Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

CAO, singura echipă din România triumfătoare în două țări diferite

Irina Aldea

Actualizat 20/11/2019 la 17:13 GMT+2

Club Atletic Oradea este liderul ligii a patra în regiunea Bihor, o echipă cu o istorie și palmares impresionante.

CAO

Credit imagine: Eurosport

Din 1910 (anul de înființare) până în 2017 (anul reapariției), Club Atletic Oradea a traversat numeroase povești pe care oamenii din prezent ai clubului sunt mândri să le împărtășească. CAO a intrat în istoria fotbalistică a României, dar și a Ungariei, cucerind titlul național în Ungaria, în 1944, iar mai apoi titlul din România, cucerit în 1949. Șapte ani mai târziu, sub denumirea de Progresul Oradea, echipa din Bihor a cucerit și Cupa României.
Nume mari au îmbrăcat tricoul alb-verde al CAO Oradea de-a lungul vremii. Mircea David, Juhasz, Ronay, Simatoc, Vaczi, Baratki, Bodola, N. Kovacs, Petschovschi sunt doar câteva exemple. Însă, lucrurile au căpătat o nuanță întunecată în 1963, atunci când în mod brusc, de nicăieri, povestea a luat sfârșit, pe când clubul din Oradea se numea Crișana.

CA Oradea, campioană în România și Ungaria, reînființată în 2017

În primăvara lui 2017, echipa din Oradea a reapărut sub numele de Club Atletic Oradea în urma dorinței arzătoare a unui grup de iubitori ai fotbalului local, care au decis reînființarea pe baze solide a Club Atletic Oradea, la 54 de ani de la dispariția sa. Reînființarea s-a realizat cu scopul de a oferi continuitate istoriei fotbalistice locale și tinerilor fotbaliști bihoreni, printr-un proiect ce-și propune să dezvolte principii de bază precum comunicarea, transparența și sportivitatea.
În 2017, CAO a fost înscrisă în Liga a V-a și la doar un an distanță, clubul din Oradea a promovat în Liga a IV-a de o manieră categorică, adunând 73 de puncte din totalul de 78 puse în joc. De golaveraj nici nu se mai pune problema. Orădenii au înscris 146 de goluri și au încasat doar 21 la primul lor sezon de la reînființare. Nici în prezent nu se simte vreo diferență. În sezonul 2019/2020, ACS CAO 1910 Oradea este pe primul loc după 13 etape disputate, cu un total de 39 de puncte, 63 de goluri înscrise și doar 5 încasate.
CAO

CAO, aceeași echipă, un nou capitol din poveste

În primul sezon din Liga a IV-a, pentru CA Oradea, experiența a fost una care s-a axat pe acomodare, în care responsabilii cu organizarea clubului s-au concentrat pe promovarea tinerilor, lucru pe care echipa tehnică a CAO a gestionat-o cu foarte mare atenție și dăruire. În urma muncii asidue de la Oradea, internaționalul de juniori U16 Patrick Gânțe, legitimat la CAO 1910 Oradea, a fost chemat în probe la AS Roma. Și Luca Popa este un nume pe care-l putem reține pentru viitor. În vârstă de 13 ani, Luca este tot timpul în contact cu antrenorul Naționalei U15 a României.
CAO
În actualul sezon competițional, Club Atletic Oradea are din nou parte de reușite importante. CAO a acordat primii doi golgheteri ai ligii a IV-a. Este vorba despre Marius Alexandru Hosu – 26 de goluri și Sergiu Ionuț Ciocan, cu 12 reușite. Important de menționat este faptul că staff-ul administrativ se mulțumește cu o recompensă strict sportivă, toate eforturile fiind în final depuse în mod voluntar, din dragoste și apreciere pentru fotbalul orădean. Jucătorii și staff-ul tehnic sunt singurii remunerați în cadrul clubului.
Antrenorul principal al echipei este Florin Farcaș, în vârstă de 47 de ani, fost jucător și antrenor până la nivelul Ligii a doua din România. Pe lângă pregătirea echipei de seniori, Farcaș are în grijă și coordonarea centrului de copii și juniori din Oradea, cu sprijinul antrenorului secund, Dorin Mihuț, în vârstă de 37 de ani, fost internațional român și jucător al echipelor Dinamo, UTA sau FC Bihor.

CAO: "Renaște un oraș, renaștem o campioană"

Din cauza falimentelor, lipsei de seriozitate și confuziei, clubul nu s-a mai regăsit. Totuși, dorința de a juca și vedea fotbal a orădenilor a dat naștere unui nou slogan pentru CAO: “Renaște un oraș, renaștem o campioană”, un slogan formulat de micuța, dar inimoasa galerie a Club Atletic Oradea, galerie care este alături de echipă la fiecare meci, indiferent de condiții. Mai mult, implicarea fanilor este una exemplară, ei cotizează și achită la meciurile de pe teren propriu câte un bilet de intrare, în valoare de 10 lei, fapt care se întâmplă încă de când echipa era în Liga a V-a.
CAO
În prezent, CAO își dispută partidele pe bătrânul stadion Iuliu Bodola”, stadion care poartă numele fostei glorii a CAO, dar și a fotbalului românesc. Stadionul a fost inaugurat în 1924 și este amplasat în centrul orașului, fapt care oferă șanse infima de extindere a bazei sportive. În acest sens, autoritățile locale au demarat un proiect prin care Oradea va beneficia de un stadion nou, modern, conform ultimelor standarde impuse de UEFA.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo