Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Barcelona, pierdere uriașă odată cu eliminarea din UCL! Variantă low-cost pentru înlocuirea lui Xavi

Nicu Savin

Publicat 17/04/2024 la 16:15 GMT+3

FC Barcelona a fost învinsă de PSG cu 4-1 în manșa retur a sferturilor de finală din Champions League și a ratat calificarea în careul de ași al competiției. Catalanii și-au compromis și șansele de a mai ajunge la CM al cluburilor de anul viitor, iar asta se traduce printr-o pierdere de circa 50 de milioane de €. Ca atare, oficialii își regândesc strategia privind viitorul antrenor.

Xavi Hernandez in conferenza stampa al termine di Barcellona-PSG - Champions League 2023-24

Credit imagine: SNTV

FC Barcelona a suferit decepție după decepție în acest sezon. Șansele la titlu sunt aproape nule, diferența față de Real Madrid fiind de 8 puncte cu 7 etape înainte de final, iar catalanii au fost eliminați prematur și din Cupa Spaniei. Ca atare, șansa ca stagiunea să fie salvată era un parcurs lung în Champions League, dar visul formației blaugrana a fost curmat marți seara.
După ce a câștigat turul din sferturi pe terenul lui PSG, scor 3-2, echipa lui Xavi a început perfect și manșa secundă, deschizând scorul în minutul 12. Eliminarea lui Araujo din minutul 29, îndelung contestată de catalani, a fost în cele din urmă fatală pentru formația blaugrana, care a pierdut cu 1-4 și a părăsit astfel competiția.
Odată cu acest eșec, Barcelona a ratat orice șansă de a se mai califica la Campionatul Mondial al cluburilor de anul viitor, primul la care vor participa 32 de echipe. Presa din Spania a făcut câteva calcule și a ajuns la concluazia că înfrângerea cu PSG face ca Barcelona să piardă aproximativ 50 de milioane de €, o sumă imensă în condițiile în care situația financiară nu e deloc una roz.
Xavi a anunțat de săptămâni bune că va părăsi echipa la finalul sezonului. Existau ceva premise că antrenorul se va răzgândi, dar e greu de crezut că va face acest lucru după eșecul greu de digerat din Champions League. În ultimele luni, presa internațională a avansat mai multe nume sonore pentru banca Barcelonei, dar Mundo Deportivo scrie că oficialii își regândesc strategia.

Rafa Marquez, pe lista lui Laporta pentru înlocuirea lui Xavi la Barcelona

Concret, pierderile financiare generate de eliminarea din Liga Campionilor îi face pe șefii de pe Camp Nou să ezite să aducă un antrenor foarte bine cotat, care ar urma să aibă un salariu foarte mare. În plus, în cazul în care lucrurile nu vor merge, Barcelona va fi obligată să-i achite acestuia compensații majore, știut fiind faptul că majoritatea antrenorilor de top își pun în contracte clauze de reziliere foarte mari.
De aceea, Laporta și colaboratorii săi iau tot mai serios în calcul să meargă pe mâna unui antrenor din propria curte. Este vorba despre Rafa Marquez, care din 2022 antrenează echipa a 2-a a clubului, care activează în Liga a 3-a și are șanse să promoveze în eșalonul secund. Mexicanul are câteva atuuri care nu pot fi ignorate de boardul catalanilor.
În primul rând el cunoaște foarte bine clubul, pentru că a jucat 7 ani în tricoul blaugrana (2003-2010). În plus, mexicanul are o relație excelentă cu actuala conducere și știe modul de lucru și pretențiile oficialilor. Nu în ultimul rând ar fi o variantă destul de ieftină și va fi ușor de îndepărtat dacă nu va confirma.
Sursa citată mai precizează că Marquez este impresariat de Enrique Nieto, un mexican care se află într-o relație foarte bună cu Jorge Mendes, un agent care a avut o influență tot mai mare la Barcelona în ultima vreme, el reprezentând jucători ca Lamine Yamal, Alejandro Balde, Joao Felix și Joao Cancelo.
Laporta nu a luat încă o decizie și are timp suficient să o facă, dar e posibil ca președintele Barcelonei să-și asume riscuri minime când va decide înlocuitorul lui Xavi. Până la urmă niciun antrenor, oricât de galonat ar fi, nu poate garanta performanța, cu atât mai mult la un club ca Barcelona, unde presiunea e imensă. În plus, au existat cazuri în care un antrenor fără experiență a reușit din prima la cel mai înalt nivel, iar Rafa Marquez ar putea fi următorul exemplu de acest gen.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo