Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

FIFA, scrisoare către cele 32 de echipe de la Mondial: "Să lăsăm fotbalul să ocupe centrul scenei"

Nicu Savin

Actualizat 04/11/2022 la 15:28 GMT+2

Președintele FIFA, Giani Infantino, a trimis o scrisoare către cele 32 de naționale care vor juca la Campionatul Mondial din Qatar, pe fondul numeroaselor proteste privind problemele legate de respectarea drepturilor omului în țara asiatică. Președintele forului care guvernează fotbalul mondial a făcut un apel prompt, pentru ca sportul să nu treacă în plan secund din cauza chestiunilor politice.

FIFA-Präsident Gianni Infantino

Credit imagine: Getty Images

Campionatul Mondial din Qatar va începe în mai puțin de 3 săptămâni, dar controversele din jurul turneului final sunt mai mari ca niciodată. Încă de la desemnarea țării asiatice ca gazdă a competiției supreme din fotbal au existat numeroase critici, iar acestea s-au amplificat odată cu apropierea startului.
Qatarul este acuzat că nu respectă în totalitate drepturile omului, iar acest lucru este de neconceput pentru mulți jucători, oficiali sau fani. Câteva țări au cerut chiar boicotarea turneului final, iar multe naționale au anunțat deja că vor protesta sub diferite forme chiar pe durata competiției.

picture

Cupa Mondială Qatar 2022 | Acestea sunt tricourile în care vor juca cele 32 de echipe

FIFA, scrisoare deschisă către naționalele calificate la Cupa Mondială din Qatar

În acest context, FIFA a avut o reacție tranșantă, făcând apel la cele 32 de participante să nu lase fotbalul să treacă în plan secund din cauza chestiunilor politice. Președintele Giani Infantino a transmis o scrisoare deschisă către Federații, prin care le-a cerut să facă tot posibilul de a păstra focusul pe activitatea sportivă în sine.
"Vă rog, acum, să ne concentrăm pe fotbal!Știm că fotbalul nu trăiește într-un vid și suntem la fel de conștienți că există multe provocări și dificultăți de natură politică în întreaga lume.Dar vă rog să nu permiteți ca fotbalul să fie târât în ​​fiecare bătălie ideologică sau politică care există.
La FIFA, încercăm să respectăm toate opiniile și convingerile, fără a da lecții de morală restului lumii.Unul dintre marile puncte forte ale lumii este într-adevăr diversitatea ei și, dacă incluziunea înseamnă ceva, înseamnă să ai respect pentru acea diversitate. Niciun popor, cultură sau națiune nu este mai bună decât oricare alta.
Acest principiu este însăși piatra de temelie a respectului reciproc și a nediscriminării. Și aceasta este, de asemenea, una dintre valorile de bază ale fotbalului. Așa că, vă rugăm să ne amintim cu toții de asta și să lăsăm fotbalul să ocupe centrul scenei.", s-a arătat în scrisoarea semnată de Giani Infantino și de secretarul general al forului mondial, Fatma Samoura, conform Sky Sports.
În ultimele săptămâni, FIFA s-a confruntat cu multe probleme de natură politică privind Campionatul Mondial din Qatar. Pe lângă protestele la adresa țării gazdă, forul mondial a fost supus unei presiuni de a exclude Iranul din competiție, din cauza nerespectării drepturilor femeilor în Republica Islamică. Evident, FIFA nu a luat o măsură atât de radicală, dar toate aceste imixtiuni umbresc din ce în ce mai tare cel mai important eveniment fotbalistic de pe planetă.
Turneul ATP Masters de la Paris se vede în săptămâna 31 octombrie - 6 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo