Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Legendarul arbitru Mark Clattenburg a dat verdictul: a fost sau nu penalty la Sterling?

Cristian Mihală

Publicat 08/07/2021 la 08:33 GMT+3

Mark Clattenburg, unul dintre cei mai importanți arbitri din ultimul deceniu, a dat verdictul în privința penaltyului acordat Angliei în semifinala cu Danemarca. Fostul central a dat de înțeles că nu ar fi trebuit acordată lovitură de pedeapsă.

Raheem Sterling cade in area - Inghilterra-Danimarca Euro 2020

Credit imagine: Getty Images

Cea de a doua semifinală de la EURO 2020, jucată miercuri, tot pe Stadionul Wembley, s-a încheiat cu calificarea în finală a Angliei, în dauna Danemarcei. Englezii au învins cu scorul de 2-1, după două reprize de prelungiri, calificându-se în finala cu Italia, de duminică. Modul în care formația lui Southgate a obținut calificarea în ultimul act a fost unul controverat: în prelungiri, Sterling a primit ușor un penalty.
Reluările au adus suspiciuni privind contactul dintre fundașii danezi și atacantul de bandă al lui City, dar VAR nu a întors decizia centralului. Mark Clattenburg, poate cel mai cunoscut arbitru englez din ultimul deceniu (a arbitrat, printre altele, finala Champions League din 2016 și finala Euro din același an), a analizat pentru ESPN faza.
Fostul central este de părere că penaltyul a fost acordat mult prea ușor și a explicat de ce VAR nu a întors hotărârea: există un minim de contact, iar în astfel de cazuri nu se iau decizii la 180 de grade. Totuși, centralul Makkelie e responsabil pentru controversa creată: ar fi trebuit să meargă la monitor și să revadă faza, pentru a fi sigur că a luat hotărârea corectă.
"Aș spune mai degrabă că nu e penalty și că arbitrul ar fi trebuit să revadă faza. Aș fi dat p11 metri la o asemenea fază într-un meci atât de mare? Nu sunt sigur. Dar, dacă există contact, VAR nu poate să întoarcă faza. Și există contact", a spus Mark Clattenburg pentru ESPN.

Euro 2020 | Arsene Wenger: "Nu e niciun penalty"

Arsene Wenger, legendarul antrenor al lui Arsenal, e sigur că nu a fost penalty și îl arată cu degetul pe central, care ar fi trebuit să revadă măcar faza. Decizia lui avea să fie decisivă pentru soarta calificării în finală, în contextul în care Danemarca evolua în 10, după ce Mathias Jensen s-a accidentat, iar selecționerul nu mai avea schimbări la dispoziție.
"Nu e niciun penalty. Nu înțeleg de ce în astfel de situații, când există VAR, arbitrul nu se duce să revadă faza. Într-un astfel de moment, trebuie să fii absolut sigur", a spus Wenger pentru BeIN Sports
Anglia s-a calificat așadar controversat în finala EURO 2020, unde va întâlni Italia. Pentru englezi este prima finală de campionat european din istorie și prima într-o competiție majoră, după 55 de ani, ultima fiind cea de la mondialul din 1966.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo