Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE | West Ham United, următorul obstacol în drumul lui Bayer Leverkusen spre invincibilitate

Maria Olteanu

Publicat 10/04/2024 la 21:45 GMT+3

Joi se va juca prima manșă a sferturilor din Europa League. Chiar dacă este a doua competiție la nivel european, vor avea loc câteva dueluri încinse. Una dintre cele mai interesante confruntări se anunță a fi cea dintre West Ham și Leverkusen. Pe de o parte este campioana en titre din Conference League, iar de cealaltă parte se află o formație care încă nu a simțit gustul eșecului în acest sezon

Xabi Alonso (middle) celebrates with his players of Bayer 04 Leverkusen

Credit imagine: Imago

Articol scris de Daniel Cucu-Kovaci
Leverkusen are parte de o stagiune istorică. "Farmaciștii" sunt la o singură victorie distanță de a câștiga primul lor titlu în Bundesliga. Totodată, au ajuns și până în ultimul act al Cupei Germaniei, unde o vor întâlni pe Kaiserslautern, iar până acum au reușit să aduneun șir impresionant de 41 de meciuri fără înfrângere. Principalul artizan al acestor performanțe este nimeni altul decât Xabi Alonso, care a transformat formația germană într-o "mașinărie" de fotbal.
Alonso a semnat cu formația de pe BayArena în luna octombrie a anului 2022. La momentul respectiv a fost o alegere riscantă, spaniolul fiind la prima experiență de antrenor al unei echipe de seniori. Însă, la un an și jumătate distanță, se pare că a fost o mutare inspirată făcută de oamenii din conducerea lui Leverkusen. Înainte de a ajunge în Germania, Xabi a pregătit echipele de tineret ale celor de la Real Madrid și Real Sociedad.

Un suflu nou la echipă

"Farmaciștii" se aflau într-o situație complicată când au fost preluați de către Xabi Alonso. Aceștia erau abia pe locul al 17-lea în campionat. Dar, situația avea să se schimbe radical. Cu o filosofie de joc bazată pe posesie și fotbal ofensiv, Leverkusen a terminat pe poziția a 5-a în ediția precedentă a Bundesligii, un salt impresionant făcut de către echipa pregătită de Alonso. Mai mult decăt atât, băieții săi s-au descurcat bine și pe plan european. Leverkusen a reușit să ajungă până în semifinalele UEFA Europa League, unde a fost eliminată în cele din urmă de către AS Roma.
Evoluțiile bune au continuat și în acest sezon. Cu transferurile unor jucători precum Victor Boniface, Granit Xhaka, Jonas Hofmann sau Alejandro Grimaldo, Xabi a construit o formație imbatabilă la Leverkusen, reușind să rămână neînvinsă în cele 41 de partide pe care le-au disputat în această stagiune. La momentul de față, Leverkusen este pe primul loc în campionatul Germaniei, la doar trei puncte distanță de primul ei titlu din istorie. Sezonul foarte bun este reflectat și de către statistici, trupa de pe BayArena având al doilea cel mai bun atac din Bundesliga și cea mai bună defensivă cu doar 19 goluri încasate.

Un adversar experimentat

Poate că sezonul celor de la West Ham United nu este la fel de impresionant precum cel al adversarei lor de joi seară, însă nici "ciocănarii" nu sunt de lepădat. La cârma acestora se află experimentatul David Moyes, care este la cel de-al doilea mandat pe banca londonezilor. Dacă omologul său de la Leverkusen are un stil de joc mai ofensiv, managerul scoțian preferă să joace ceva mai conservator, neasumându-și foarte multe riscuri. Însă, chiar și așa, tacticile sale au dat roade.
În sezonul trecut, Moyes și echipa sa au realizat o performanță fără precedent în istoria celor de la West Ham. Au reușit să câștige primul lor trofeu european. "Ciocănarii" și-au adjudecat UEFA Conference League, după ce s-au impus cu 2-1 în finala jucată contra Fiorentinei. Golurile victoriei au fost marcate de către Said Benrahma, respectiv Jarrod Bowen.
În ceea ce privește situația din Premier League, "ciocănarii" se află pe locul al 7-lea al clasamentului. Chiar dacă au șanse minime de a prinde un loc de cupă europeană la finalul sezonului, băieții pregătiți de David Moyes au înregistrat victorii în fața unor echipe precum Arsenal sau Manchester United, și se anunță a fi "o nucă tare" în duelul de joi seară, contra echipei din Germania.

Primul duel într-un meci oficial

Bayer Leverkusen și West Ham United s-au întâlnit o singură dată până acum, într-un meci amical din 2023. Partida respectivă a fost câștigată de către "farmaciști", cu 4-0. De această dată, miza va fi una mult mai mare, având în vedere că vor juca într-un sfert de finală a unei competiții europene. Implicit, acesta va fi și primul duel direct dintre antrenorii celor două formații.
În runda precedentă din UEFA Europa League, echipa pregătită de Xabi Alonso a trecut cu emoții de Qarabag. Nemții au fost nevoiți să revină de la 2-0 în ambele manșe. Atacantul ceh, Patrik Schick, s-a dovedit a fi factorul decisiv, reușind să marcheze o dublă în minutele de prelungire ale meciului retur cu Qarabag.
De cealaltă parte, West Ham a întâlnit în optimi o altă echipă din Bundesliga, Freiburg. Deși au pierdut cu 0-1 meciul din Germania, "ciocănarii" au reușit să întoarca soarta calificării pe London Stadium. Trupa lui David Moyes s-a impus cu 5-0, meci în care Mohammed Kudus a reușit să înscrie o dublă, și se anunță a fi unul dintre principalele pericole pentru defensiva celor de la Bayer.
Echipa care se va califica din dubla Bayer Leverkusen / West Ham United o va întâlni în semifinală pe câștigătoarea dublei dintre AC Milan și AS Roma.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo