Sportul este afectat serios de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina. Toată lumea vrea pace, iar sportivii de pretutindeni și-au dat mâna în trage semnale de alarmă în diverse moduri. Evident, ucrainienii sunt cei mai revoltați, dar au existat numeroase cazuri în care sportivi ruși de renume au transmis mesaje pacifiste, arătând că sunt împotriva acțiunilor întreprinse de politicienii din țara lor.
Întreaga lume a sportului este siderată de suferința provocată oamenilor din Ucraina și au existat deja câteva măsuri care vor duce la izolarea Rusiei în comptițiile sportive. Situația s-ar putea complica serios în următoarea perioadă pentru sportivii ruși și bieloruși (Belarusul este considerată vinovată în egală măsură pentru evenimentele din Ucraina, regimul politic de la Minsk fiind aliat al celui de la Mocova), ca urmare a decretului emis astăzi de Comitetul Internațional Olimpic.
Jocurile Olimpice
Rezumatul finalei de la Barcelona, Alcaraz - Carreno Busta
24/04/2022 LA 19:34

CIO recomandă excluderea sportivilor din Rusia și Belarus din toate competițiile

Comitetul Executiv al CIO s-a întrunit de urgență pentru a discuta despre cum va evolua sportul mondial în contextul conflictului din estul Europei, iar forul a luat o decizie tranșantă, recomandând tuturor organizatorilor de competiții să excludă sportivii ruși și bieloruși de la concursuri. Argumentul principal este acela că nu ar fi corect ca sportivii din țara agresată în acest conflict (Ucraina) să nu-și poată desfășura activitatea, motivele fiind lesne de înțeles, iar cei din țările agresoare să poată participa nestingheriți la concursuri.
"Comitetul Executiv (CE) al Comitetului Olimpic Internațional (CIO) a discutat din nou astăzi despre dilema cu care se confruntă în prezent Mișcarea Olimpică după încălcarea Cartei Olimpice de către guvernul rus și guvernul din Belarus, prin sprijinul său, în acest sens.
Mișcarea Olimpică este unită în misiunea sa de a contribui la pacea prin sport și de a uni lumea într-o competiție pașnică dincolo de orice dispută politică. Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale, concursurile de Cupe Mondiale și multe alte evenimente sportive unesc sportivi din țări aflate în conflict și uneori chiar în război.
În același timp, Mișcarea Olimpică este unită în directția corectitudinii, de a nu pedepsi sportivii pentru deciziile guvernelor lor, dacă ei nu participă activ la acestea. Ne angajăm să organizăm competiții corecte pentru toată lumea, fără nicio discriminare.Actualul război din Ucraina pune însă Mișcarea Olimpică într-o mare dilemă. În timp ce sportivii din Rusia și Belarus ar putea continua să participe la evenimente sportive, mulți sportivi din Ucraina sunt împiedicați să facă acest lucru din cauza atacului asupra țării lor.
Aceasta este o dilemă care nu poate fi rezolvată. Prin urmare, CE a analizat astăzi cu atenție situația și, cu inima grea, a emis următoarea rezoluție:
Pentru a proteja integritatea competițiilor sportive globale și pentru siguranța tuturor participanților, CIO recomandă ca Federațiile Sportive Internaționale și organizatorii de evenimente sportive să nu invite sau să permită participarea sportivilor și oficialilor ruși și bieloruși la competițiile internaționale.
Ori de câte ori acest lucru nu este posibil în scurt timp din motive organizatorice sau juridice, CIO îndeamnă cu fermitate Federațiile Sportive Internaționale și organizatorii de evenimente sportive din întreaga lume să facă tot ce le stă în putință pentru a se asigura că niciun sportiv sau oficial sportiv din Rusia sau Belarus nu are voie să reprezinte aceste două țări. Cetățenii ruși sau bieloruși, fie individual, fie ca echipe, ar trebui acceptați doar ca sportivi neutri sau echipe neutre. Nu trebuie afișate simboluri, culori, steaguri sau intonate imnuri naționale.", a fost comunicatul emis de CIO pe site-ul oficial.
În același timp, CIO își menține recomandarea urgentă de a nu organiza niciun eveniment sportiv în Rusia sau Belarus, emisă pe 25 februarie 2022.
Olympic Games 2024
Burse lunare de 1.500 de dolari pentru trei potențiale vedete ale României la JO Paris 2024
14/04/2022 LA 10:09
Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice Paris 2024 | Organizatorii anunță un spectacol total la Ceremonia de Deschidere
23/03/2022 LA 14:23