Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Un nou Campionat Mondial organizat iarna? 3 țări vor depune o candidatură comună pentru 2030

Nicu Savin

Publicat 19/10/2022 la 14:05 GMT+3

Campionatul Mondial din Qatar va fi primul care va avea loc în mijlocul unui sezon, dar acest obicei s-ar putea răspândi în viitor. Arabia Saudită, Egiptul și Grecia au întocmit un proiect comun, urmând să-și depună candidatura pentru găzduirea turneului final din 2030. Țara din Orientul Mijlociu ar urma să suporte majoritatea cheltuielilor, ivestind o sumă colosală.

Detail of the FIFA World Cup Trophy during the UEFA Nations League A group one match between France and Netherlands at Stade de France on September 9, 2018 in Paris, France.

Credit imagine: Getty Images

A mai rămas doar o lună până la începutul Campionatului Mondial din Qatar, primul din istorie care va avea loc în mijlocul unui sezon competițional. Decizia FIFA a fost larg contestată în lumea fotbalului și rămâne de văzut ce impact va avea desfășurarea turneului final într-o perioadă neobișnuită.
În cazul unui succes, e posibil ca și alte Cupe Mondiale să aibă loc iarna, iar acest lucru s-ar putea întâmpla peste 8 ani. Conform Daily Mail, Arabia Saudită, Egipt și Grecia pun la cale o candidatură comună pentru Mondialul din 2030. Liderii celor 3 țări au realizat deja un plan provizoriu, iar dosarul a fost trimis unei companii din Statele Unite pentru procesare. Clima din aceste țări nu este potrivită pentru organizarea unui turneu final pe timp de vară, astfel că dacă acestea vor câștiga cursa vom avea parte de o nouă competiție majoră în plin sezon.
Citește și:

Arabia Saudită, Egipt și Grecia vor să găzduiască împreună Mondialul din 2030

Potrivit sursei citate, Arabia Saudită va juca rolul principal în toată această afacere. Țara din Orientul Mijlociu va suporta majoritatea cheltuielilor necesare, iar acolo ar urma să se dispute majoritatea partidelor. De asemenea, în Grecia și Egipt ar urma să se construiască mai multe stadioane ultra-moderne.
Mondialul din 2030 va fi al doilea la care vor participa 48 de echipe, după cel din 2026, găzduit de SUA, Canada și Mexic. Astfel, va fi nevoie de 16 stadioane, dar asta nu ar fi o problemă, pentru că saudiții sunt gata să pună la bătaie sume colosale pentru ca totul să fie perfect.
Arabii au investit masiv în sport în ultimii ani. La Jeddah are loc anual un Grand Prix de Formula 1, Supercupa Spaniei s-a disputat deja de două ori în Arabia Saudită, iar marile meciuri de box încep să fie organizate tot mai des în Orientul Mijlociu (revanșa dintre Anthony Joshua și Oleksandr Usyk a avut loc recent la Jeddah). În plus, Arabia Saudită va fi gazda Jocurilor Asiatice de iarnă din 2029, care se vor desfășura într-un mega-oraș montan construit în deșert, proiect în care arabii vor vărsa în jur de 500 de miliarde de €.
Chiar dacă e doar în stadiul de proiect, candidatura comună a Arabiei Saudite, Egiptului și Greciei va fi una de luat în seamă, în special datorită forței financiare fără limite a saudiților.
UEFA va sprijini probabil candidatura comună a Spaniei și Portugaliei, cărora și s-ar putea adăuga și Ucraina, țară afată în grea suferință. De asemenea, în America de Sud se vorbește de o candidatură în 4: Argentina, Uruguay, Paraguay și Chile. Argumentul principal al sud-americanilor ar fi că FIFA ar face bine să ducă Mondialul din 2030 acolo, pentru că atunci se vor împlini 100 de ani de la prima Cupă Mondială, care a avut loc în 1930, în Uruguay.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo