Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Golgheteri în Liga 1, dezamăgiri la națională. Ce s-a ales de cei mai buni atacanți din istoria recentă a României

Cristian Mihală

Publicat 14/06/2022 la 12:19 GMT+3

Campionatul românesc a dat în istoria recentă câțiva golgheteri interesanți, însă puțini au fost cei care au confirmat și la echipa națională de fotbal a României.

Raul Rusescu (L) of Steaua Bucharest scored 1-0 from penalty against Chelsea during the UEFA Europa League (AFP)

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Daniel Ișvanca
Este și exemplul atacanților din ultimii 20 ani, care au rupt plasele în Liga 1, dar mulți dintre ei au dezamăgit sub tricolor sau nici măcar nu au ajuns să reprezinte România.
V-ați gândit însă ce fac unii dintre ei în ziua de astăzi? Haideți să aflăm!

ZEU LA BACĂU, ZERO PENTRU NAȚIONALĂ!

Sezonul 2001/02 a fost cel mai bun din cariera lui Cătălin Cursaru, atacantul care a făcut senzație pe prima scenă a fotbalului românesc în tricoul celor de la FCM Bacău.
Cursaru era un atacant de temut în Divizia A, un adevărat oportunist, un jucător de execuție. Cu siguranță, microbiștii și-l vor aminti prin prisma acelei execuții din foarfecă într-un meci cu Dinamo, gol care a ajuns și în jurnalul celor de la CNN, la secțiunea "Faza Zilei".
Cu toate acestea, concurența a fost prea mare pentru a i se oferi o șansă la echipa națională. După ce Sechelariu e refuzat o ofertă de 1.8 milioane de dolari de la Hertha Berlin, cariera acestuia a luat-o pe un trend descendent, acesta fiind vizibil deranjat de ratarea unei oportunități de a juca în străinătate.
În prezent, Cursaru are 44 ani și este încă aproape de fenomenul fotbal. Prahoveanul este observator în cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal.
picture

Ionel Dănciulescu

Credit imagine: Eurosport

DANCIU, MARCATORUL PUR SÂNGE!

Pe locul 2 în clasamentul All Time al marcatorilor din Liga 1 (214), dar și fotbalistul cu cele mai multe apariții în prima divizie (515), Ionel Dănciulescu este unul dintre cei mai buni atacanți pe care i-a dat fotbalul românesc.
Un jucător constant, care a fost și principalul marcator în sezoanele 2003/04 și 2007/08, dar care, deși a strâns 8 partide pentru România, nu a reușit să își lase amprenta la echipa națională decât în urma unui joc amical, disputat împotriva Germaniei, în care a înscris o dublă. Meciul respectiv rămâne probabil performanța naționalei post "Generația de Aur", tricolorii trecând de "Die Mannschaft" cu 5-1.
Legendarul atacant al celor de la Dinamo București nu s-a putut despărți de marea lui iubire, astfel că în prezent activează în continuare în cadrul Clubului Sportiv Dinamo.

N&D LA PUTERE PENTRU DINAMO!

Nu putem să vorbim despre Ionel Dănciulescu, fără să îl amintim și pe Claudiu Niculescu, cei doi formând acel cuplu celebru ce băga spaima în defensivele rivalelor la titlu.
"Lunetistul", așa cum fusese poreclit pentru precizia cu care executa loviturile libere, ca niște penalty-uri, a fost la egalitate în clasamentul golgheterilor Ligii 1 cu Gigel Bucur în sezonul 2004/05 (21 goluri) și a fost de asemenea cel mai bun marcator în stagiunea 2006/07 (18 goluri), când Dinamo a câștigat și ultimul titlu de campioană a României.
La fel ca în cazul colegului său de la Dinamo, Niculescu nu a primit foarte multe șanse la națională și nici nu a dat randamentul așteptat de către cei aflați în stafful tehnic al primei reprezentative, jucând în doar 8 partide (în doar trei dintre acestea a fost titular).
În acest moment, Clau-Gol este antrenorul Politehnicii Iași.

RĂDUCANU, ONE-SEASON WONDER?

Sezonul 2002/03 a fost probabil cel mai bun din cariera fotbalistului care a câștigat Supercupa României cu Steaua București, Claudiu Răducanu. Cu 21 goluri marcate în acea stagiune, atacantul a făcut pasul către campionatul Spaniei, la Espanyol, chiar în următorul an.
Un personaj aparte în peisajul fotbalului românesc, care nu a strâns decât două selecții la echipa națională de fotbal a României, Clau-gol s-a făcut mai mult remarcat prin diverse întâmplări care l-au făcut celebru, dar nu într-un sens pozitiv. În 2005, pe când evolua în Bundesliga, Claudiu a avut o zi de coșmar înaintea unui amical Arminia Bielefeld - Feyenoord. Mai întâi, a ratat micul dejun pentru că nu s-a trezit la timp, iar pedeapsa a constat în 50 de minute de alergare prin pădure cu secundul Frank Geideck. La amiază, când coechipierii se odihneau, a fost trimis la un antrenament de recuperare cu colegii accidentați din lot, dar mișcarea l-a obosit atât de tare încât seara nici n-a mai ajuns la jocul cu olandezii.
Astăzi, Claudiu "Blocnotes", cum a fost poreclit, este instructor sportiv.
picture

Ionuț Mazilu și Gabriel Cânu

Credit imagine: Eurosport

MAZILU, KILLER-UL DIN REGIE

După ce în sezonul 2000/01 a pus umărul la promovarea Sportului Studențesc în divizia A, fiind golgheter cu 12 goluri, Ionuț Mazilu a făcut senzație și în primul eșalon al fotbalului românesc, unde a marcat pe banda rulantă. În ciuda faptului că a înscris de 22 ori în stagiunea 2005/06, fiind și cel mai prolific marcator al Ligii 1, nu a fost suficient pentru a-și salva echipa de la retrogradare, în ciuda unor rezultate pe care ni le amintim și astăzi cu drag. Microbiștii nu vor uita cu siguranță acel succes fantastic cu Dinamo, scor 5-4.
Când vine vorba de echipa națională, Mazilu a debutat tot în acel sezon, înlocuindu-l pe Dorinel Munteanu în partida câștigată de ai noștri cu scorul de 3-0 în fața Armeniei. Primele sale goluri sub tricolor au venit în anul 2006, într-un meci amical cu Slovenia, când a izbutit să marcheze de două ori, iar cel de-al treilea a fost înscris tot într-un amical, cu Republica Moldova.
Ultima oară, acesta a antrenat echipa sub 19 ani a celor de la Rapid București.

MOTORUL "GĂȘTII NEBUNE"

Gigel Bucur a fost unul dintre cei mai buni atacanți pe care i-a avut campionatul românesc în perioada 2004-2010. Cu 21 goluri în sezonul 2004/05, când a ieșit și golgheter (la egalitate cu Claudiu Niculescu), el evolua la Sportul Studențesc, unde făcea cuplu cu Ionuț Mazilu. A urmat sezonul 2008/09, când, după 17 goluri înscrise în tricoul celor de la Poli Timișoara, a împărțit titlul de cel mai bun marcator al României cu Florin Costea și Juliano Spadacio.
În atenția echipei naționale a intrat chiar în anul 2005, mai exact în luna februarie, când Victor Pițurcă l-a chemat la lot pentru meciul cu Slovacia, în care a fost introdus în ultimele 20 minute, în locul lui Daniel Niculae. La prima partidă ca titular pentru România, a izbutit să marcheze o dublă în jocul cu Armenia, din grupa de calificare pentru Campionatul Mondial. În total, a strâns 26 selecții și a înscris 4 goluri. În prezent, acesta este liber profesionist.

Andrei Cristea, un MUNTE DE SERIOZITATE

Cam așa ar putea fi caracterizat Andrei Cristea, unul dintre cei mai serioși atacanți pe care i-a dat România vreodată. A jucat la toate echipele importante ale României, a făcut senzație în tricoul fiecăreia și este respectat pentru tot ceea ce a realizat în cariera sa.
Deși multă lume și-l amintește pentru acel meci cu Valencia sau pentru "minunea de la Liberec", trebuie să reamintim că în sezonul 2009/10, Andrei a fost motorul celor de la Dinamo, câștigând titlul de golgheter, cu 16 reușite stagionale.
Debutat în fotbalul românesc de Ilie Dumitrescu, pe vremea când era component al celor de la FCM Bacău, Cristea a luat contact cu fotbalul internațional de la vârsta de 19 ani, când Anghel Iordănescu a decis să îl cheme la echipa națională. Din păcate, în cele 10 meciuri ale sale sub tricolor, nu a avut norocul să găsească drumul spre gol. Acum, după ce a avut o perioadă scurtă pe banca Iașului, Andrei Cristea studiază din greu pentru a deveni antrenor.
Romania's Ianis Zicu celebrates after scoring against Luxembourg during their Euro 2012 Group D qualifying soccer match in Piatra Neamt

2010/11 - SEZONUL CELUI MAI BUN ZICU

A fost într-adevăr o stagiune reușită pentru jucătorul care evolua la vremea respectivă în tricoul celor de la Poli Timișoara, probabil cea mai bună din carieră. În acel sezon, deși ieșea golgheter cu 18 reușite, Ianis Zicu nu câștiga titlul cu Poli Timișoara, care pierdea campionatul razant în fața Oțelului condus de Dorinel Munteanu. Acela a fost și anul declinului pentru echipa din vestul României, care s-a proclamat victima "sistemului" înainte să dispară cumva inexplicabil de pe scena fotbalului românesc.
Zicu a strâns 12 selecții la echipa națională de fotbal a României, pentru care a înscris un singur gol, într-un meci cu Luxemburg.
Acum, este antrenorul celor de la Concordia Chiajna, alături de care va ataca promovarea în primul eșalon în viitorul sezon.

RAUL DE ROMÂNIA

Raul Rusescu este probabil cel mai oportunist jucător din toți cei prezentați în acest articol, fiind genul de fotbalist care știa să speculeze aproape orice greșeală sau moment de neatenție din defensivele adverse. După un titlu câștigat surprinzător cu Unirea Urziceni, Raul "De Ghencea", cum a fost și poreclit de galeria roș-albastră, a trăit experiențe minunate alături de FCSB, reușind să înscrie chiar și în poarta câștigătoarei Ligii Campionilor de la acea vreme, Chelsea. Cu 21 goluri înscrise în sezonul 2012/13, Rusescu și-a adjudecat și titlul de golgheter al Ligii 1, odată cu câștigarea campionatului.
Evoluțiile de excepție din campionat, dar și cele din competițiile europene, au atras și selecțiile la echipa națională de fotbal a României, pentru care a strâns 9 prezențe și a înscris un gol.
Acum, Rusescu evoluează pentru formația din liga a patra italiană, Lamezia.

ANTAL ȘI HORA, SURPRIZELE ACESTUI TOP

Liviu Antal și Ioan Hora sunt golgheterii surpriză din fotbalul românesc ai ultimilor 20 ani, cei doi reușind să domine clasamentul în sezoanele 2013/14 (Antal, FC Vaslui, 15 goluri), respectiv 2015/16 (Hora, Pandurii Târgu-Jiu, 19 goluri). La echipe relativ mici, spre deosebire de FCSB, Dinamo sau CFR Cluj. Cei doi nu au excelat când vine vorba de fotbalul internațional, având împreună 4 selecții (Antal o singură selecție, iar Hora 3). Antal este în prezent legitimat la cei de la Haladás, în timp ce Hora va juca în Liga 1 pentru Hermannstadt.
George Tucudean

Țucudean, SERIOZITATE INDIFERENT DE ECHIPĂ

Dinamo București, FCSB, Farul Constanța și CFR Cluj. La toate a jucat exemplar și a dat totul în ciuda faptului că era catalogat drept un băiat de "bani gata". Țucudean a fost un atacant cu simț al porții, oportunist și foarte motivat, ori de câte ori a fost nevoie de el pe teren. A câștigat de 3 ori titlul de campion cu CFR Cluj și o dată cu FCSB, iar în sezonul 2018/19 a fost cel mai bun marcator din Liga 1, terminând stagiunea cu 18 goluri în contul său.
A debutat destul de târziu la echipa națională, sub comanda lui Cosmin Contra, la vârsta de 26 ani, într-un meci cu Danemarca și, deși a jucat mai puțin de 10 minute, a pasat decisiv la golul marcat de Ciprian Deac. Prima reușită sub tricolor a venit într-o deplasare în Israel.
Din păcate pentru el, probleme cu inima au fost deosebit de grave, astfel că a fost nevoit să își încheie prematur cariera de fotbalist.

DEAC - OMUL TROFEU, ALIBEC - TALENTUL RISIPIT

La 36 ani, actualul fotbalist al CFR-ului a câștigat de 7 ori titlul de campion al României și este un adevărat monument de respect și profesionalism.
Cu aproape 300 prezențe în Liga 1, Deac a fost golgheterul campionatului în sezonul 2019/20, fiind la egalitate cu Denis Alibec, actualul jucător al celor de la Kayserispor, împrumutat în sezonul recent încheiat la Atromitos. Cei doi au marcat de 14 ori în acea stagiune, însă nu pot fi comparați când vine vorba de profesionalism și de respectul față de meseria de fotbalist. Deși nu a făcut față în Germania, la Schalke 04, Deac a avut întotdeauna un ritm ridicat de joc și a fost mereu un băiat disciplinat. Debutat de Răzvan Lucescu în anul 2010, Deac a strâns 26 selecții pentru România și a punctat de 4 ori.
De partea cealaltă, deși a fost legitimat la Inter, Alibec a fost genul de jucător care rareori a ieșit în evidență cu ceva bun. A fost un fotbalist problemă, care a avut întotdeauna nervos și nu a știut să se stăpânească, probabil considerând că talentul îi permite orice. Deseori, Alibec a fost comparat cu Balotelli pentru stilul și caracterul său. A fost și este în continuare un sportiv cu potențial, dar doar Marius Șumudică a fost singurul capabil să scoată randamentul maxim din Denis. La nivel internațional, Alibec are 23 selecții și două goluri pentru România.

EFICIENȚĂ MARE, EFORT MINIM

Florin Tănase este golgheterul din ultimele două sezoane de Liga 1 și este cel mai bine cotat jucător de la FCSB, valorând peste 5.5 milioane de euro. Deși evoluțiile sale nu sunt foarte solide din punct de vedere al jocului, internaționalul român se apropie foarte mult de stilul lui Raul Rusescu, un alt fotbalist oportunist și care era întotdeauna la locul potrivit.
"Construit" sub atenta îndrumare a lui Gheorghe Hagi, Tănase a debutat pentru echipa națională la vârsta de 19 ani, pe vremea când selecționer era Victor Pițurcă, într-un meci cu Albania. Unicul gol sub tricolor a venit în martie 2021, într-un joc din grupa de calificare pentru Campionatul Mondial, contra Macedoniei de Nord.
În prezent, formația care a terminat pe locul doi în sezonul recent încheiat așteaptă oferte pentru cel mai bun fotbalist al echipei.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo