Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Premier League, șanse infime să dea 5 echipe în ediția viitoare a UCL! Ce țări sunt în fața Angliei

Nicu Savin

Actualizat 18/04/2024 la 11:27 GMT+3

Manchester City și Arsenal au fost eliminate în sferturile de finală din Champions League, astfel că Anglia are șanse minime să aibă 5 reprezentante în ediția viitoare. Cele două locuri suplimentare puse la bătaie de UEFA vor merge cel mai probabil către locurile 5 din Italia și Germania. Lupta s-ar relansa doar dacă Liverpool și West Ham vor reuși să se califice în semifinalele Europa League.

Bernardo Silva of Manchester City during the UEFA Champions League quarter-final second leg match between Manchester City and Real Madrid.

Credit imagine: Getty Images

În această săptămână au avut loc manșele retur din sferturile de finală din Champions League, iar Premier League a rămas fără nicio reprezentantă. Manchester City a fost eliminată dramatic de Real Madrid, la penalty-uri, iar Arsenal a cedat în returul cu Bayern (0-1) și a părăsit și ea competiția supremă din fotbalul european.
În acest sezon performanțele din cupele europene au o miză suplimentară, pentru că țările care vor termina pe primele două locuri în clasamentul coeficienților vor trimite câte 5 echipe în ediția viitoare din Champions League. Eșecurile lui City și Arsenal reprezintă o lovitură dură pentru Premier League, care aproape sigur va avea doar 4 reprezentante în ediția viitoare, care se va desfășura sub un nou format.
În acest moment, Italia și Germania sunt pe primele două locuri și sunt șanse mari să rămână acolo. Nemții au două formații calificate în semifinalele Champions League, Bayern și Borussia Dortmund, în timp ce italienii vor avea sigur o echipă în semifinalele Europa League, AC Milan sau AS Roma, adversare în sferturi. În plus, din Budesliga și Serie A mai sunt câteva echipe cu șanse uriașe de a avansa în Europa League și Conference League.

Serie A și Bundesliga, șanse mari să dea 5 echipe în viitoarea ediție din Champions League

Pentru Premier League nu e totul pierdut, dar e nevoie de adevărate miracole pentru a mai spera. Lupta pentru locul secund în ierarhia coeficienților (Italia e aproape sigură de prima poziție) s-ar putea relansa doar dacă Liverpool și West Ham United s-ar califica în semifinalele Europa League.
Acest lucru e puțin probabil, pentru că echipa lui Klopp a pierdut acasă cu Atalanta în tur (0-3), iar West Ham United are de remontat un ecart de două goluri în dubla cu Bayer Leverkusen (0-2 în Germania). Aston Villa ar putea salva onoarea Premier League în actuala ediție a cupelor europene, dar echipa lui Unai Emery nu e sigură de accederea în careul de ași din Conference League (s-a impus cu 2-1 acasă contra lui Lille, în tur).
Pe lângă faptul că sunt în față în clasamentul coeficienților, Serie A și Bundesliga mai au un atu în fața Premier League. Fiecare punct obținut de echipele italiene și nemțești se împarte la 7, în timp ce al englezilor se împarte la 8, pentru că atâtea reprezentante a avut Premier League în actuala ediție a cupelor europene. Punctele obținute în cele 3 competiții europene au aceeași valoare: se acordă două puncte la victorie, un punct la egal și un punct suplimentar pentru accederea în faza urmăroare și câștigarea trofeului.
Lucrurile vor deveni mai clare în această seară, după stabilirea semifinalistelor din Europa League și Conference League, dar sunt șanse infime ca situația să se schimbe în favoarea echipelor englezești. În acest context, finalul de sezon din Premier League se anunță incitant nu doar prin prisma luptei pentru titlu, ci și prin cea pentru locul 4. Aston Villa e momentan pe loc de UCL, iar Tottenham e la numai 3 puncte în spate, dar are și un meci în minus. Londonezii au a 2-a șansă și pentru că au un program infernal, urmând a se duela cu Arsenal, Chelsea, Liverpool și Manchester City în 4 din cele 6 meciuri pe care le mai au de jucat.
Dacă Serie A și Bundesliga vor termina pe locul secund în topul coeficienților, de acest lucru vor beneficia echipele care termină pe locul 5 în aceste campionate. În Germania lucrurile sunt clare, Borussia Dortmund și RB Leipzig fiind singurele aflate în luptă pentru locul 4, dar în Italia disputa e deschisă, Bologna, AS Roma și Atalanta fiind destul de apropiate în clasament.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo