Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Arma secretă" a Portugaliei: Născut în Brazilia, "este aproape un antrenor-jucător"

Cristian Mihală

Actualizat 08/12/2022 la 12:56 GMT+2

Otavio, mijlocașul lui FC Porto, este un om cheie în naţionala Portugaliei şi a devenit un talisman pentru Fernando Santos. Născut în Brazilia, a evoluat pentru naţionala U20 a selecao, dar apoi a ales naţionala lui Fernando Santos.

Otávio Edmílson da Silva (Portugal)

Credit imagine: Getty Images

Otavio Edmilson da Silva Monteiro - pe numele său complet - nu are "renumele" lui Bruno Fernandes sau Bernardo Silva, dar mijlocașul de la Porto a devenit "arma secretă" a Portugaliei.
Fernando Santos i-a oferit debutul la naţionala Portugaliei într-un amical cu Qatar, în 2021 şi acum calcă pe urmele unor jucători precum Pepe, Deco, Liedson. Toţi născuţi în Brazilia, dar care au ales să reprezinte, la nivel de seniori, cu mare succes, Portugalia. La puţin peste un an de la debutul în tricoul lusitanilor, a devenit un jucător extrem de important. Nu doar la turneul final, unde a impresionat prin constanţă, dar şi înainte: naţionala lui Ronaldo e la Cupa Mondială şi datorită lui, pentru că Otavio a marcat și a dat o pasă decisivă în play-off-ul împotriva Turciei (3-1).
"Otávio și-a câștigat respectul tuturor celor care l-au criticat", a spus Fernando Santos, înainte de turneul final din Qatar. De când a debutat, doar accidentările l-au scos din primul "11" al lusitanilor, semn că stafful tehnic are încredere deplină în talentul său şi în capacitatea de efort. El s-a accidentat la debutul în Qatar, împotriva Ghanei (3-2), dar după doar 11 zile selecţionerul nu a ezitat să îl readucă în formația de start în victoria cu Elveția (6-1), în optimile de finală.
"Am început cu puțină frică, dar m-am simţit rapid bine şi am dat 100%, cum o fac întotdeauna. Sunt gata să ajut în continuare", a recunoscut Otavio, care, deşi nu apare foarte des la finalizare, are o mare calitate: accelerează jocul la mijlocul terenului, dând o altă dinamică acţiunilor de atac.

Campionatul Mondial | Atu-urile lui Otavio

La nivel de viziune a jocului, în Liga portugheză nu sunt mulți jucători de genul acesta: este al patrulea jucător cu cele mai multe pase în treimea adversă (59), e printre primii şi la acţiunile generate care se termină cu şuturi (55) și prinde "top 10" şi la "pase cheie" în meciuri (26 în acest sezon).
Dar, dincolo de aportul ofensiv, foarte importantă e implicarea lui la nivel fizic, chiar dacă nu e un jucător masiv (măsoară 171 cm şi cântăreşte 65 de kilograme). Chiar şi aşa, a fost portughezul care a câştigat cele mai multe dueluri cu atletica echipă a Elveţiei, 9, compensând probabil prin plasament şi agilitate.
Inteligența sa tactică - la origini a jucat ca extremă - i-a permis să devină un "all-rounder". "Otávio este jucătorul care mă cunoaște cel mai bine. E cu mine de 7 ani și pot să vă spun că este aproape un antrenor-jucător. Știe totul despre joc. Este fotbalistul care face diferența prin inteligenţă", dezvăluia Sergio Conceiçao, antrenorul său la Porto.
Mergem meci cu meci. Dacă Marocul a eliminat Spania, este pentru că are calitate. Nu ar trebui să avem încredere în noi mai mult decât e cazul. Orice echipă va fi dificilă, foarte dificilă, de acum înainte | Otávio.
Portugalia va juca împotriva Marocului, pentru un loc în semifinalele Mondialului, sâmbătă de la ora 17:00. Învingătoarea din această dispută va întâlni, în penultimul act, câștigătoarea derbyului sferturilor, Anglia - Franța.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo