Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Premieră istorică în ultima ediție de Champions League în acest format! Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva

Nicu Savin

Actualizat 14/12/2023 la 09:32 GMT+2

Aseară s-au jucat ultimele partide din faza grupelor Champions League, iar dramatismul a atins cote uriașe în "grupa morții", unde PSG a terminat pe 2 doar pentru că Newcastle nu a învins pe AC Milan. "Coțofenele" chiar au pierdut duelul cu echipa lui Pioli, astfel că au terminat pe locul 4. Este prima dată în istorie când două echipe englezești încheie pe ultimul loc în grupe în același sezon.

Rafael Leao e Kieran Trippier durante Newcastle-Milan - Champions League 2023-24

Credit imagine: Getty Images

Actuala ediție din Champions League este ultima care se va juca în actualul format, astfel că se poate spune că aseară s-au disputat ultimele partide din istorie în faza grupelor. Înaintea acestora existau puține necunoscute privind formațiile calificate în optimi, dar în "grupa morții" suspansul a dăinuit până în ultimele minute.
PSG a fost condusă la Dortmund, dar a reușit să egaleze repede și să obțină punctul care a dus-o în optimi. Acest lucru a fost posibil doar pentru că Newcastle nu a câștigat acasă cu Milan. Echipa lui Eddie Howe a fost pe loc de calificare aproximativ jumătate de oră, când avea 1-0, dar în cele din urmă a pierdut cu 1-2 și nu doar că a ratat optimile, dar a terminat pe locul 4, fiind eliminată din cupele europene.
Cu o zi înainte, Manchester United avusese aceeași soartă în grupa A, după ce a pierdut acasă cu Bayern Munchen (0-1). Astfel, ultima ediție din Champions League în acest format a marcat o premieră absolută. E prima dată în istorie când două echipe din Anglia termină pe ultimul loc în grupele lor în același sezon.

Newcastle și Man United, bornă negativă pentru fotbalul englez în Champions League

De la introducerea acestui format, Manchester City și Man United erau singurele echipe din Premier League care încheiaseră ultimele o grupă de UCL (Blackburn a terminat pe 4 în stagiunea 1995-1996, când existau doar 4 grupe și toate cele 16 echipe din grupe proveneau din țări diferite). "Diavolii" atingeau această contraperformanță în sezonul 2005-2006, când terminau ultimii într-o grupă cu Villarreal, Benfica și Lille, iar "cetățenii" în sezonul 2013-2014, când făceau doar 3 puncte într-o grupă cu Borussia Dortmund, Real Madrid și Ajax.
Acea ediție a fost și ultima în care Premier League a dat numai două echipe în optimi (Arsenal și Man United). Pe lângă City, Chelsea s-a optrit și ea în faza grupelor, dar londonezii au terminat pe locul 3 în grupa lor, în spatele lui Juventus și Șahtior, dar în fața celor de la Nordsjaelland. Până atunci se mai întâmplase doar o dată ca englezii să nu aibă decât două echipe în optimi, în sezonul 2011-2012 (Arsenal și Chelsea), când Man United și Man City au terminat pe locul 3 în grupele din care au făcut parte.
În ultimii 10 ani, Anglia a avut mereu cel puțin 3 echipe în optimile de finală ale celei mai tari competiții europene. În sezonul 2017-2018 au fost chiar 5 echipe englezești în prima rundă eliminatorie (Man United a jucat în grupe în calitate de câștigătoare a Europa League în 2017).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo