Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Appie" Nouri și Christian Eriksen, în oglindă. Viteza a făcut diferența în cazul danezului

Cristian Mihală

Actualizat 14/06/2021 la 15:00 GMT+3

Cazul tânărului jucător al lui Ajax, Abdelhak Nouri, revine în actualitate odată cu drama trăită de Christian Eriksen și ne arată cât de importantă a fost intervenția rapidă în cazul danezului. Viteza de conștientizare și reacție a jucătorilor, a arbitrului și a staffului medical au fost factorii determinanți pentru a evita o tragedie. După 4 ani, "Appie", încă nu a putut fi recuperat total.

Abdelhak Nouri und Justin Kluivert

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Ștefan-Toma
Considerat de mulți specialiști un adevărat talent și apreciat de fani pentru sclipirile asemănătoare unor jucători ca Andres Iniesta, Kaka sau Ronaldinho, tânărul fotbalist olandez de origine marocană, Abdelhak Nouri, părea predestinat unei cariere de succes. Coleg cu de Ligt și de Jong în academia lui Ajax, tânărul mijlocaș ofensiv a făcut parte alături de aceștia și din lotul echipei care în sezonul 16/17 a ajuns până în finala Europa League. Chiar dacă are origini marocane, "Appie" a ales să reprezinte naționala Olandei, unde a reușit să aibă apariții de la juniori U15 până la U21.
Însă viața lui s-a schimbat brusc, atunci când, la 20 de ani, s-a prăbușit brusc pe teren într-un meci amical împotriva lui Werder Bremen. Pe 8 iulie 2017, meciul dintre Ajax și Werder care făcea parte dintr-un turneu de pregătire din pre-sezon, în Alpii austrieci, s-a oprit brusc în minutul 72. Înainte de acel meci fatidic de la Lindenstadion Hippach, la aproximativ 65 km de Innsbruck, Nouri suferise dureri de stomac și nu dormise bine. Condițiile din Alpi în acea zi erau destul de grele, temperatura fiind foarte ridicată. Totuși, "Appie" a intrat după pauză pe gazon, înlocuindu-l pe Hakim Ziyech.
În minutul 72, jucătorul cu numărul 34 a încetinit alergarea, s-a așezat ușor la pământ și s-a întors pe spate, cu fața spre cer. A durat 10 secunde până când arbitrul să-și dea seama că jucătorul era jos și să cheme urgent asistența medicală. Au mai trecut încă 10 secunde până când preparatorul fizic al lui Ajax a intrat pe teren. 15 secunde mai târziu, medicul clubului era și el alături de Nouri. Când atacantul lui Ajax, Klaas-Jan Huntelaar, a intrat în panică, jucătorii lui Werder Bremen au reacționat și medicul echipei germane s-a repezit și el pe teren. Au format un cerc în jurul lui Nouri. Unii jucători au început să plângă, alții se rugau.

Procedura de defibrilare s-a produs după 7 minute, în cazul lui Nouri

Oamenii din jur au început să-și dea seama că nu este o accidentare normală, "Appie" sufererise un stop cardiac. A durat mai mult decât trebuia pentru ca situația să fie înțeleasă pe deplin. Doi medici austrieci au venit la stadion și au conectat un defibrilator la aproximativ șapte minute după ce mijlocașul olandez s-a prăbușit pe teren. Între timp, medicul local de gardă, Daniel Rainer, a primit un telefon și s-a îndreptat rapid spre stadion.
"Mesajul pe care l-am primit a fost: persoană inconștientă pe terenul de fotbal. Când am ajuns, resuscitarea era în proces și pacientul era deja defibrilat", a declarat Daniel Rainer pentru ziarul olandez De Volkskrant.
"Pacientul primise medicamente pentru stimularea circulației. Am continuat resuscitarea și după 13 minute de tratament am ajuns la recuperarea bătăilor inimii spontane și a respirației. Ulterior, a sosit un elicopter pentru a duce pacientul la spitalul din Innsbruck", explica medicul.
În spital, în timp ce Nouri era în comă indusă, primele semne au fost pozitive, testele de inimă și creier au fost OK. Dar după câteva zile, alte teste au arătat că suferise leziuni cerebrale grave.
Aproape un an mai târziu, în iunie 2018, când Appie încă nu era trezit din coma indusă, Ajax a recunoscut că primul ajutor asigurat de echipa medicală a clubului olandez a fost "inadecvat".
Într-o declarație, directorul executiv al Ajax, Edwin van der Sar, fostul portar de la Ajax, Fulham și Manchester United, a declarat că medicii cardiologi care studiază noi dovezi prezentate de familie au constatat că a durat prea mult timp curățarea căilor respiratorii ale lui Nouri. Van der Sar a spus că medicii clubului au fost "insuficient concentrați pe măsurarea bătăilor inimii, circulației și resuscitării". De asemenea, un defibrilator "ar fi trebuit folosit mai devreme", a spus el, adăugând: "Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, este posibil ca Abdelhak să fi ieșit într-o stare mai bună. Acest lucru nu este sigur, dar este o posibilitate. Ne recunoaștem responsabilitatea și răspunderea pentru consecințele acestui lucru".
La aproape 4 ani de la acel eveniment Appie este încă sub tratament medical. Șansele de recuperare totală sunt reduse, leziunile cerebrale suferite sunt destul de grave.
În concluzie, viteza de conștientizare și reacție a jucătorilor, a arbitrului și a staffului medical de la meciul dintre Danemarca și Finlanda, trebuie apreciată în mod deosebit. În astfel de cazuri, fiecare secundă contează, iar Eriksen a avut norocul ca soarta să fie de partea lui. Intervenția rapidă care s-a petrecut imediat după prăbușirea mijlocașului poate fi considerată decisivă pentru restul supraviețuire, dar și pentru recuperarea totală și o viață normală.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo