Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Federația japoneză i-a găsit înlocuitor selecționerului care a învins Germania și Spania la Mondial

Eurosport
DeEurosport

Publicat 02/12/2022 la 12:54 GMT+2

Japonezii iau în calcul înlocuirea selecționerului care a reușit două victorii uluitoare la actuala ediție a Cupei Mondiale, contra Germaniei și Spaniei. Printre favoriți se află un antrenor cu o carte de vizită impresionantă.

Hajime Moriyasu

Credit imagine: Imago

Articol scris de Tibi Munteanu
Japonia este una dintre surprizele plăcute a actualei ediții de Campionat Mondial, după ce a reușit să fie protagonista a 3 surprize în toate cele 3 partide pe care le-a disputat în faza grupelor. În unicul meci în care au avut statutul de favoriți, niponii s-au încurcat, însă au câștigat în fața a două selecționate favorite să câștige mult râvnitul trofeu, Germania și Spania.
Chiar și așa, federația japoneză de fotbal se gândește să caute un înlocuitor pentru selecționerul Hajime Moriyasu, cel care ocupă această funcție din august 2018, după ce l-a înlocuit pe Akira Nishino, după un Mondial la care niponii au reușit să iasă din grupe, însă au pierdut în optimi contra Belgiei cu scorul de 3-2.
Tehnicianul de 54 de ani este al 2-lea cel mai longeviv selecționer din istoria Japoniei din punct de vedere al meciurilor disputate, după brazilianul Zico, care a condus selecționata "samurailor albaștri" timp de 71 de partide (38 de succese, 15 remize și 18 meciuri pierdute), spre deosebire de Moriyasu, care a fost pe banca japonezilor în 62 de partide, dintre care 41 de victorii, 8 remize și 13 înfrângeri.

Marcelo Bielsa, pe lista federației japoneze pentru înlocuirea lui Moriyasu

Conducătorii fotbalului japonez au mai multe variante de luat în calcul în privința selecționerului, însă una dintre opțiuni este una foarte populară, pentru că se ia în calcul aducerea argentinianului Marcelo Bielsa, unul cu un istoric bun la Cupa Mondială.
Acesta a condus Argentina la Cupa Mondială din 2002, co-găzduită la acea vreme de Japonia și a condus naționala din Chile până în optimile de finală la ediția organizată în 2010 în Africa de Sud. Totodată, Bielsa are în palmares o medalie de aur la Olimpiada din 2004 de la Atena și un trofeu de campion al ligii secunde din Anglia, alături de Leeds.
Tehnicianul de 67 de ani este liber de contract după despărțirea de Leeds United, după ce a reușit să aducă echipa din nou pe prima scenă a fotbalului englez, astfel că ar putea fi o variantă foarte bună pentru banca niponilor, mai ales că argentinianul este obișnuit să antreneze echipe din medii și culturi diferite.
În cariera sa, Marcelo Bielsa a trecut ca antrenor pe la următoarele echipe:
  • Newell's Old Boys (Argentina)
  • Atlas Guadalajara (Mexic)
  • CF America (Mexic)
  • CA Velez Sarsfield (Argentina)
  • Espanyol (Spania)
  • Argentina
  • Chile
  • Athletic Bilbao (Spania)
  • Olympique Marseille (Franța)
  • Lazio Roma (Italia)
  • Lille (Franța)
  • Leeds (Anglia)
Directorul tehnic al Federației Japoneze de Fotbal, Yasuharu Sorimachi, care va avea un rol important în luarea deciziei privind viitorul selecționer apreciază foarte mult capacitățile lui Bielsa. Argentinianul este un tactician meticulos cunoscut pentru pressingul avansat, apărarea om la om și modul cum le insuflă jucătorilor săi dinamism și agresivitate.
Totuși, menținerea lui Hajime Moriyasu la cârma naționalei Japoniei este o variantă de asemenea luată în calcul, inclusiv pentru următoarea ediție a Campionatului Mondial, cea din 2026 organizată de Canada, Mexic și Statele Unite ale Americii.
Citește și:

Japonia, salt uriaș în clasamentul favoritelor

După ce a termina grupa "morții" pe prima poziție, devansând Spania și Germania, ba chiar câștigând în fața ambelor selecționate europene mult mai bine cotate, naționala niponilor este cotată acum cu șansa a 9-a în vederea câștigării trofeului mondial.
Inițial, după ce s-au anunțat loturile tuturor celor 32 de echipe naționale participante la turneul din Qatar, Japonia era pe locul 24 conform cotelor caselor de pariuri pe lista favoritelor, astfel că acum este cu atât mai mare surpriza cu cât niponii au izbutit să elimine Germania încă din faza grupelor.
Iată rezultatele înregistrate de japonezi în cele 3 etape din grupa E:
  • Germania 1-2 Japonia
  • Japonia 0-1 Costa Rica
  • Japonia 2-1 Spania
Singurul insucces a venit în fața costaricanilor, cu toate că meciul a fost dominat autoritar de asiatici, însă formația antrenată de Moriyasu a încasat gol la singurul șut pe poartă expediat de adversari și primul de la turneul final, în minutul 81.
Totodată, Japonia a devenit a 3-a națională din istoria Campionatelor Mondiale care au reușit să învingă în două meciuri la aceeași ediție în care au fost conduși la pauză, după Brazilia la ediția din 1938 și Germania în 1970.
Mai departe, în faza optimilor de finală, pentru că a terminat grupa pe prima poziție, Japonia va întâlni ocupanta locului secund din grupa F și anume finalista ediției din 2018, Croația. Dacă va reuși să-i elimine și pe croați, "samuraii albaștri" ar da peste marea favorită, Brazilia.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo