Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

FIFA și UEFA au decis: Rusia, exclusă din toate competițiile fotbalistice internaționale

Nicu Savin

Actualizat 28/02/2022 la 19:43 GMT+2

FIFA și UEFA au căzut de acord să elimine Rusia din toate competițiile fotbalistice până la ameliorarea conflictului armat din Ucraina. Astfel, prima reprezentativă a Rusiei nu va lua parte la barajul pentru Campionatul Mondial din Qatar.

UEFA-Boss Aleksander Ceferin (rechts) im Gespräch mit FIFA-Boss Gianni Infantino

Credit imagine: Getty Images

UPDATE | FIFA și UEFA au decis de comun acord să elimine echipele Rusiei din toate competițiile internaționale. Răzvan Burleanu a fost prezent astăzi la ședința on-line al consiliului FIFA, în urma căruia s-a luat această decizie extremă pentru fotbalul din Rusia.
"În urma deciziilor inițiale adoptate de Consiliul FIFA și de Comitetul Executiv al UEFA, care prevedeau adoptarea unor măsuri suplimentare, FIFA și UEFA au decis astăzi împreună, ca toate echipele ruse, fie echipe reprezentative naționale, fie echipe de club, să fie suspendate de la participarea în competițiile FIFA și UEFA până la noi ordine.
Aceste decizii au fost adoptate astăzi de Consiliului FIFA și de Comitetul Executiv al UEFA, respectiv cele mai înalte organe de decizie ale ambelor instituții în astfel de probleme urgente.
Fotbalul este unit în deplină solidaritate cu toți oamenii afectați din Ucraina. Ambii președinți, FIFA și UEFA, speră că situația din Ucraina se va îmbunătăți semnificativ și rapid, astfel încât fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate și pace între oameni.", scrie FRF.ro.
De asemenea, UEFA a decis să întrerupă contractul de sponsorizare cu Gazprom. Compania petrolieră din Rusia vira anual forului european 48 de milioane de € în calitate de sponsor pentru diverse competiții.
Știrea inițială
Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei atrage urmări grave pentru fotbalul rusesc. Naționala antrenată de Valerij Karpin urmează să joace în barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial, dar sunt șanse minime ca "Sbornaya" să mai dispute meciul cu Polonia. Asta nu doar pentru că polonezii au declarat răspicat că nu vor juca acel meci, ci și pentru că rușii ar putea primi interzis de la forurile continentale și mondiale.
Duminică, FIFA a emis un comunicat prin care anunța anumite măsuri împotriva Rusiei, dar nu eliminarea totală din competiții. Astăzi, UEFA a venit cu o decizie mult mai drastică, expulzându-i pe cei de la Spartak Moscova din Europa League (Spartak este singura reprezentantă a Rusiei care mai este angreantă în Cupele Europene).
Conform AS.com, Giani Infantino și Aleksander Ceferin au avut astăzi o discuție telefonică pe seama acestui subiect și au căzut de acord să elimine și naționalele Rusiei din toate competițiile, cel puțin pentru o perioadă. Decizia trebuie aprobată de conducerea UEFA, deoarece Rusia aparține de Confederația Europeană.

FIFA și UEFA își dau mâna pentru excluderea Rusiei din toate competițiile

Măsura ar veni ca un răspuns pozitiv la apelul făcut astăzi de Comitetul Internațional Olimpic, care recomandă eliminarea din toate competițiile a sportivilor și echipelor din Rusia și Belarus. Diferite federații sportive din Ucraina au cerut deja forurilor internaționale eliminarea completă a sportivilor ruși din concursurile internaționale, iar cel mai probabil acest lucru se va aplica treptat în următoarele zile.
O hotărâre a celor de la UEFA privind expulzarea completă a Rusiei din barajul pentru Mondial nu va fi ușor de luat, mai ales că ar implica și pierderi financiare serioase. Forul european are un contract de 48 de milioane de € anual cu Gazprom, contract care ar urma să fie rupt în cazul unei decizii atât de drastice. Alekander Dyukov, reprezentantul Rusiei în Consiliul UEFA, este și CEO-ul Gazprom și un bun prieten al lui Vladimir Putin, astfel că revocarea acelui contract de sponsorizare ar fi iminentă.
Cu toate astea, UEFA este hotărâtă să meargă până la capăt și să tragă un semnal de alarmă în cel mai dur mod posibil. O eventuală excludere a naționalelor Rusiei din toate competițiile ar afecta și prima reprezentativă feminină, care ar urma să joace în vară la Campionatul European.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo