Finala Ligii Campionilor urma să fie găzduită de stadionul echipei Zenit Sankt Petersburg, în data de 28 mai, cu mii de suporteri de pe tot continentul aşteptând să asiste la cel mai aşteptat meci din fotbalul european la nivel de club. UEFA a încredinţat vineri organizarea finalei Parisului.
Arena din Sankt Petersburg este cunoscută sub numele de Stadionul Gazprom, în urma unui acord de sponsorizare cu compania energetică de stat a Rusiei, care sponsorizează, de asemenea, Liga Campionilor şi EURO 2024, competiţia UEFA rezervată echipelor naţionale.
Liga Campionilor UEFA
Ancelotti a intrat în istoria Champions League! Ce a realizat italianul după finala de la Paris
ACUM 5 ORE
Decizia UEFA este o lovitură pentru Sankt Petersburg, care se pregătea să găzduiască prima finală a Ligii Campionilor post-pandemie. Ultima care s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, cea din 2019 de la Madrid, a avut un impact economic de 63 de milioane de euro asupra oraşului gazdă.
În total, găzduirea finalei Ligii Campionilor dintre echipele engleze Liverpool şi Tottenham Hotspur pe stadionul Wanda Metropolitano a generat aproximativ 123 de milioane în capitala Spaniei, dintre care aproximativ 63 au rămas în acest oraş.
"Organizarea unor evenimente de acest calibru este foarte benefică pentru oraşe şi are un impact asupra multor sectoare", a declarat Miguel Garrido, preşedintele Confederaţiei oamenilor de afaceri din Madrid (CEIM). El a menţionat că veniturile au crescut de-a lungul anilor. De exemplu, în 2010, organizarea finalei Ligii Campionilor dintre Inter Milano şi Bayern Munchen pe Santiago Bernabeu a generat venituri de aproximativ 50 de milioane de euro.
"Nu este vorba doar de repercusiunea economică, ci şi de publicitatea pentru oraş. Brandul Madrid a ajuns la 350 de milioane de oameni graţie finalei Ligii Campionilor", a adăugat Garrido.

Sankt Petersburg are o arenă cu 70.000 de locuri

Decizia de a muta partida de la Sankt Petersburg vine în urma apelurilor lansate de un grup de parlamentari europeni, care au cerut joi UEFA să schimbe locul finalei şi să nu mai ia în considerare oraşele ruseşti pentru meciurile din marile competiţii internaţionale de fotbal.
Parlamentarii au mai cerut UEFA să pună capăt sponsorizării Gazprom în competiţia de elită a cluburilor de pe continent. UEFA nu a făcut însă nicio referire la Gazprom în comunicatul său de vineri.
Finala Ligii Campionilor din 2023 urmează să se dispute la Istanbul, în timp ce arena londoneză Wembley va găzdui ultimul act al competiţiei în anul următor. Pentru 2025, gazda finalei Champions League a fost desemnată Allianz Arena din Munchen.
Arena din Sankt Petersburg, cu o capacitate de 70.000 de locuri, a cărei construcţie, care a durat mai bine de zece ani, a costat în jur de 720 de milioane de euro, a găzduit meciuri de la Cupa Confederaţiilor, Cupa Mondială 2018 şi EURO 2020.
Sursa: Agerpres
https://i.eurosport.com/2022/02/25/3327203.jpg
Liga Campionilor UEFA
Thibaut Courtois, reacție genială după ce a închis poarta lui Real Madrid în finala Champions League
ACUM 5 ORE
Liga Campionilor UEFA
Reacții în lanț în lumea fotbalului, după anularea golului marcat de Benzema în finala UCL
ACUM 6 ORE