Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Spania se califică dramatic în semifinale după ce a eliminat Elveția la penalty-uri

Vlad Dumitrescu

Publicat 02/07/2021 la 21:47 GMT+3

Spania a eliminat Elveția în sferturile de finală ale Euro 2020 la loviturile de departajare.

SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JULY 02: Jordi Alba of Spain celebrates with Alvaro Morata and Pedri after scoring their side's first goal during the UEFA Euro 2020 Championship Quarter-final match between Switzerland and Spain at Saint Petersburg Stadium on J

Credit imagine: Getty Images

După o victorie memorabilă precum cea cu Franța, pentru elvețieni nici nu mai conta că veneau la meciul cu Spania fără căpitanul Granit Xhaka. Era așteptat un nou meci mare. De cealaltă parte, spaniolii marcaseră 10 goluri în ultimele două meciuri. Motive de încredere pentru ambele echipe.
Însă numai una a reușit să și concretizeze acea încredere în prima repriză. Elevii lui Luis Enrique au părut să iasă mai determinați de la cabine și au pus stăpânire pe meci încă din primul minut.
Dominarea Spaniei s-a concretizat destul de rapid, însă mai degrabă prin noroc, decât prin vreun mare plan tactic. În minutul opt, în urma unui corner, mingea deviată ajunge la marginea careului la Jordi Alba. Proaspăt revenit în primul ”11”, fundașul Barcelonei nu ezită și șutează. Părea că mingea va ajunge confortabil la Sommer, însă Zakaria, chiar cel care l-a înlocuit pe Xhaka, se interpune și trimite mingea în propria plasă. Al 10-lea autogolul al turneului a adus deschiderea de scor pentru spanioli. Ca fun fact, se marcaseră nouă autogoluri în toate turneele Euro de până acum. În total.
În continuare, partida a curs în favoarea spaniolilor. Cu o posesie de 66%, elevii lui Enrique au dominat în continuare meciul iar elvețienii au mai reușit să fie vag periculoși abia spre finalul primei reprize după o lovitură de cap a lui Elvedi care a trecut puțin peste poartă.
A doua repriza nu ne-a adus un fotbal mai strălucit, iar spaniolii au făcut ce știu mai bine: au sechestrat mingea. Nu a fost însă atât de util pe cât și-ar fi dorit. Asta pentru că, deși primisera cu câteva minute mai devreme un avertisment printr-o ocazie mare a elvețienilor, ibericii au părut prea siguri pe ei. Laporte și Pau Torres ne-au arătat cum nu trebuie să te aperi la un turneu final, s-au încurcat unul pe altul și i-au pus mingea pe tavă, în minutul 68, lui Freuler. Acesta l-a găsit apoi excelent pe Shaqiri în mijlocul careului iar jucătorul lui Liverpool l-a executat fără probleme pe Unai Simon.
În minutul 77, Freuler și-a propus să fie și personajul negativ al acestui meci după assistul reușit la golul egalării. A intrat cu ambele picioare ridicate asupra lui Moreno iar Michael Oliver nu a stat pe gânduri și i-a arătat roșu direct. Cu toate acestea, spaniolii nu au profitat și au avut în mare parte un joc letargic, astfel că ambele echipe s-au văzut nevoite să joace prelungiri pentru a doua oară în aceeași săptămână.
În prima repriză de prelungiri am avut parte de un adevărat asediu la poarta Elveției însă Sommer a intervenit decisiv de fiecare dată și i-a salvat pe elvețieni. A doua parte a prelungirilor a mers în aceeași direcție, dar elvețienii au rezistat eroic și au reușit să împingă meciul la penalty-uri.
În cele din urmă, după mai multe ratări, Spania a fost cea care s-a impus la penalty-uri și va juca în semifinale cu învingătoarea dintre Italia și Belgia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo