Devenit recent primul fotbalist miliardar din istorie, Cristiano Ronaldo a câștigat sume uriașe de-a lungul anilor din salarii, bonusuri, contracte de sponsorizare și campanii de endorsement (promovarea unor produse și servicii). Cu siguranță, anul 2016 rămâne un punct de referință în cariera sa, din perspectiva sumelor încasate. În urmă cu 4 ani, starul lusitan s-a clasat pe prima poziție în topul celor mai bine plătiți sportivi, cu câștiguri în valoare de 88 de milioane de dolari.
A fost pentru prima oară în istorie când un fotbalist a devenit lider în această ierarhie. De amintit este că un singur om implicat în sporturile de echipă mai reușise această performanță de-a lungul timpului: Michael Jordan. Legendarul jucător din NBA a devenit cel mai bine plătit sportiv în anul 1990, iar astăzi deține o avere de 1,9 miliarde de euro, fiind cel mai bogat sportiv din istorie.

Cristiano Ronaldo, cel mai bine plătit sportiv din 2016

Cupa Mondială FIFA
Ronaldo, în război cu fanii Portugaliei! 70% dintre suporteri au votat împotriva starului lusitan
ACUM O ORĂ
Până la anunțul din 2016, topul realizat de Forbes fusese dominat, în ultimii 15 ani, de doi sportivi: golferul Tiger Woods (de 12 ori lider în top) și pugilistul Floyd Mayweather (de 3 ori lider în top: în 2012, 2014 și 2015). Dominația celor doi a fost întreruptă ca urmare a retragerii lui Mayweather și a accidentărilor suferite de Tiger Woods în acea perioadă.
Cristiano Ronaldo a profitat de această oportunitate și s-a propulsat pe prima poziție în prestigiosul top. Portughezul a încheiat anul 2016 cu venituri estimate la 88 de milioane de dolari, în timp ce podiumul a fost completat de Leo Messi (81,4 de milioane de dolari), fostul său rival din La Liga, și LeBron James (77,2 de milioane de dolari), starul din NBA care la vremea respectivă juca pentru Cleveland Cavaliers.
Top 10 - cel mai bine plătiți sportivi din 2016
  • 1. Cristiano Ronaldo (fotbal) - 88 mil. dolari
  • 2. Lionel Messi (fotbal) - 81,4 mil. dolari
  • 3. LeBron James (baschet) - 77,2 mil. dolari
  • 4. Roger Federer (tenis) - 67,8 mil. dolari
  • 5. Kevin Durant (baschet) - 56,2 mil. dolari
  • 6. Novak Djokovic (tenis) - 55,8 mil. dolari
  • 7. Cam Newton (fotbal american) - 53,1 mil. dolari
  • 8. Phil Mickelson (golf) - 52,9 mil. dolari
  • 9. Jordan Spieth (golf) - 52,8 mil. dolari
  • 10. Kobe Bryant (baschet) - 50 mil. dolari

Ce salariu avea Cristiano Ronaldo la Real Madrid

În 2016, Cristiano Ronaldo se putea lăuda cu cea mai mare sumă încasată din salarii - 56 de milioane de dolari. Cu toate că portughezul încheiase contracte de sponsorizare amețitoare în acea perioadă, alt sportiv a obținut cele mai mari câștiguri din endorsement: Roger Federer. În anul 2016, cel mai titrat jucător de la turneele de Grand Slam a încasat 60 de milioane de dolari din campaniile unor branduri globale.
Cu toate acestea, sumele câștigate de Ronaldo, Messi și ceilalți sportivi din top 10, în 2016, nici nu se compară cu veniturile lui Mayweather obținute cu un înainte: fostul campion mondial la categoria semi-mijlocie a încasat 300 de milioane de dolari. O mare parte din suma câștigată de Mayweather a fost obținută de pe urma meciului cu Manny Pacquiao, din primăvara lui 2015.
Ascensiunea impresionantă a lui Cristiano Ronaldo din urmă cu 4 ani a fost generată, în primul rând, de salariul uriaș primit la Real Madrid. Ajuns pe Santiago Bernabeu în 2009, lusitanul a devenit în timp record vedeta echipei și unul dintre cei mai urmăriți fotbaliști din lume. Ronaldo a înscris 450 de goluri în perioada petrecută la Real, devenind golgheterul all-time din istoria clubului. La vremea respectivă, atacantul încasa peste 50 de milioane de dolari pe sezon, sumă la care erau adăugate și bonusurile de performanță asigurate de oficialii madrileni.

Cristiano Ronaldo, cea mai urmărită personalitate de pe Facebook și Instagram

De 5 ori câștigător al Balonului de Aur, Cristiano reprezintă o adevărată forță în domeniul marketingului. În 2016, Cristiano câștiga aproximativ 32 de milioane de dolari din sponsorizări. Sponsorul principal al portughezului este compania Nike, cu care acesta a semnat primul contract de colaborare în urmă cu 17 ani. Începând din 2015, Ronaldo a încasat anual câte 13 milioane de dolari de pe urma imaginii sale, pe care renumita companie a utilizat-o în promovarea produselor sale. Tag Heuer, Herbalife și Clear Shampoo sunt alte branduri globale cu care Cristiano Ronaldo se află în parteneriat.
Odată cu creșterea fabuloasă a averii sale, Ronaldo a pus bazele propriei sale afaceri. În ultimii ani, portughezul a deschis un lanț hotelier în Madeira, orașul său natal, precum și linii de costume, lenjerie intimă, parfumuri și pantofi.
Un element esențial prin care Ronaldo a devenit una dintre cele mai cunoscute personalități din lume este reprezentat de prezența sa în social media. Portughezul are în spate o întreagă echipă de specialiști care lucrează în mod continuu la promovarea imaginii sale pe rețelele de socializare: Facebook, Instagram și Twitter. La ora actuală, Ronaldo este cea mai urmărită personalitate de pe Instagram - 223 de milioane de followeri, precum și de pe Facebook - 122,5 de milioane de aprecieri.
Ronaldo primește aproximativ 500.000 de euro pentru fiecare postare sponsorizată. Potrivit statisticilor realizate de Hookit, pe contul portughezului au apărut 255 astfel de postări numai în anul 2016, în urma cărora Ronaldo a încasat 176 milioane de dolari.
Deși câștigă zeci de milioane de dolari în fiecare an, Cristiano Ronaldo mărturisea, pentru Soccer America, că banii nu reprezintă obiectivul său principal,
Nu cunosc valoarea totală a averii mele pentru că nu banii sunt cei care mă fac să rămân motivat. Într-adevăr, la început mă motivau pentru că eram foarte sărac. Nici nu primeam cadouri de Crăciun. Odată cu trecerea timpului, mi-am dorit să câștig bani pentru mine și familia mea. | Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo și-a menținut statutul de cel mai bine plătit sportiv în anul 2017, când a obținut venituri în valoare de 93 de milioane de dolari. În 2018, Ronaldo s-a clasat pe locul 3, în timp ce prima poziție a fost ocupată de Floyd Mayweather. Anul trecut, Ronaldo a încheiat pe poziția a doua în topul respectiv, în spatele lui Leo Messi.

Premier League revine din 17 iunie la Eurosport!

Cupa Mondială FIFA
Cristiano Ronaldo, în cea mai slabă echipă din faza grupelor Mondialului, alături de 4 qatarezi
IERI LA 12:38
Cupa Mondială FIFA
Ronaldo a răbufnit când a fost scos de pe teren! "Te grăbești al dracului de rău!" Explicația dată
IERI LA 20:00