Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Evoluția mingilor de la Campionatul Mondial! Cum arată balonul turneului din Qatar 2022

Bianca Dumitru

Publicat 19/10/2022 la 08:49 GMT+3

Turneul final al Campionatului Mondial de fotbal va debuta pe 20 noiembrie, în Qatar. Astăzi, vă prezentăm istoria mingilor folosite la precedentele 21 de ediții ale competiției, dar și balonul care va fi folosit la meciurile din acest an.

Mingea de la Campionatul Mondial din 2022. Sursa foto: worldcupballs.info

Credit imagine: facebook

Turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Qatar, prima ediție care se desfășoară pe timp de iarnă, va avea loc în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie.
Înainte de startul competiției, vă prezentăm evoluția mingilor folosite la edițiile din ultimii 60 de ani ale Cupei Mondiale, dar și balonul care va fi utilizat în această iarnă.
Mingea oficială a Cupei Mondiale de fotbal din 2022 din Qatar este "Al Rihla" (care înseamnă călătorie, în limba arabă). Balonul realizat de Adidas are câteva particularități, care o fac extrem de specială, dar și scumpă.
Al Rihla va fi o minge care, potrivit producătorilor, "se mișcă prin aer mai rapid decât orice altă minge din istoria competiției". Printre principalele caracteristici ale balonului se numără viteza, acuratețea și consistența formei, care se menține și în cele mai intense meciuri.
"Concepută cu atenție prin colectarea de date și teste riguroase efectuate în laboratoarele Adidas, în tuneluri de vânt și pe teren, 'Al Rihla' oferă grade optime de precizie și fiabilitate pe teren, datorită noilor forme și noii texturi a suprafeței", a detaliat FIFA într-un comunicat dat publicității la finalul lunii martie.
Materialul din piele poliuretanică, având o formă inovatoare de 20 de panouri care asigură o mai bună precizie, stabilitate și rotație în aer. În plus, Al Rihla este prima minge din istoria Cupei Mondiale fabricată exclusiv din vopseluri și cleiuri pe bază de apă.
Citește și:

Cum a evoluat design-ul mingilor de la Campionatul Mondial

La primele opt ediții ale Campionatului Mondial, baloanele nu au avut niciun design special, nefiind realizate de vreo companie. Adidas s-a ocupat de mingile de la Euro începând de la turneul final din 1970.
Cel mai cunoscut model dinaintea "erei Adidas" este cel folosit la prima ediție a Cupei Mondiale, în 1930, T-Model, în timp ce primul model fără cusături a fost utilizat abia la turneul final din 1950, din Brazilia.
Ulterior, odată cu numirea celor de la Adidas ca furnizor oficial al mingilor de la Campionatul Mondial, la primele 4 ediții au fost folosite doar două modele de baloane. În 1970 și 1974 s-a utilizat modelul Telstar Durlast, în timp ce în 1978 și 1982 s-a trecut la Tango Durlast, decizia având la bază popularitatea acestor modele.
Începând din 1986, modelele baloanelor folosite s-au schimbat la fiecare ediție a Cupei Mondiale, design-urile fiind adaptate în funcție de motivele populare ale țărilor gazdă sau de tematica turneului, iar materialele îmbunătățindu-se treptat, pentru a avea o greutate mai mică și o viteză mai bună.
Campionatul Mondial din Qatar, 2022
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo