Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

EURO 2020. Prima semifinală a fost decisă la penalty-uri! Italia își așteaptă adversara

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 07/07/2021 la 00:50 GMT+3

Euro 2020 a ajuns în fazele finale, iar Italia – Spania a fost prima semifinală a acestui turneu final presărat cu foarte multe evenimente importante.

Jorginho, sărbătorind alături de Pessina și Berrardi victoria Italiei cu Spania din semifinalele EURO 2020

Credit imagine: Getty Images

articol de Romeo Ene
Jorginho înscrie și duce Italia în finalăăă!
Morata ratează de data asta în fața lui Simon!
Bernardeschi înscrie! 3-2 pentru Italia!
Alcantara înscrie elegant! 2-2!
Bonucci înscrie calm! 2-1 pentru Italia!
Gerard Moreno înscrie și el! 1-1!
Belotti înscrie! 1-0 pentru Italia!
Dani Olmo trage peste poartă!
Locatelli ratează primul penalty al Italiei! Unai Simona apără!
Finalul celor 120 de minute! Meciul se decide la lovituri de departajare!
Min 110. Berardi șutează, dar este blocat de defensiva Spaniei!
1-1 și după primele 15 minute de prelungiri pe Wembley.
Min 98. Dani Olmo și Morata ratează în aceeași fază!
A început prima repriză de prelungiri!
Finalul celor 90 de minute! Avem prelungiri pe Wembley!
Minutul 81. GOOOOOOOL, MORATAAA! Atacantul intrat în repriza a doua egalează pentru spanioli, după pasa lui Olmo!
Min 80. Berardi trage de la marginea careului de 16 metri, dar Simon prinde șutul său!
Min 76. Morata ratează o ocazie importantă și obține doar un corner!
Min 67. Chiesa pasează perfect pentru Berardi, dar Simon scoate șutul jucătorului de la Sassuolo.
Min 65. Ratare imensă a lui Oyarzabal, care nu reușește să lovească mingea cu capul după o centrare perfectă!
Min 60. GOOOOOOL, Chiesaaaa! Federico Chiesa deschide scorul după un contraatac letal care a plecat chiar de la portarul Donnarumma! Chiesa trage excelent la colțul lung și Simon a fost doar spectator la acest șut!
Min 53. Chiesa trage primul șut al Italiei pe poarta Spaniei, dar Unai Simon reține!
Min 52. Busquets trage peste poarta lui Donnarumma din afara careului!
Min 50. Di Lorenzo respinge din fața lui Ferran Torres! Ar fi fost o simplă formalitate pentru spaniol!
Min 46. Start în cea de-a doua repriză de pe Wembley.
Pauză pe Wembley. După primele 45 de minute, statisticile sunt total în favoarea Spaniei. 0-0 la Londra!
Min 45. BARĂĂĂ, Emerson!
Min 32. Dani Olmo șutează peste poarta lui Donnarumma, deși avea doi colegi către care putea pasa.
Min 25. Intervenție superbă a lui Donnarumma la șutul lui Dani Olmo!
Min 20. Unai Simon iese la colțul careului mare, dar nu reușește să-i blocheze pe italieni. Immobile nu a putut trage însă spre poarta goală.
Min 15. Torres îl driblează pe Jorginho și trage puțin pe lângă poarta lui Donnarumma!
Min 12. Posesie zdrobitoare pentru Spania! 77% din timp au ținut mingea spaniolii!
Min 3. BARĂĂĂ pentru Italia! Dar asistentul semnalizează ofsaid după execuția lui Barella!
Min 1. A început prima semifinală de pe Wembley, dintre Italia și Spania.
UPDATE / Echipele de start
Italia: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne
Rezerve: Sirigu, Meret, Locatelli, Belotti, Berardi, Pessina, Acerbi, Cristante, Bernardeschi, Bastoni, Florenzi, Toloi
Selecționer: Roberto Mancini
Spania: Unai Simon – Jordi Alba, Laporte, Eric Garcia, Azpilicueta – Pedri, Sergio Busquets, Koke – Olmo, Oyarzabal, Ferran Torres
Rezerve: De Gea, Sanchez, Diego Llorente, Pau Torres, Marcos Llorente, Morata, Gerard Moreno, Thiago Alcantara, Gaya, Rodri, Fabian Ruiz, Traore
Selecționer: Luis Enrique
"Capul de afiş" al acestei faze este reprezentat de două naţionale care au impresionat la acest Campionat European, având parcursuri fără greşeală. Finala Euro 2012 are loc, la 9 ani distanţă, în semifinalele Euro 2020, astfel rămâne de văzut ce naţională va obţine biletele pentru marea finală.
Învingătoarea din această seară o va întâlni în ultimul act, disputat pe 11 iulie, pe Wembley, pe cea dintre Danemarca şi Anglia, din cealaltă semifinală. Italia lui Mancini are 32 de meciuri consecutive fără înfrângere, în timp ce Spania lui Enrique este cea mai ofensivă naţională de la acest turneu final. Se anunţă o partidă extrem de atractivă, în care orice greşeală poate fi decisivă.

Euro 2020. Spania - Italia (22:00), duel de foc pe Wembley

Prima semifinală de la Euro 2020 aduce faţă în faţă două naţionale care s-ar putea întâlni oricând într-o finală a unui turneu final, două naţionale ce au impresionat prin evoluţia lor la Euro 2020, iar învingătoarea va avea şansa de a ridica marele trofeu pe Wembley, în faţa Angliei sau Danemarcei. Partida are loc pe Wembley, iar la meci pot asista aproximativ 60.000 de spectatori, 75% din capacitate, mărită faţă de faza grupelor, optimilor şi a sferturilor. Este al patrulea Euro consecutiv în care cele două naţionale se întâlnesc.
Italia, o naţională recunoscută pentru forţa defensivă de-a lungul vremii, a arătat la acest Campionat European faptul că poate oferi şi meciuri spectaculoase, cu goluri multe, fără să practice un joc la trecerea timpului. Roberto Mancini a format o echipă în care nu există individualităţi, drept dovadă Italia nu are un golgheter detaşat acest turneu final, iar italienii speră să obţină primul mare trofeu după Mondialul din 2006.
Cu 32 de meciuri consecutive fără înfrângere, cea mai lungă serie de invicibilitate din istorie, trupa lui Mancini a pierdut ultimul meci pe 10 septembrie 2018, 0-1 cu Portugalia în Liga Naţiunilor. A avut un parcurs foarte bun la acest turneu final, astfel italienii au câştigat grupa A fără să primească gol, având ca adversari naţionale precum Ţara Galilor, Elveţia şi Turcia. Cu 9 puncte din 9, Italia a deschis acest turneu final cu o victorie impresionantă în faţa Turciei, scor 3-0. A urmat duelul cu Elveţia, disputat tot pe Olimpico, iar Squadra Azzurra s-a impus cu acelaşi scor, 3-0, şi a fost prima naţională calificată în optimile competiţiei după cea de-a doua rundă.
A învins, de asemenea, Ţara Galilor în ultimul meci, scor 1-0, iar pentru italieni urma meciul cu Austria din optimi. Immobile şi Locatelli cu 2 goluri, respectiv Insigne şi Pessina cu câte un gol, au fost marcatorii italienilor în faza grupelor. A urmat optimea cu Austria, meci în care Squadra Azzurra nu a mai strălucit precum în faza grupelor, dar a reuşit să se califice în sferturi după prelungiri. A fost 0-0 în timpul regulamentar, iar Chiesa a deschis scorul în minutul 95, pentru ca Pessina să dubleze avantajul italienilor. Kalajdzic a înscris pentru austrieci, însă italienii s-au apărat bine şi au reuşit calificarea în sferturi, acolo unde urmau să întâlnească Belgia, primul adversar de top de la acest Euro. Italia nu a avut probleme şi s-a impus cu 2-1, după ce Barella a deschis scorul în minutul 31, iar Insigne a dublat avantajul. Lukaku a înscris pentru belgieni, însă aceştia nu au reuşit să pună mari probleme în repriza a doua, astfel Italia este în semifinale.
Cu siguranţă, Leonardo Spinazzola este marea pierdere a trupelui lui Mancini pe acest final de turneu, ţinând cont că a suferit o accidentare gravă la tendonul lui Ahile şi va lipsi între 5 şi 6 luni de pe gazon. Fundaşul Romei a impresionat prin urcările sale în atac, prin contribuţia la multe reuşite sau faze periculoase. Arbitrul partidei este germanul Felix Brych.

Spania, o nouă generaţie care impresionează

Deşi la începutul turneului nu era considerată de specialişti una dintre naţionalele capabile să ajungă până în fazele finale, Spania a dat calculele hârtiei peste cap şi s-a calificat în semifinale după un parcurs impresionant. "Furia roja" aminteşte de naţionala care domina fotbalul european, dar şi pe cel mondial între anii 2008 şi 2012, perioadă în care a câştigat 3 turnee finale consecutive, iar ulterior a urmat o cădere, care pare că a luat sfârşit odată cu Euro 2020.
Trupa lui Luis Enrique practică un fotbal plăcut, bazat pe posesie, iar spaniolii au o şansă mare de a întâlni Anglia sau Danemarca pe Wembley în finală. Totuşi, nu le va fi uşor, ţinând cont că Italia are 32 de meciuri consecutive fără înfrângere şi vrea să bată recordul la nivel de naţionale, care este deţinut tot de Spania, cu 35 de meciuri la rând fără înfrângere.
Spaniolii şi-au intrat în ritm mai greu la acest turneu final, ba chiar au terminat pe locul 2 în grupa E, câştigată de Suedia, surprinzător ţinând cont că şi-a disputat toate partidele pe teren propriu. Cu 5 puncte, Spania a început cu o remiză albă în faţa Suediei, meci în care a avut o posesie năucitoare de 75%, dar nu a fost suficient pentru a obţine cele 3 puncte. A urmat o nouă remiză neaşteptată, 1-1 cu Polonia, după ce Morata deschisese scorul, iar Moreno a ratat un penalty după ce Lewandowski a egalat.
Chiar şi aşa, spaniolii au dat primele semne de revenire în ultimul meci din grupă, atunci când au obţinut un succes categoric, 5-0 în faţa Slovaciei, iar meciurile care urmau aveau să transforme "furia roja" în cea mai ofensivă naţională de la Euro 2020. În optimi, a oferit un meci extrem de spectaculos în faţa Croaţiei. A fost 3-3 după primele 90 de minute, deşi Spania conducea cu 3-1 în minutul 85, însă Morata şi Oyarzabal au risipit emoţiile în prelungiri şi s-a terminat 5-3. Cu 10 goluri în ultimele 2 meciuri, Spania urma să întâlnească Elveţia în sferturi. În această partidă nu a avut nevoie doar de prelungiri, ci şi de lovituri de la 11m. A fost 1-1 după 120 de minute, iar acelaşi Oyarzabal a înscris penalty-ul decisiv pentru trupa lui Enrique.
Spania este trupa cu cea mai bună posesie de la acest turneu final, 67,2%, dar şi cel mai bun atac, cu 12 goluri. Spaniolii nu vor putea conta pe Pablo Sarabia, cel care a înscris 2 goluri, din cauza unei accidentări la coapsă. Spania are 13 meciuri consecutive fără înfrângere, însă în 8 dintre ele a remizat. Cele două naţionale nu s-au mai întâlnit din 2017, atunci când Spania învingea cu 3-0 în preliminariile Campionatului Mondial. Ele s-au întâlnit şi în optimile Euro 2016, atunci când Squadra Azzurra a trecut cu 2-0, dar şi în finala Euro 2012, câştigată de spanioli cu 4-0. De asemenea, Italia a câştigat doar 2 din ultimele 14 întâlniri directe cu Spania.
Italia este singura dintre semifinaliste care a câştigat toate cele 5 dispute avute la Euro 2020. Pentru Spania, este a 3-a semifinală la ultimele 4 Campionate Europene.
Echipe probabile Italia – Spania:
Italia: Donnarumma – Florenzi, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne.
Spania: U. Simon – Azpilicueta, E. Garcia, A. Laporte, J. Alba – Koke, Busquets, Pedri – G. Moreno, Morata, D. Olmo.
Meciurile de la Euro 2020 sunt în format livetext pe Eurosport.ro.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo