Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Campionatul Mondial din Qatar este unul atipic! Diferența uriașă față de turneele finale din trecut privind eliminările

Nicu Savin

Publicat 28/11/2022 la 17:48 GMT+2

Campionatul Mondial din Qatar este unul atipic din multe puncte de vedere, da perioada și locul de desfășurare nu sunt singurele aspecte care îl diferențiază de precedentele. Până acum, un singur jucător a fost eliminat, ceea ce arată tendința arbitrilor de a lăsa jocul mult mai liber în comparație cu ceea ce se întâmpla în trecut.

Mehdi Taremi of IR Iran is fouled by Wayne Hennessey of Wales during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group B match between Wales and IR Iran at Ahmad Bin Ali Stadium on November 25, 2022 in Doha, Qatar. Hennessey received a yellow card on the play.

Credit imagine: Getty Images

Astăzi se încheie etapa a 2-a a grupelor de la Campionatul Mondial din Qatar, adică se ajunge exact la jumătatea competiției din punct de vedere al numărului de meciuri (32 din 64). În primele 30 de partide s-a acordat un singur cartonaș roșu, văzut de Wayne Hennessey, portarul Țării Galilor, în duelul cu Iran.
O singură eliminare în atât de multe meciuri este un lucru atipic, având în vedere că jocul este la fel de dur ca în trecut și poate mai fragmentat de așa zise "faulturi de joc". În același timp. nu se poate spune că protestele nu mai sunt la fel de vehemente, iar tragerile de timp au dispărut, gesturi pentru care se acordau multe cartonașe galbene în trecut. Acest lucru demonstrează faptul că arbitrajele sunt mult mai relaxate din acest punct de vedere, iar meciurile cu avertismente nenumărate și eliminări pe bandă rulantă sunt istorie. Asta deși arbitrii beneficiază de suportul VAR.
E adevărat că în trecut existau numeroase cartonașe roșii acordate cu ușurință, dar în același timp mulți jucători erau scutiți de eliminări, pentri că oficialii nu aveau posibilitatea de a revedea fazele la intrările mai dure. Această tendință de a nu mai acorda atât de ușor cartonașe galbene și roșii se poate vedea din numărul de eliminări acordate la ultimele 4 turnee final.

Cartonașul roșu, un lucru rar la Cupa Mondială din Qatar

Începând din 2006, când s-a stabilit recordul în acest sens (28 de cartonașe roșii), numărul jucătorilor a fost în scădere, ajungându-se ca Mondialul din Rusia să se termine cu doar 4 cartonașe roșii. În Qatar sunt șanse mari ca numărul să fie și mai mic având în vedere cum se arbitrează.
Situația îi nemulțumește crunt pe unii antrenori și jucători. Tite, selecționerul Braziliei, a făcut apel la oamenii care se ocupă de arbitraj să-și schimbe viziunea, după ce Neymar s-a accidentat serios în meciul cu Serbia și va rata ultimele doup meciuri ale Braziliei din grupe, cu Elveția și Camerun.
"Împotriva Serbiei, Neymar a fost supus unui vârtej de faulturi. Dacă vrem spectacol, trebuie să-i protejăm pe marii jucători. Aceste carusele de faulturi trebuie interzise. Oamenii cu putere de decizie trebuie să se așeze la masă și să rezolve această problemă.", a spus Tite, citat de Gazzetta dello Sport. Antrenorul Selecao a explicat că faultul în urma căruia Neymar s-a accidentat la gleznă nu era de roșu, dar loviturile repetate asupra starului de la PSG au efect pe termen lung.
Numărul de cartonașe roșii la Cupa Mondială, din 1990 încoace:
  • Italia 1990 - 16
  • SUA 1994 - 15
  • Franța 1998 - 22
  • Coreea de Sud și Japonia 2002 - 17
  • Germania 2006 - 28 (record all-time)
  • Africa de Sud 2010 - 17
  • Brazilia 2014 - 10
  • Rusia 2018 - 4
  • Qatar 2022 - 1 (în primele 30 de meciuri)
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo