Articol scris de Radu Florea

Niță și Rațiu sunt fotbaliștii care au impresionat în aceste calificări

Cu toate că în această campanie de calificări "tricolorii" au continuat seria rezultatelor dezamăgitoare, putem aprecia evoluțiile unor fotbaliști precum Niță sau Rațiu, care au ajutat naționala noastră în multe momente, părând să fie singurii fotbaliști cu adevărat în formă din acest lot alcătuit din mulți jucători care evidențiază încă o dată motivele pentru care joacă în campionate precum cel al României sau Turciei, neputând să facă trecerea către un campionat de top al Europei.
Romanian Liga I
Farul Constanța a făcut scorul campionatului cu FC Botoșani! Elevii lui Gică Hagi, victorie cu 8-0
04/12/2022 LA 13:12
Florin Niță a debutat la naționala României abia în anul 2017, la vârsta de 30 de ani, atunci când Christoph Daum l-a introdus în minutul 71 al partidei contra Turciei pentru a-l înlocui pe Costel Pantilimon. Chiar dacă Niță a ajuns la naționala României la o vârstă înaintată, suntem convinși că ar fi meritat să facă parte din lotul "tricolorilor" încă, poate, de pe vremea când evolua la Chiajna, putând fi un concurent serios pentru Ciprian Tătărușanu, titularul postului de portar al naționalei noastre de la acea vreme. În ciuda faptului că România a arătat vulnerabilă pe apărare în multe momente, Niță a reușit în 6 din cele 10 partide să nu primească gol. Cel mai bun meci făcut de portarul lui Sparta Praga din aceste calificări a fost partida tur contra Germaniei, de la București. Cu toate că România a pierdut, Niță a fost de departe cel mai bun om al partidei, reușind să aibă peste cinci intervenții providențiale, atrăgând chiar atenția și admirația mult mai cunoscutului Manuel Neur.
Niţă a fost numit chiar de Sofa Score în primul 11 ideal al preliminariilor tocmai încheiate (zona Europa). Niță este singurul jucător ales în această echipă care nu mai are nicio șansă de a ajunge în Qatar, toți jucătorii de câmp selectați fiind deja calificați cu naționalele lor sau având asigurată cel puțin prezența la baraj. Evoluțiile lui Niță au fost notate în medie cu 7,34 de statisticieni.
În ceea ce îl priveşte pe Andrei Rațiu, acesta și-a făcut debutul la naționala României chiar în această campanie de calificări, în meciul tur contra Islandei, câștigat de "tricolori" cu 2-0. Fundașul dreapta al echipei spaniole Huesca are în prezent cinci apariții pentru România, toate fiind din postura de titular, părând să-i ia locul în "primul 11" lui Cristi Manea. Patru din cele cinci partide în care Rațiu a evoluat au fost fără gol primit pentru echipa lui Rădoi, subliniind încă o dată aportul foarte bun pe care fundașul român l-a adus naționalei, justificând faptul că a făcut parte din lotul lui Villareal în sezonul precedent, echipă care a reușit să câștige Europa League primăvara trecută.
https://i.eurosport.com/2021/04/01/3021721.jpg

Pușcaș și Alibec, marile dezamăgiri ale României în calificările pentru CM

De ce Pușcaș și Alibec? Poate pentru că așteptările de la cei doi fotbaliști ofensivi ai naționalei României erau mari. După golurile înscrise de Pușcaș la Campionatul European U21, cu toții ne așteptam ca fostul atacant al Interului să fie în vizorul cluburilor mari ale Europei. Din păcate pentru el, Reading s-a dovedit a fi cea mai bună variantă de transfer la acea vreme. După un prim sezon cu evoluții oscilante pentru echipa engleză, a urmat declinul din cariera lui Pușcaș, declin care continuă și în prezent și se răsfrânge și asupra evoluțiilor sale de la națională. Atacantul care evoluează în a doua ligă engleză a jucat 6 meciuri pentru România în campania de calificări pentru Qatar, începând doar 3 dintre acestea ca titular, nereușind să înscrie niciun gol. Pe lângă faptul că Pușcaș a încheiat această campanie fără gol marcat, atacantul naționalei noastre a fost eliminat în partida tur contra Armeniei, pierdută de "tricolori" cu 3-2. Acea eliminare nejustificată a atacantului român a afectat mult parcursul României, "tricolorii" pierzând partida de la Erevan, dar și calificarea către baraj.
Alături de Pușcaș, Alibec este un alt atacant care nu a reușit să aducă acel plus de care echipa României avea nevoie. Chiar dacă Alibec a jucat în trei partide în cadrul acestor preliminarii, atacantul lui CFR Cluj nu a reușit niciun gol și nicio pasă de gol, demonstrând încă o dată că este un fotbalist care nu mai are nimic în comun cu jucătorul care impresiona la Astra și care reușea să câștige campionatul cu echipa din Giurgiu în anul 2016.
Va reuși România să se califice la un Campionat Mondial în viitorul apropiat? Dacă comparăm lotul echipelor care se află la baraj cu cel al României, pare că naționala noastră se află la mulți ani distanță de o eventuală calificare la Mondial. Însă, cel mai dezamăgitor aspect este că nu am reușit să profităm de grupa ușoară pe care am avut-o și să ajungem măcar la baraj, pentru că oricum calificarea în sine părea un obiectiv imposibil pentru noi, dacă ne gândim că România putea să pice cu naționale ca ale Italiei sau Portugaliei în drumul spre Qatar.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
International friendlies
Încă un fotbalist important, OUT din lotul României înainte de amicalele cu Slovenia și Moldova
13/11/2022 LA 19:45
Serie A
Roma, înfrângere cu 0-1 în Derby della Capitale! Lazio s-a impus și a urcat pe podium în Serie A
06/11/2022 LA 19:01