Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Rusia, reacție vehementă după ce a fost exclusă din competiții! Decizia federației de la Moscova

Nicu Savin

Publicat 28/02/2022 la 22:01 GMT+2

Naționalele și toate echipele de club din Rusia au fost excluse de UEFA și FIFA din toate competițiile internaționale, iar vestea a căzut ca un trăznet pentru oficialii de la Moscova. Conform unui comunicat emis pe site-ul Federației Ruse de Fotbal, hotărârea luată astăzi va fi atacată, argumentându-se că această decizie contravine normelor și principiilor competițiilor internaționale.

Aleksandr Golovin and Marcelo Brozovic, Russia – Croatia

Credit imagine: Getty Images

UEFA și FIFA au luat astăzi o decizie drastică, anunțând excluderea din toate competițiile internaționale a echipelor rusești, fie că este vorba despre echipe de club sau reprezentative naționale. Cele mai afectate sunt Spartak Moscova, esclusă din Europa League, și naționala mare a Rusiei, care nu va mai juca în barajul pentru Campionatul Mondial.
La scurt timp de la anunțul oficial făcut de forurile conducătoare ale fotbalului, rușii au dat replica. În opinia oficialilor de la Moscova, această excludere nu are niciun temei, lăsând să se înțeleagă că războiul provocat de armata rusă în Ucraina nu este un motiv pentru ca sportul să fie afectat, deoarece nu trebuie amestecat cu politica. În același timp, Federația Rusă a menționat că va ataca decizia FIFA și UEFA, în conformitate cu legislația internațională a sportului.
"Cu privire la decizia FIFA și UEFA de a exclude echipele rusești din competițiile internaționale.
Uniunea Rusă de Fotbal nu este deloc de acord cu decizia FIFA și a UEFA de a suspenda toate echipele rusești de la participarea la meciuri internaționale pentru o perioadă nedeterminată.
Considerăm că această decizie este contrară normelor și principiilor competiției internaționale, precum și spiritului sportului. Are un caracter discriminatoriu evident și dăunează unui număr foarte mare de sportivi, antrenori, angajați ai cluburilor și echipelor naționale și, cel mai important, milioanelor de fani ruși și străini, ale căror interese trebuie protejate de organizațiile internaționale în primul rând.
Astfel de acțiuni separă comunitatea sportivă mondială, care a aderat întotdeauna la principiile egalității, respectului reciproc și independenței față de politică. Ne rezervăm dreptul de a contesta decizia FIFA și a UEFA în conformitate cu legislația internațională a sportului.", s-a arătat în cominicatul emis de Federația Rusă, citat de rfs.ru.
Citește și:

Rusia ar putea fi înlocuită la barajul pentru Campionatul Mondial

Rusia trebuia să înfrunte Polonia pe 24 martie, în semifinala barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial. Astfel, UEFA se află în fața unei situații inedite și trebuie să găsească o soluție privind felul în care se va disputa barajul.
O calificare automată a Poloniei în "finală" ar fi injustă pentru Cehia și Suedia, echipe care se vor înfrunta pe aceeași parte de tablou. Mai exact, câștigătoarea acestui duel ar urma să joace meciul decisiv pentru calificare împotriva unei echipe a Poloniei odihnite, la doar 5 zile distanță de la partida din "semifinalele" barajului.
Astfel, cea mai echitabilă variantă ar fi impunerea unei alte echipe ca și adversara Poloniei. Conform AS.com, UEFA are 3 opțiuni. Prima ar fi ca Slovacia să-i ia locul Rusiei, deoarece este echipa care a terminat pe locul 3 în grupa preliminară, la egalitate cu Slovenia, dar cu un golaveraj mai bun.
O a 2-a soluție ar fi acordarea acestui "wild card" celei mai bine clasate echipe de pe locul 3 în grupele preliminare. În acest caz, Norvegia ar ajunge la baraj. Scandinavii au terminat grupa G în spatele Olandei și Turciei, cu 18 puncte. Același număr de puncte l-a avut și Albania în Grupa I, în spatele Angliei și Poloniei, dar Norvegia are un golaveraj superior.
În fine, o a 3-a variantă de înlocuire a Rusiei ar fi o echipă provenită din Liga Națiunilor. UEFA a acordat deja două locuri la baraj prin intermediul acestei competiții, Cehia și Austria fiind echipele care au beneficiat de această regulă. A 3-a cea mai bună echipă în ediția trecută a Ligii Națiunilor care nu s-a calificat nici măcar la baraj ar fi Ungaria. Reprezentativa țării vecine a câștigat Grupa C din Liga a 2-a la ediția precedentă, dar a acumulat doar 11 puncte (Cehia a avut 12 și Austria 13), astfel că a ratat la limită accederea la barajul pentru Mondial prin intermediul Ligii Națiunilor.
O altă problemă pe care UEFA trebuie să o rezolve este locul de disputare al partidelor. Rusia era gazdă în meciul cu Polonia, iar învingătoarea ar fi jucat pe teren propriu contra Suediei sau Cehiei.
Astfel, forul european are de luat decizii extrem de importante într-un timp foarte scurt, dat fiind faptul că primele meciuri de la baraj sunt programate peste mai puțin de o lună, pe 24 martie.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo