Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

EXCLUSIV. "Secretul" meciului România - Germania 5-1, dezvăluit de Gabriel Caramarin

Cosmin Cioboata

Actualizat 23/03/2021 la 16:02 GMT+2

România și Germania se vor întâlni duminică (ora 21:45), în preliminariile Campionatului Mondial din 2022. Singura victorie a "tricolorilor" în fața nemților a venit în urmă cu 17 ani, când formația pregătită de Anghel Iordănescu s-a impus cu un răsunător 5-1. Gabriel Caramarin, cel care a marcat pentru 5-0 în celebrul meci de pe Giuești, a oferit un interviu pentru Eurosport.

Gabriel Caramarin, Flavius Stoican și Sorin Ghionea, în meciul România - Germania 5-1 (2004)

Credit imagine: Eurosport

Naționala României va începe în această săptămână cursa pentru un loc la Campionatul Mondial din 2022. Echipa lui Mirel Rădoi va debuta în fața Macedoniei de Nord (joi, ora 21:45), pe teren propriu. Apoi, "tricolorii" vor primi vizita Germaniei, duminică (ora 21:45). Prima acțiune a României se va încheia pe terenul Armeniei (31 martie, ora 19:00).
Cu siguranță, cel mai așteptat meci dintre cele 3 este cel cu Germania lui Joachim Low. Când vine vorba de duelurile cu nemții, suporterii români se teleportează în trecut... până în 2004. Atunci când, într-o seară de primăvară, pe stadionul Giulești, a avut loc o demonstrație de fotbal. Din partea României, în poarta Germaniei.
România, pregătită la vremea respectivă de Anghel Iordănescu, a "demolat" naționala Germaniei. Scor final: 5-1, după un meci în care "tricolorii" au demonstrat dorință, determinare, pasiune, unitate și toate ingredientele pentru a ieși învingători. Și nu numai că au ieșit învingători, dar au intrat și în cărțile de istorie ale fotbalului românesc.
În urmă cu 17 ani, în fața tribunelor pline din Giulești, România nu i-a dat vreo șansă Germaniei. Gabriel Caramarin, unul dintre eroii acelei partide, a fost cel care a înscris ultimul gol al "tricolorilor" și a mutat tabela la 5-0. Un scor uimitor, într-o partidă despre care fostul mijlocaș vorbește cu emoție și în prezent.
În minutul 83, Mirel Rădoi - actualul selecționer al României - l-a lansat spre poarta lui Oliver Kahn pe Rică Neaga. Acesta a intrat în careu și i-a pasat lui Caramarin, care sprintase în partea stângă. Fostul mijlocaș de la FC Național a finalizat cu piciorul drept, la colțul scurt, fără speranțe pentru goalkeeper-ul nemților.

"Secretul" meciului România - Germania 5-1, dezvăluit de Gabriel Caramarin

Într-un interviu oferit pentru Eurosport, Caramarin a povestit ce a însemnat pentru el acel gol marcat în poarta Germaniei, dar și cum a reușit România să învingă în acea manieră una dintre naționalele de top din Europa.
  • Cum a reușit România să "anihileze" Germania în acel fel, în 2004?
"În primul rând, cred că indiferent de moment, echipa Germaniei reprezintă o forță. Și jucătorii României, la acel moment, aveau o motivație in plus. Când joci cu o astfel de forță, te automotivezi pentru că există varianta să te faci de rușine. Iar atunci motivația este mult mai mare. Acesta a fost unul dintre atuurile de la acel meci: faptul că ne-am motivat și ne-am autodepășit."
  • Ați pregătit meciul în mod special din punct de vedere tactic?
"Nu cred că am pregătit meciul în mod special, în comparație cu alte meciuri. Înaintea oricărei partide te pregătești să câștigi. Mai ales la echipa națională, nu poți să pregătești meciul la egal sau să îți dorești un minim. La națională vin jucători valoroși care pot câștiga meciurile individual. Aceștia pot face diferența și pot marca în orice moment. Deci întotdeauna pregătești meciul la victorie.
Îmi aduc aminte că, în perioada respectivă, meciurile lui Nea Puiu (n.r. - selecționerul Anghel Iordănescu) erau pregatite foarte bine și nu cred că exista vreo diferență de la o partidă la alta."
  • Ce ai simțit când ai înscris golul de 5-0 împotriva Germaniei?
"E greu de descris în cuvinte ce simți în acel moment. E o bucurie interioară mare, o satisfacție... o răbufnire. Sunt ani de muncă în spate. Te bucuri de moment, de realizare. Pentru mine, la momentul respectiv, era o plăcere sa ajung la echipa națională. Era greu să ajungi acolo, iar atunci când erai convocat, reprezenta o realizare uriașă.
Echipa din 2004 a profitat din plin la meciul cu Germania. Probabil că, după ce am intrat în joc și am înscris primele 2 goluri, ne-am descătușat și am jucat mult mai relaxați."
Gabriel Caramarin, în duel cu Bernard Schneider, în România - Germania 5-1 (2004)
Gabriel Caramarin, în duel cu Bernard Schneider, în România - Germania 5-1 (2004)

Gabriel Caramarin, la 17 ani de la România - Germania 5-1: "Rămâi în istorie după un asemenea meci!"

  • Care era atmosfera din vestiar la finalul meciului? Ai apucat să vorbești cu vreun jucător german?
"Ca la fiecare final de meci, ne-am strâns mâinile, iar nemții ne-au felicitat. Bucuria noastră era imensă. Indiferent ce s-ar spune, rămâi în istorie când câștigi contra Germaniei. Pentru mine a contat enorm că am și reușit să marchez.
Poate pentru nemți a fost un meci amical și l-au tratat ca atare. În orice caz, uitându-ne la meciurile din prezent, este o diferență mare să joci cu spectatori și fără spectatori. Faptul că am jucat pe Giulești cu stadionul plin a contat și ne-a motivat.
Nu se aștepta nimeni la un asemenea rezultat, probabil la momentul respectiv nici noi, jucătorii naționalei. Dar meciul decurge într-un anumit fel, iar dacă ești concentrat și ai dorință, poți crea ceva, indiferent de adversar. Mai ales dacă ai și jucători de valoare."
  • Îți amintești ce v-a spus selecționerul Anghel Iordănescu după meci?
"Ne-a felicitat și, în același timp, ne-a motivat și ne-a responsabilizat. Pentru că în momentul în care câștigi un asemenea meci, ai o responsabilitate pentru următoarele partide.
Probabil că, la experiența dânsului, a contat și acest lucru. Ne-a responsabilizat pentru viitor. Ne aflam într-o campanie de calificare și contau și meciurile amicale. Era un punct de plecare pentru națională."
  • Pe ce loc pui meciul și golul cu Germania într-un top personal al carierei tale?
"Sunt momente și momente... dar cu siguranță, din punct de vedere al satisfacției interioare, a bucuriei mele și a părinților, prietenilor și suporterilor, meciul cu Germania ar fi în TOP 3. Toți apropiații mei erau la meci, în tribunele din Giulești."

Caramarin își pune speranțele în tinerii de la naționala României: "Se poate crea un grup puternic!"

  • Mai vedem curând o asemenea victorie în fața Germaniei sau a unei naționale de top?
"Eu cred că se poate. Atâta timp cât vin jucători din spate, iar activitățile de copii și juniori sunt în dezvoltare, eu zic că se poate. Cu siguranță, există un decalaj între noi și Germania, dar nu cred că este imposibil.
Chiar dacă naționala Germaniei este o forță, cu jucatori precum Kroos, Sane și Werner. Cred că jucătorii cu tehnică individuală aparte din lotul Germaniei sunt cei mai periculoși și pot face diferența, prin crearea fazelor de de gol."
  • În ce jucători actuali de la națională îți pui cele mai mari speranțe? Care crezi că sunt cei mai în formă și nu ar trebui să lipsească din primul "11"?
"Cred că în viitor, selecționerul Mirel Rădoi se va baza pe jucătorii cu care a lucrat la Europeanul de tineret. Îi cunoaște foarte bine și știe pe ce posturi dau randament.
Depinde și de forma lor sportivă. La ora actuală, probabil se așteaptă foarte mult de la Man, Mihăilă, Coman să "explodeze" și să ajungă jucători de top. Cred că în jurul lor, cu Ianis, se poate crea un grup puternic."
  • Va face Ianis pasul la o echipă de top în viitor?
"Faptul că a mers la Rangers si joacă regulat îi oferă o libertate de exprimare mult mai mare. Cu siguranță va crește și mai mult. Cred că poate juca la o echipă de top deoarece are tot "bagajul" necesar pentru a face performanță și pentru a juca la nivel înalt. Sunt sigur că în următorii ani va face pasul de la Rangers la o echipă mult mai mare. Are toate calitățile."

Caramarin: "În jurul lui Rădoi se pot pune bazele unei noi generații"

  • Ce șanse crezi că avem să ne calificăm la Campionatul Mondial?
"Este o grupă mai grea, dar, deși echipa este într-o continuă construcție, cred că, împreună cu Mirel, se pot pune bazele unei noi generații. Chiar dacă nu va reuși acum, el trebuie sprjinit pentru că are potențialul să ducă echipa națională la un nou turneu final, așa cum a reușit la naționala de tineret."
  • Despre România U21 ce părere ai? Crezi că vom reuși să trecem de grupe, ținând cont că și acolo vom întâlni Germania?
"La un turneu de acest tip, totul se rezumă la determinare, implicare și motivație. Pentru că valorile echipelor participante sunt destul de apropiate. Agresivitatea, dorința și aspectele de grup vor face diferența. Eu am încredere că naționala României va trece de grupe."
Gabriel Caramarin a evoluat întreaga carieră în România, la Sportul Studențesc, Gloria Bistrița, FC Național, Politehnica Timișoara și CS Otopeni. Fostul mijlocaș a adunat 5 selecții la naționala României, reușind să înscrie un gol și să ofere un assist.
După ce și-a agățat ghetele în cui, Caramarin și-a început cariera de antrenor. El a ocupat postul de asistent la Unirea Urziceni, FCSB, Anorthosis Famagusta și Jiangsu Suning.

România - Germania 5-1, meciul în care "tricolorii" au scris istorie

Mihăiță Pleșan a deschis scorul în memorabilul meci cu Germania cu un gol absolut superb. Fostul atacant al Craiovei a preluat mingea la 30 de metri, a reușit un "slalom" printre 3 fundași germani și a finalizat cu un șut splendid, cu șiretul, în vinclul porții lui Oliver Kahn.
A fost golul care a declanșat o "avalanșă" de ocazii la poarta Germaniei. Răzvan Raț, în minutul 26, Ionel Dănciulescu, cu o "dublă" (min. 36 și 43) și Gabriel Caramarin (min. 83) au dus scorul la 5-0, în timp ce Philipp Lahm a înscris golul de onoare pentru Germania.

Echipele de start din România - Germania 5-1 (2004):

  • România: Lobonț – Stoican, Chivu, Iencși, Raț – Fl. Petre, Rădoi, Pleșan, Dică – Dănciulescu, Ganea
  • Au mai jucat: Ghionea, Neaga, Caramarin, Ov. Petre, Contra, M. Niculae
  • Selecționer: A. Iordanescu
  • Germania: Kahn – Friedrich, Ramelow, Jeremies – Frings, Schneider, Ernst, Hamann, Lahm – Bobic, Kuranyi
  • Au mai jucat: Hildebrand, Freier, Neuville, Kehl
  • Selecționer: R. Völler

Meciurile directe dintre România și Germania:

  • Germania - România 2-1 (Euro 1984)
  • Germania - România 1-1 (Euro 2000)
  • România - Germania 5-1 (amical)
  • Germania - România 3-1 (amical)

Lotul României pentru meciurile cu Macedonia de Nord, Germania și Armenia

  • Portari: Florin Niță (Sparta Praga/Cehia, 2/0), David Lazar (Astra, 1/0), Florin Iacob (UTA Arad 0/0);
  • Fundași: Vasile Mogoș (Chievo Verona/Italia, 3/0), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 13/2), Alin Toșca (Gaziantep F.K./Turcia, 23/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia, 59/0), Andrei Burcă (CFR Cluj 4/0), Mario Camora (CFR Cluj 2/0), Ovidiu Popescu (FCSB, 0/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova 17/0);
  • Mijlocași: Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 25/2), Alexandru Crețu (NK Maribor/Slovenia, 4/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 42/10), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția, 14/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 44/6), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 6/1), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 0/0), Dennis Man (Parma/Italia, 6/1), Florin Tănase (FCSB, 5/0), Florinel Coman (FCSB, 4/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 10/0);
  • Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogoreț/Bulgaria, 40/13), George Pușcaș (Reading/Anglia, 20/8).
  • Lista de rezerve: (Cristian Manea (CFR Cluj 10/1), Adrian Păun (CFR Cluj 0/0), Alexandru Mateiu (Universitatea Craiova, 1/0), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 7/0), Valentin Cojocaru (Viitorul, 0/0)

Grupa României din preliminariile Campionatului Mondial:

  • Germania
  • România
  • Macedonia de Nord
  • Armenia
  • Islanda
  • Liechtenstein
Tricolorii vor debuta pe teren propriu în noua campanie, împotriva Macedoniei de Nord. Partida trebuia să se joace la Ploiești, dar la inițiativa staff-ului tehnic aceasta a fost mutată pe Arena Națională. La numai 3 zile distanță va urma un test extrem de dificil, România urmând să întâlnească Germania, tot pe Arena Națională. În fine, seria de 3 meciuri se va încheia cu o deplasare în Armenia.
  • 25 martie: România – Macedonia de Nord, ora 21:45
  • 28 martie: România – Germania, ora 21:45
  • 31 martie: Armenia – România, ora 19:00
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo