Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ce sume pot pune la bătaie pe transferuri granzii Angliei pentru a respecta fair-playul financiar

Cristian Mihală

Publicat 12/11/2021 la 14:48 GMT+2

Jurnaliştii de la Daily Mail au calculat câţi bani pot cheltui echipele din Premier League în fereastra următoare de mercato, în funcţie de regulile FFP (Fair Play-ul financiar). Newcastle şi Tottenham sunt printre marile beneficiare, în timp ce la polul opus se află Everton şi Aston Villa.

Jurgen Klopp, Antonio Conte and Pep Guardiola

Credit imagine: Eurosport

Kieran Maguire, un lector în finanţe la Universitatea din Liverpool a făcut, la iniţiativa Daily Mail, o analiză privind disponibilităţile financiare ale cluburilor din Premier League pentru perioada următoare de transferuri. S-a luat în calcul transferurile efectuate, salariile jucătorilor şi toate celelalte variabile, pentru a se afla exact cât de mult pot investi echipele în perioada următoare.
Demersul e unul extrem de interesant, în contextul în care Newcastle şi West Ham au parte noi patroni, care vor să investească, iar Conte a sosit în Premier League, pe banca lui Spurs, având promisiunea fermă că va primi un buget considerabil de transferuri.
Astfel, conform raportului publicat azi de jurnaliştii sursei citate, Spurs poate cheltui 400 de milioane de lire fără a avea probleme că încalcă fair-playul financiar. Lucrurile nu sunt deloc surprinzătoare, în condiţiile în care Daniel Levy a făcut economii impresionante în ultimii ani, pentru a putea construi stadionul.
Evident, Tottenham nu are în prezent 400 de milioane de lire să îi întărească echipa lui Conte, dar e de aşteptat ca tehnicianul italian să beneficeze de aproape 150 de milioane de euro pentru a aduce încă din iarnă fotbaliştii doriţi.
Liverpool a cumpărat excelent în ultimii ani, de când Klopp a venit pe banca tehnică, germanul găsind raportul perfect calitate-preţ. În paralel, clubul de pe Anfield a vândut la supra-preţ, astfel că oficialii "cormoranilor" pot pune la bătaie până la 273 de milioane de lire, fără a intra în culpă că încalcă fair-play-ul financiar.
Din nefericire pentru Klopp, pandemia a afectat serios bugetul clubului, astfel că nu se va pune problema de o campanie de transferuri prea spectaculoasă, în iarnă. Totuşi, germanul îl doreşte pe Danjuma (variantă de înlocuire pentru Salah sau Mane, când aceştia sunt accidentaţi/suspendaţi/odihniţi) şi cel mai probabil mutarea se va face.
CITEŞTE ŞI:

Genialul Klopp a vândut fantastic

În paralel cu construcţia formaţiei care a câştigat Champions League (2019) şi titlul (2020), Klopp a renunțat la fotbaliștii care nu puteau să ajute foarte mult echipa sau de pe urma cărora clubul putea să facă un profit serios. Cele mai scumpe 8 plecări de pe Anfield în ultimii 5 ani au adus în conturile clubului peste 300 de milioane de euro. Adică aproape suma investită de german pentru achiziții.
Jucătorii cei mai importanţi transferați de la Liverpool, în "era Klopp"
  • Philippe Coutinho (145 de milioane de euro, la Barcelona)
  • Christian Benteke (31 milioane de euro, la Crystal Palace)
  • Mamadou Sakho (28 milioane de euro, la Crystal Palace)
  • Rhian Joel Brewster (26 milioane de euro, la Sheffield United)
  • Danny Ings (22 milioane de euro, la Southampton)
  • Dominic Solanke (21 milioane de euro, la Bournemouth)
  • Jordon Ibe (18 milioane de euro, la Bournemouth)
  • Joe Allen (15,5 milioane de euro, la Stoke)
  • Danny Ward (14 milioane de euro, la Leicester)
  • Dejan Lovren (12 milioane de euro, la Zenit)*
*S-a trecut bine de 300 de milioane de euro şi am luat în considerare doar fotbaliştii plecaţi de la Liverpool pentru mai mult de 10 milioane de euro.
Ärger für Joelinton (r.)

Eddie Howe are suficient spaţiu să o reconstruiască pe Newcastle

Formaţia de pe St. James' Park a suferit ani buni, sub patronajul lui Mike Ashley. Acesta nu a fost un patron care să fi avut neapărat "arici" la buzunar, făcând câteva transferuri pe bani mulţi (Joelinton a fost adus pentru incredibila sumă de 44 de milioane de euro), dar investiţiile nu au fost la nivelul aşteptat de fani.
Acum, noii patroni arabi promit să ducă clubul la alt nivel şi se vorbeşte chiar de un plan pe 10 ani, în care titlul şi trofeul Champions League să ajungă în curtea "coţofenelor". Deocamdată, însă, lucrurile nu stau bine din punct de vedere al performanţei, Newcastle fiind penultima, fără victorie.
Eddie Howe a fost numit oficial în această săptămână şi poate cheltui în iarnă până la 166 de milioane de euro, pentru a nu fi în cuplă din punct de vedere al fair-playului financiar.
La polul opus, formaţiile care au foarte puţin spaţiu de manevră în viitorul apropiat sunt Everton şi Villa. "Caramelele" au plătit sume şi salarii enorme în ultimii ani pentru transferuri. Cum echipa nu a avut rezultate, mulţi dintre cei aduşi au plecat ulterior, fie gratis, fie la un preţ mult mai mic. Ca atare, trupa de pe Goodison este pe minus, neputând să facă vreun transfer în viitoarea perioadă de mercato, dacă nu vinde întâi pe cineva.

Falimentul Everton

Din 2016, de când omul de afaceri Farhad Moshiri a cumpărat 77.2% din acțiunile lui Everton, formația din Liverpool se anunța drept o pretendentă la "Big 6". Iar noul patron a înțeles că e nevoie de bani pentru a concura cu City, United, Liverpool, Chelsea, Arsenal sau Tottenham. De mulți bani. În consecință, nu le-a refuzat vreun moft celor din club însărcinați cu mutările, în ultimele trei sezoane Everton cheltuind mai mult de jumătate de miliard pentru achiziții (550 de milioane de euro).
Din păcate pentru el, Moshiri nu a găsit o echipă profesionistă care să îi managerieze afacerea, iar tehnicienii care s-au perindat în curtea lui Everton în această perioadă nu au avut nici ei mai mult fler. Astfel, foarte puțini dintre fotbaliștii aduși pe sume mari au confirmat, iar acum echipa e într-o situație fără precedent în istoria modernă.
Everton a încercat să aducă fotbaliști de la echipe mari, pe care a cheltuit nejustificat de mult. Yeri Mina și Digne (Barcelona) Klaassen (Ajax), Walcott (Arsenal) și Moise Kean (Juventus) sunt doar câteva exemple.
Cele mai scumpe transferuri ale lui Everton în ultimii trei ani
  • Gylfi Sigurdsson 49 milioane euro
  • Moise Kean 40 milioane euro
  • Richarlison 39 milioane euro
  • Yerry Mina 30 milioane euro
  • Yannick Bolasie 29 milioane euro
  • Michael Keane 28,5 milioane euro
  • Jordan Pickford 28,5 milioane euro
  • Davy Klaassen 27 milioane euro
  • Morgan Schneiderlin 23 milioane euro
  • Theo Walcott 22,5 milioane euro
  • Cenk Tosun 22,5 milioane euro
  • Lucas Digne 20 milioane euro
Cât pot cheltui formaţiile din Premier League pentru a respecta fair-playul financiar
1. Spurs - 400 milioane lire
2. Liveprool - 273 milioane lire
3. Manchester United - 243 milioane lire
4. Chelsea - 241 milioane lire
5. Arsenal - 201 milioane lire
6. Burnley - 171 milioane lire
7. Newcastle - 166 milioane lire
8. Leeds - 99 milioane lire
9. Norwich - 92 milioane lire
10. Brentford - 88 milioane lire
11. Brighton - 85 milioane lire
12. Manchester Ciy - 84 milioane lire
13. Leicester - 79 milioane lire
14. West Ham - 71 milioane lire
15. Wolves - 70 milioane lire
16. Palace - 66 milioane lire
17. Watford - 60 milioane lire
18. Southampton - 37 milioane lire
19. Villa - 5 milioane lire*
20. Everton - (-35 milioane lire)
*Gerrard nu va avea mult spaţiu de manevră la noul club, chiar dacă gruparea din Birmingham l-a cedat în vară pe Grealish la City, pentru aproximativ 100 de milioane de euro. Villa s-a întărit cu câţiva jucători cu banii primiţi pe internaţionalul englez, cei mai scumpi fiind Bailey, Ings şi Buendia, dar problemele la club sunt mai vechi. În anul în care au promovat în Premier League (2019) s-au cheltuit peste 130 de milioane de euro doar pe transferuri.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo