Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

UEFA vrea să revoluționeze Liga Campionilor! Ronaldo, cu Al Nassr, ar putea fi inclus în competiție

Maria Olteanu

Publicat 16/07/2023 la 15:18 GMT+3

Forul internațional pune la cale un plan unic, prin care să introducă în cea mai importantă competiție intercluburi din Europa, Liga Campionilor, și echipe din Arabia Saudită, zonă care s-a dezvoltat enorm în ultima perioadă în sectorul fotbalistic.

Cristiano Ronaldo in azione nell'amichevole PSG-Selezione saudita (Al Nassr/Al Hilal)

Credit imagine: Getty Images

UEFA are un plan inedit, prin care să invite în cea mai importantă competiție la nivel de echipe de club din Europa și echipe din afara continentului.
Ar vrea să aplice varianta unor wild-card-uri, ca în tenis, și echipele din Arabia Saudită să participe în UEFA Champions League.
UEFA va revoluționa competiția din 2024 și, pe lângă modificările de sistem, ia în calcul să aducă în joc și echipe din Arabia Saudită, campionat care a transferat în ultima vreme mai mulți fotbaliști cu experiență din Europa.
Schimbările majore în competiție vor avea loc din toamna anului 2024, atunci când numărul echipelor va crește de la 32 la 36, iar sistemul cu grupe, din prezent, va dispărea. Acesta va fi înlocuit cu o serie unică, fiecare echipă urmând a avea de jucat în faza inițială 8 meciuri, ci nu 6, ca acum, patru partide acasă și patru în deplasare.
La final va fi întocmit un singur clasament, primele 8 urmând să meragă direct în fazele eliminatorii ale competiției. Mai departe, ocupantele locurilor 9-24 se vor întâlni într-un play-off.
Potrivit CalcioMercato.it, UEFA ia în calcul modificări greu de imaginat, prin care să invite în Liga Campionilor formații de pa alte continente. Ținând cont de ascensiunea zonei Golfului, echipele de acolo ar putea curând să joace în UEFA Champions League, o competiție deschisă tuturor cluburilor, nu doar celor din Europa.
Astfel, Ronaldo, transferat în iarnă la Al Nassr, s-ar putea întoarce în Liga Campionilor, cu ajutorul unui wild-card.
Ideea celor de la UEFA ar fi să folosească wild-card-uri care să servească drept invitații pentru cluburile saudite, astfel încât jucătorii care au ales campionatul arab să poată continua să joace în Liga Campionilor și să revină în competiția în care au scris istorie atunci când evoluau pe continentul nostru.
CITEȘTE ȘI:

CUM SE SCHIMBĂ CHAMPIONS LEAGUE DIN SEZONUL 2024/25

Din sezonul 2024/25, UEFA Champions League va suferi transformări majore. Numărul de echipe va crește de la 32 la 36, urmând ca numărul total de meciuri să ajungă la 189 pe sezon, față de cele 125 de meciuri care au loc în prezent.
Faza grupelor va suferi și ea modificări. În locul grupelor de câte patru echipe va fi implementat modelul elvețian, în care va exista un mini-campionat, iar fiecare echipă va juca opt meciuri (patru acasă și patru în deplasare).
Primele opt echipe se vor califica automat în faza eliminatorie, în timp ce echipele care termină pe locurile 9-24 vor intra într-un play-off, tur/retur, pentru definitivarea optimilor de finală. În ceea ce privește fazele eliminatorii, acestea se vor desfășura la fel, în sistem tur/retur, până în finală.
Cele patru locuri suplimentare create prin creșterea de la 32 la 36 de echipe în "phase league" din Liga Campionilor vor fi alocate astfel:
Un loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociației pe locul 5 în clasamentul federațiilor naționale UEFA.
Un loc va fi acordat unei campioane prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin așa-numitul "Traseul Campionilor".
Ultimele două locuri vor reveni asociațiilor cu cea mai bună performanță colectivă a cluburilor lor în sezonul precedent (numărul total de puncte obținute împărțit la numărul de cluburi participante). Cele două asociații vor câștiga un loc pentru clubul cel mai bine clasat în liga națională, în spatele pozițiilor de Liga Campionilor. "De exemplu, la sfârșitul actualului sezon, cele două asociații naționale care ar adaugă câte o echipă în Liga Campionilor, pe baza performanței colective a cluburilor, ar fi Anglia și Olanda", a precizat UEFA.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo