuri.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo