Mirel Rădoi a fost cerut de către absolut toată lumea la națională într-un moment în care Contra o adormise printr-o tactică molatecă și fără finalitate. Performanțele obținute cu echipa de tineret de la Europeanul din 2019 ne-au dat senzația că Rădoi le poate replica la echipa mare. Aici lucrurile s-au complicat pentru că mai mulți jucători importanți de la acest turneu final terminat în semifinale au ales să se ascundă în spatele unor contracte sau au crezut că succesul se poate cuantifica în prezențe în cluburi, nu la cluburi. Rădoi a continuat să arate că fotbalul defensiv practicat de TOȚI selecționerii pe care i-am văzut în ultimii...foarte mulți ani poate fi transformat într-o amintire. Impulsionat pe culoarele de la FRF, dar și prin vocea colectivă de către fanii obișnuiți din Iași până la Turnu Severin să schimbe mentalități, Rădoi s-a pus pe treabă. Greu să te lupți, cu șanse reale, pentru o modifica în timp record gena unui popor, dar fostul capitan din Ghencea a ales acest mod sisific de a lupta. Rezultatele au fost contradictorii și conform mentalității poporului român nunțile au avut altă vigoare după un 3-2 în Austria, iar la înmormântări s-a plâns mai cu foc după 1-2 în barajul pentru Euro de la Rejkjavjk. "Merg pe drumul meu" a continuat să insiste Rădoi, care nu a avut niciodată presiunea zilei de salariu și asta l-a ajutat să nu fie nevoit "să ia poziția maxi taxi" (Șumudică dixit) în fața unor oameni care nu au fost niciodată selecționeri, dar își doresc asta din tribuna în care au loc doar ei.
https://i.eurosport.com/2019/11/27/2725444.jpg

Rădoi a plecat. Ce a lăsat?

Romanian Liga I
Rădoi, iritat de atitudinea echipei sale în meciul cu Chindia. "Poate astea sunt limitele noastre"
29/11/2022 LA 19:54
Ultimii selecționeri ai României au plecat pentru că jocul echipei era îmbălsămat într-o stare de neputință. Rădoi a adus o raza de speranță, dar a fost decapitat în ciuda progreselor evidente ale unor fotbaliști care joaca mai bine la națională decât la club. Fondul problemei o reprezintă căderea accelerată a fotbalului românesc. Lipsa de realism a fanilor care îi cer lui Ianis sa fie Gică a dus la o stare de iritare în jurul unui selecționer care a încercat să scoată fotbalul nostru din zmoala unei mentalități cultivate de un popor supus și de multe ori lipsit de curaj. Nedelcearu, Rus, Rațiu, Manea, Cicâldău, Nedelcu, Ianis Hagi, Man, Mihăilă, Pușcaș sau Moruțan au găsit în Rădoi un sprijin pentru a dezvolta un fotbal pozitiv și ofensiv. Limitele lor tehnice și de mentalitate au frânat o ascensiune pe care cu toții am sperat-o la echipa națională. Mirel Rădoi a spus, după o toamnă în care a luat gol doar de la Germania, că nu mai vrea să continue și s-a ținut de promisiune. Asta arată că are un caracter puternic. A fost uneori încăpățânat și a greșit? Cu siguranță pentru că nimeni nu e perfect.
Spiritul său a fost însă mai potrivit pentru fotbalul din 2021. Am auzit pronunțat numele lui Pițurcă în contextul naționalei și asta m-a întristat. Chiar mi-aș dori ca următorul selecționer să fie la fel de legat de principiile sale sănătoase, iar telefonul de pe bancă să rămână închis pentru totdeauna. Unii au răspuns "Pas" deși nu i-a întrebat nimeni, iar alții stau cu telefonul sub pernă. E normal să-ți dorești să fii selecționerul României, dar trebuie să ai responsabilitate când îți asumi acest rol. Există mereu câteva milioane de oameni care cred că știu mai bine decât tine cum trebuie să așezi echipa în teren pentru a conduce Germania la pauză. Unii dintre ei sunt chiar sunt lângă tine, dar îngână imnul printre dinți.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Fotbal
EXCLUSIV | Interviu cu Adrian Avasâlcăi, singurul antrenor român de la Academia lui Chelsea
20/11/2022 LA 06:34
Romanian Liga I
Continuă tensiunile la Craiova. Președintele Cârțu nu e de acord cu deciziile antrenorului Rădoi
13/11/2022 LA 11:05