Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Euro 2020, o ediție istorică a Campionatului European! Ce recorduri au fost doborâte până acum

Bianca Dumitru

Publicat 08/07/2021 la 15:57 GMT+3

O singură partidă a mai rămas de disputat din această ediție a Campionatului European. Turneul final din 2021 a doborât mai multe recorduri, urmând a rămâne nu doar pentru faptul că s-a disputat în mai multe orașe de pe continent.

Patrik Schick

Credit imagine: Imago

Un singur meci ne mai desparte de înmânarea trofeului Euro 2020. Finala competiției se joacă duminică, de la ora 22:00, pe Wembley, Italia și Anglia urmând a-și disputa titlul de campioană a Europei.
Acest turneu final a fost unul special, fiind primul care s-a desfășurat în 11 orașe de pe continent, cu o întârziere de un an din cauza pandemiei de coronavirus, și primul la care s-a folosit tehnologia VAR.
În cele 50 de meciuri deja disputate, au fost doborâte mai multe recorduri, care transformă această ediție a Campionatului European într-una istorică. De exemplu, la Euro 2020 s-au înscris cele mai multe goluri la un turneu final, 140 de goluri. Precedentul record data din 2016, când fuseseră marcate 109 goluri în 51 de meciuri.

Ziua cu cele mai multe goluri din istorie

23 iunie va rămâne în istorie drept ziuia cu cele mai multe goluri de la turneul final. Atunci au fost programate ultimele meciuri din grupele E și F, în care s-au înscris 18 goluri, doar Spania marcând de 5 ori în poarta Slovaciei.
Ulterior, pe 28 iunie s-au dat 14 goluri în doar două meciuri: Croația 3-5 Spania după prelungiri și Franța 3-4 Elveția după loviturile de la 11 metri. Partida în urma căreia ibericii au obținut calificarea în sferturile Euro 2020 a rămas în istorie și drept meciul cu al doilea cel mai mare scor din istoria Campionatului European, după confruntarea dintre Franța și Iugoslavia, din semifinalele Euro 1960, încheiată cu scorul de 4-5.
Euro 2020 va rămâne în istorie și datorită numărului de autogoluri marcate. Până acum, la turneul final s-au înscris 10 goluri în propria poartă, mai mult decât în toate celelalte ediții ale Campionatului European, în perioada 1960-2016 fiind marcate doar 9 autogoluri.
În plus, aceasta este și ediția la care au fost acordate și ratate cele mai multe lovituri de la 11 metri. 17 penalty-uri au fost dictate de arbitri în primele 50 de partide de la Euro 2020, cu unul mai mult decât la Euro 2016, când fusese stabilit recordul. Dintre acestea 17, doar 9 au fost transformate, celelalte 8 fiind fie apărate, fie trimise peste sau pe lângă poartă.
În ceea ce privește golurile marcate din lovituri libere, la această ediție a turneului final a fost înscris un singur astfel de gol, în meciul dintre Anglia și Danemarca din semifinalele competiției, când Damsgaard a deschis scorul pe Wembley după o astfel de fază.

Schick a înscris de la cea mai mare distanță

Tot la Euro 2020 au fost înscrise și două dintre cele mai rapide 3 goluri ale competiției. Yussuf Poulsen a marcat în poarta Belgiei după doar un minut și 39 de secunde, în timp ce Emil Forsberg l-a învins pe Wojciech Szczesny după un minut și 22 de secunde. Recordul pentru cel mai rapid gol de la Euro îi aparține lui Dmitri Kirichenko, rusul care a înscris în poarta Greciei în 2004 după doar 67 de secunde.
La această ediție a Campionatului European a fost marcat și golul de la cea mai mare distanță din istoria competiției. Patrik Schick, unul dintre fotbaliștii care au ieșit în evidență la Euro 2020, a înscris împotriva Scoției cu un șut de la 45 de metri și 44 de centimetri, trecându-și numele printre recordmenii acestei competiții.
Finala Euro 2020 este programată duminică, de la ora 22:00, pe Wembley, unde se vor înfrunta pentru trofeu Italia și Anglia. Meciul va fi transmis în format LIVE TEXT pe Eurosport.ro.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo