Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

5 motive pentru care PSG ratează an de an singurul obiectiv care contează

Ion Alexandru

Actualizat 09/03/2023 la 08:49 GMT+2

PSG are un singur obiectiv la începutul fiecărui sezon, Champions League. Nici în 2023, clubul care a depășit de mult 1 miliard investite în fotbal nu își va îndeplini acest obiectiv.

Messi dezamăgit de aventura la PSG

Credit imagine: Imago

PSG este o club care face an de an aceleași greșeli. Individual totul arată ca un casting pentru cel mai tare blockbuster de la Hollywood, dar filmul nu poate fi de succes fără alte ingrediente. Încă se caută un regizor, iar scenariul nu este cel câștigător, la nivelul investițiilor și pretențiilor. Banii pompați fără o strategie sportivă coerentă în ultimii 12 ani nu au adus fericirea la Paris, unde Al-Khelaifi și-a construit o aură mai de grabă de risipitor decât de învigător. Motivele pentru care PSG nu are succesul scontat sunt mai multe, dar 5 dintre ele ies în evidență.

PSG are jucători, dar nu a avut niciodată o echipă

Starurile umplu stadionanele și implicit conturile clubului, dar trofeele sunt aduse de echipe în care spiritul de grup primează. Ce rost are să investești în Neymar, Messi sau Mbappe, dacă la meciul care contează nu reușești să unești grupul? PSG a avut mereu probleme în ultimii 12 ani în meciurile cu echipele care se bazează pe un grup solid. Colecția de vedete aruncată în teren de parizieni nu poate să adune victorii cu adevărat importante dacă nu există o prietenie între jucători. Aceasta este posibilă doar dacă fiecare dintre ei își înțelege rolul. Debarcarea lui Al-Khelaifi la Paris a provocat o hemoragie de vedete,. Fiecare dintre acești fotbaliști uriași vor să fie vioara întâi și asta înseamnă că echipa va avea de suferit. Să dai 222 de milioane pentru Neymar a creat o discrepanță uriașă în vestiar și asta provoacă turbulențe pe teren, mai ales la meciurile mari. Cu Troyes sau Ajaccio, PSG ar putea să câștige și cu fotbaliști de 20-30 de milioane! Cu Bayern trebuie să livreze vedetele!

Patronii qatarezi nu se pricep deloc la fotbal

Faptul că Nasser Al-Khelaifi a fost un jucător de tenis cândva, acum peste 20 de ani, pe locul 995 în ATP i-a dat probabil impresia că se pricepe la sport. Fotbalul este un fenomen complex în care implicarea activă a patroni aduce foooarte rar performanțe deosebite. Qatarezii au investit mesiv în acest club, dar demonstrează an de an că strategia este doar de a atrage vedete. Pentru a face o echipă trebuie să aduci fotbaliștii potriviți, nu cei pe care îi visează într-o noapte patronul cu buzunare infinite.

Antrenori nepotriviți în momente nepotrivite

PSG a adus, rând pe rând, antrenori de toate felurile. Au fost și staruri, ca Ancelotti sau Blanc, au fost și "trabajadori" ca Emery, au fost și constructori de echipe ca Pochettino sau Galtier. Cel mai aproape de mare vis, câștigarea Champions League, a fost însă un neamț fără CV glorios. Catalogat ca "fixist" sau "obsedat de detalii", Tuchel a dus echipa în finală, dar s-a lovit ca de un zid de Bayern în 2020. Dovada că Tuchel era potrivit pentru asaltul către marele trofeu este că imediat după plecarea sa PSG nu a mai făcut nimic, iar la fix un distanță neamțul l-a câștigat cu Chelsea. Parizienii nu au avut deloc inspirație în ceea ce privește timingul angajării antrenorilor. În 2022, Ancelotti ar fi făcut minuni cu Neymar, Messi și Mbappe. Când a fost angajat, în decembrie 2011, vedeta lui PSG era Pastore și a fost pus să construiască. Nu e stilul lui și a plecat după 2 ani fără a impresiona. Galtier a părut o mutare logică pentru a cuceri titlul în Franța, dar experiența sa internațională este foarte scăzută.
Joy of Neymar Jr after his goal during the match of the 11th day of Ligue 1 Uber Eats, between PSG and Olympic de Marseille

Neymar, carnavalul și accidentătile

Transferul megalomamic al lui Neymar de la Barcelona a fost primul semn evident de eșec al proiectului PSG. 222 de milioane de euro! Cât? 222 de milioane de euro. Neymar a fost adus în 2017 pe o sumă cu care Real Madrid a cumpărat două treimi din primul 11 care a cucerit trei trofee Champions League la rând. Neymar este idolul tuturor puștilor care cred că fotbalul este un mijloc simplu de a deveni milionar. Fotbalistul Neymar poate face orice pe teren, iar talentul său este incontestabil. Omul Neymar se "accidentează" în fiecare debut de an pentru a ajunge la carnavalul de Rio și la ziua de naștere a surorii. Singurul sezon în care a performat și a ajutat PSG a fost în 2019-2020, când lockdown-ul l-a blocat în casă și a condus magistral PSG până în finala Champions League. Neymar este cea mai mare eroare făcută pe patronii qatarezi și o dovadă clară că au o strategie greșită

Messi și-a îndeplinit obiectivul personal. PSG, nu!

După erori financiare catastrofale, Barcelona a fost nevoită să-l lase pe Messi să plece în 2021. Șefii cu buzunare infinite de la PSG și-a frecat mâinile de bucurie și au crezut că i-au oferit condiții mai bune decât Manchester City. Greșit! Pep Guardiola, care îl cunoaște mult mai bine, și-a dat seama că gândul lui Messi era în Qatar. Nu la Al-Khekaifi, ci la Cupa Mondială. Primul sezon al lui Messi la Paris a fost mult sub standardul obișnuit, iar al doilea a fost cu gândul la singurul trofeu care îi lipsea. Odată cu cucerirea titlului mondial, Messi are locul garantat între zeii fotbalului, iar o întoarcere la Rosario îi aduce finalul perfect pentru cei mai tari scenariști de la Hollywood. În acel film, trecerea lui Messi pe la Paris va fi evocată printr-o vizită cu familia la Disneyland.
Proiectul PSG are mici șanse de a continua cu forța financiară de până acum. Considerat de mulți un vehicul de imagine pentru Cupa Mondială din Qatar, clubul parizian nu avut niciodată anvergura marilor echipe europene. Acum poate redeveni cunoscut doar pentru că este principalul inamic al lui Olympique Marseille. PSG are acum un singur giuvaier, iar următoarele luni sunt extrem de importante. Văzut de mulți ca viitorul acestui sport, Mbappe trebuie să plece pentru cuceri Planeta Fotbal. Singurul motiv de întoarcere la Paris ar trebui să fie pentru gala Balonului de Aur. Nu e greu de anticipat unde va ajunge dacă nu uităm la clasamentul, pe cluburi, ai câștigătorilor Balonului de Aur.
  • 1-2. Real Madrid, Barcelona câte 12
  • 3-4. Juventus, Milan
  • 5. Bayern 5
Dintre aceste 5 echipe, una singură are toate ingredientele necesare pentru a-l convinge pe Mbappe.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo