Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Omul care a scufundat Spania juca acum un an în a 3-a ligă franceză. Luis Enrique: "Doamne!!! De unde a venit?"

Cristian Mihală

Publicat 07/12/2022 la 14:54 GMT+2

Azzedine Ounahi a fost unul dintre jucătorii cheie la mijlocul terenului pentru Maroc, în succesul istoric în faţa Spaniei. Luis Enrique a recunoscut că nu ştia multe lucruri despre mijlocaşul de 22 de ani, dar a vorbit la superlativ de calităţile lui.

Ounahi a făcut meciul vieţii contra Spaniei

Credit imagine: Eurosport

Mijlocașul de la Angers a fost, dincolo de portarul Bono, care s-a dovedit imperial la loviturile de departajare, poate cel mai important om al Marocului în faţa Spaniei. Cu și fără minge, pentru ca nord-africanii au trebuit să alerge enorm şi să facă risipă de energie pentru a menţine scorul alb timp de 120 de minute.
Azzedine Ounahi a fost fotbalistul care a parcurs cei mai mulți kilometri (14.71) în meci. De asemenea, a fost al doilea jucător marocan la capitolul mingi recuperate (9), al doilea care a reuşit cu succes cele mai multe tacklinguri şi al doilea la dueluri câştigate (7). Mai mult, el a creat şi o fază de gol, ratată de Walid Cheddira, în prelungiri.
Recitalul lui Ounahi l-a lăsat fără cuvinte pe Luis Enrique, care a admis că nu îl ştia aproape deloc pe fotbalist. Poate că şi în această subestimare a adversarului a stat cheia unei surprize uriaşe, chiar dacă Maroc, după ce se bătuse de la egal la egal cu Belgia şi Croaţia, în grupe, se anunţa o nucă tare pentru oricine.
"Am fost plăcut surprins de numărul 8, nu-mi amintesc cum se numește, scuze. Doamne!!! De unde a venit băiatul ăsta? Joacă foarte bine. Hakimi și Ziyech sunt evident super-valoroşi, pe En-Nesyri îl cunosc foarte bine, la fel şi pe Amrabat... Dar băiatul ăsta nu s-a oprit din alergat. Am discutat cu 'stafful' despre el. Spectaculos. Dumnezeule, cât a putut să alerge, cât de bine a jucat", a spus Luis Enrique, citat de Marca.

Ascensiunea impresionantă a lui Azzedine Ounahi

Evoluţia mijlocaşului de 22 de ani este într-adevăr una spectaculoasă. Ounahi însuși a fost surprins să se vadă în lotul pentru Qatar 2022. "Ceea ce mi s-a întâmplat este incredibil. Acum un an jucam în Divizia a III-a franceză. Nu mi-am imaginat niciodată că acum voi juca o Cupă Mondială", a recunoscut el pentru FIFA.com, înainte de turneu.
Ascensiunea lui a fost, aşadar, fulgerătoare. Ounahi, până în 2018, a aparținut de Academia Mohammed VI, locul în care au fost pregătiți Aguerd și En-Nesyri. De acolo a făcut saltul către formaţia de tineret a lui Strasbourg. Nu a debutat cu prima echipă și, în stagiunea 2020-21, a mers la Avranches. După un sezon excelent în liga a 3-a din Hexagon - a marcat cinci goluri în 27 de meciuri - s-a produs saltul în prima divizie franceză, la Angers ŢÎn Divizia a 3-a am fost lovit peste glezne şi peste genunchi în fiecare meci", își amintește el.
Cu un fizic fragil în perioada copilăriei şi adolescenţei, Ounahi a devenit foarte tehnic, pentru a putea să aibă o şansă în fotbal. "În cartierul meu, toți erau mai înalți decât mine, așa că trebuia să fiu mai tehnic decât restul. Încerc să evit duelurile corp la corp pentru că aproape toți jucătorii sunt mai puternici decât mine. Încerc să joc rapid, dintr-o atingere", a recunoscut el într-un interviu pentru "Ouest-France".
Interesant e că mijlocașul de la Angers este inspirat tocmai de un fost internațional spaniol: Iniesta, omul care a adus titlul mondial pentru Furia Roja, în 2010.
"Îi acord mare atenție lui Iniesta. Deși are o calitate incredibilă, nu o etalează cu gesturi tehnice grozave. Încerc să fac la fel: vreau să joc simplu și eficient pentru a nu pierde mingea, exact ca el", mai spunea Ounahi.
La Academie am fost întotdeauna primul la probele de rezistenţă, iar la Angers sunt al doilea, în spatele lui Waniss Taïbi. De obicei termin toate jocurile cu 12-13 kilometri în picioare | Azzedine Ounahi
3,5 milioane de euro este cota de piaţă a lui Azzedine Ounahi, potrivit transfermarkt.de. El are contract cu Angers până în 2026, dar mai mult ca sigur în iarnă, după prestaţiile de la Mondiale, vor fi echipe interesate de serviciile lui şi mijlocaşul central va face pasul spre fotbalul la cel mai înalt nivel.
În sferturile de finală, Marocul va juca împotriva Portugaliei, meciul fiind programat sâmbătă (Lusail Stadium - Al Daayen, ora 17:00). Învingătoarea din acest meci o va înfrunta în semifinale pe câştigătoarea super-duelului Anglia - Franţa.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo