După egalul smuls la Juventus, etapa trecută, Atalanta avea nevoie neapărat de victorie cu Roma, pe teren propriu, pentru a păstra şanse la locul 4, eligibil pentru Champions League.
Oaspeţii au început perfect partida, golgheterul Edin Dzeko deschizând scorul din minutul 3. Deşi a dominat prima parte, trupa lui Gasperini a intrat la pauză în dezavantaj. La cabine, tehnicianul italian al nerazzurrilor a mutat decisiv, introducându-l pe Ilicic, marea vedetă care a avut atât de multe probleme în ultima jumătate de an.
Şi slovenul a dat în sfârşit măsura talentului său, semn că a trecut peste perioada în care depresia îi pusese stăpânire pe viaţă. Până în minutul 70, Ilicic a pasat decisiv pentru Zapata şi Gosens, pentru ca apoi chiar el să îşi treacă numele pe lista marcatorilor, nu înainte ca Muriel să facă 3-1.
Liga Campionilor UEFA
Gasperini, reacție genială când l-a văzut pe Ronaldo, după meci: "Du-te naibii!"
03/11/2021 LA 11:08
Graţie acestui succes, Atalanta a urcat pe 7, dar distanţa faţă de Roma, ocupanta locului 3, e de doar 3 puncte. Asta în condiţiile în care gruparea condusă de Gasperini are şi un meci mai puţin disputat.

Ilicic, depresie severă din cauza pandemiei

La finalul lunii februarie, după ce înscrisese în meciul tur al duelului cu Valencia, slovenul ajunsese la 12 goluri marcate în ultimele 12 partide disputate în toate competițiile pentru Atalanta. Sezonul lui Ilicic fusese unul perfect, cu 15 goluri și 8 assisturi în Serie A și evoluții fantastice în Champions League, care au culminat cu "pokerul" marcat pe Mestalla.
Pe 11 iulie, în confruntarea în care Atalanta a întâlnit-o pe Juventus, Ilicic juca ultima partidă a sezonului. Remiza aceea ne-a arătat un fotbalist slăbit, fără busolă, complet ieșit din ritm. Deși formația nerazzurră mai avea bătălii grele - inclusiv sfertul de finală de Champions League, pierdut dramatic în fața lui PSG, după ce francezii au revenit de la 1-0, impunându-se grație unor goluri marcate în minutele 90 și 90+3 - bosniacul nu a mai jucat vreo partidă. Atalanta a recunoscut că nu e vorba de o accidentare, dar nu a dat detalii despre starea lui Ilicic.
Mijlocașul s-a aflat pentru multe luni în Slovenia, alături de familia sa, deși sezonul nou a începuse. S-a vorbit că ar avea probleme cu soția, însă adevărul a fost cu totul altul.
"Pandemia a redeschis răni în inima sa: decesele din Bergamo i-au adus aminte de războiul din Balcani și de tragedia prin care a trecut familia sa", nota violanews.com în septembrie.
Concret, Ilicic ar fi fost, din câte se pare, într-o stare avansată de depresie. Pe fondul său de ipohondru, pandemia a deschis răni adânci. Josip s-a temut pentru fetele sale, în condițiile în care el a crescut fără tată, și a vrut să se izoleze total de orice posibilă contaminare. Toată această perioadă l-a marcat profund și l-a aruncat în brațele depresiei.
"O barieră a tăcerii a apărut în jurul lui Ilicic, iar aceasta vine doar pentru a-i conferi fotbalistului protecție. Și respect pentru un jucător care nu știe ce are, dar care suferă cu siguranță. Vorbim de un băiat foarte sensibil, singuratic, cu un cult al vieții private. În Slovenia îl numesc "bunica", pentru că se teme de fiecare mic simptom, asociindu-l cu o boală. "Din când în când îl sun pentru a afla cum este, dar acum nu mi-a răspuns", spunea Antonio Sivec, care era interpretul său pe vremea când mijlocașul ofensiv era la Palermo, în urmă cu trei luni. Ce s-a întâmplat exact? Ilicic s-a speriat de pandemie. Dar nu pentru el însuși neapărat, ci pentru fetele sale. Vrea să fie cu orice preț tatăl pe care el nu l-a avut niciodată. Toți cei decedați în pandemie i-au adus aminte de războiul din Bosnia-Herzegovina. I-a fost teribil de frică, iar această teamă i-a blocat picioarele.
Ilicic s-a născut în 1988 în Prijedor, în Bosnia și Herțegovina, ulterior locul unui masacru teribil; tatăl său a murit pe când el avea doar 7 luni, în condiții ciudate. "Nu știam ce înseamnă cuvântul "tată", colegii mei de școală mi-au explicat acest lucru", a spus la un moment dat Ilicic, după ce a devenit un fotbalist cunoscut. În spatele acestor tragedii a rămas o gaură neagră în care Josip se pierde din când în când", mai notează italienii.

Ilicic a depăşit depresia

Totuși, din fericire, fotbalistul sloven pare să fi depășit momentul critic. Gasperini a vorbit cu el în toată perioada grea, tehnicianul transmițându-i mereu că e alături de el și că nu îl presează în vreun fel să revină la club. Ilicic i-a transmis antrenorului încă din septembrie că simte îmbunătățiri din punct de vedere al moralului și că vrea neapărat să își ajute echipa atunci când va considera că anxietatea avută nu îi va mai afecta randamentul. În cele din urmă, a revenit la club şi, deşi nu a fost forţat de antrenor, care a mizat pe el în general pe finalurile de partidă, azi a făcut un meci mare.
Rezultatele etapei în Serie A
Torino - Bologna 1-1
Benevento - Genoa 2-0
Cagliari - Udinese 1-1
Inter - Spezia 2-1
Sassuolo - AC Milan 1-2
Atalanta - Roma 4-1
Fiorentina - Verona 1-1
Sampdoria - Crotone 3-1
Parma - Juventus 0-4
Documentarul "Loving Maradona" va fi difuzat pe Eurosport 1 luni seară, de la ora 0:00, după partida de Premier League dintre Chelsea și West Ham. Documentarul va putea fi urmărit și marți, de la ora 16:00, tot pe Eurosport 1.

"Loving Maradona" - un documentar eveniment despre viața marelui Diego, doar pe Eurosport

Serie A
Gasperini a vorbit pentru prima oară de situația lui Ilicic, super-starul Atalantei fugit din Italia
11/10/2020 LA 09:59
Serie A
Italienii au aflat în sfârșit ce se întâmplă cu Ilicic, super-fotbalistul Atalantei "dat dispărut"
09/10/2020 LA 07:05