Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Detaliile unei decizii de neînțeles. De ce a ales Laporta să continue cu Ronald Koeman

Cristian Mihală

Publicat 04/10/2021 la 10:22 GMT+3

Presa din Spania a explicat azi în detaliu motivele din spatele deciziei lui Joan Laporta de a continua cu Ronald Koeman în funcția de antrenor al echipei.

Ronald Koeman

Credit imagine: Eurosport

După ce a pierdut la scor, 3-0, cu Benfica, se părea că soarta lui Koeman e pecetluită. Toată presa de specialitate din Catalunya a anunțat că olandezul va fi demis după derbyul cu Atletico, punându-se doar problema înlocuitorului. De altfel, după sosirea de la Lisabona, conducerea administrativă a Barcelonei s-a reunit de urgență, discutând până spre dimineață despre cine va prelua echipa de la antrenorul batav.
Surpriza a venit însă sâmbătă, chiar înainte de derbyul de pe Wanda Metropolitano, când Laporta a ieșit public și l-a reconfirmat pe Koeman până la finalul stagiunii. Mundo Deportivo a analizat în detaliu argumentele numărului unu de pe Camp Nou pentru această hotărâre neașteptată.
CITEȘTE ȘI:

De ce a decis Laporta să îl păstreze pe Koeman la Barcelona

1. Laporta nu vrea să fie văzut ca un președinte care nu își respectă antrenorul, cu atât mai mult cu cât Ronald Koeman este o legendă a Barçei. Președintele Barcelonei preferă stabilitatea și înțelege că echipa trece printr-o perioadă dificilă, absolut normală după plecarea unui jucător precum Messi.
2. Conferința de presă a lui Koeman de dinainte de derbyul cu Atletico Madrid. Mesajul tehnicianului a fost unul puternic, olandezul lăsând imaginea unui om care nu e susținut. Barcelona este o familie, iar antrenorul nu trebuie să apară niciodată atât de vulnerabil. Portivit Mundo Deportivo, Laporta a luat legătura cu antrenorul imediat după conferința de presă și au discutat foarte mult. Laporta a explicat apoi, la sosirea la Madrid, că tehnicianul batav i-a spus că este capabil să scoată echipa din criză imediat ce va avea lotul complet. Pentru că da, Laporta e conștient că absențele (Ansu Fati abia a revenit și are nevoie de timp pentru a reveni la forma obișnuită, în timp ce Balde, Wague, Pedri, Aguero, Dembele și Braiwthwaite sunt încă accidentați) și-au pus amprenta pe rezultate.
3. Acest al treilea argument e și cel mai puternic în creditul oferit de Laporta lui Koeman. Laporta are un plan bine definit pentru banca tehnică a catalanilor și antrenorul dorit nu poate fi adus acum. Președintele vizează o strategie pe termen lung, iar dacă s-ar grăbi să îl înlocuiască pe olandez nu ar putea să numească tehnicianul dorit. Se vorbește de Jurgen Klopp, dar rămâne de văzut dacă această variantă poate fi materializată. Cert e că Laporta are alibiul că Ronald Koeman nu a fost pariul său și nu poate fi tras la răspundere de fani. În plus, cele 12 milioane de euro aferente rezilierii sunt un detaliu extrem de important, în contextul crizei financiare pe care catalanii o traversează. În consecință, Laporta și-a luat practic libertatea de a studia și a negocia pe îndelete, în următoarele luni, astfel încât din vară să înceapă cu adevărat reconstrucția Barcelonei, cu un plan bine pus la punct și cu un tehnician de top la cârma echipei.
4. În al patrulea rând, Laporta știe că problema nu este în totalitate a antrenorului, ci într-o mare măsură vina pentru rezultate îi aparține și echipei. Astfel, un înlocuitor pe bancă în acest moment ar putea să aducă o schimbare, dar nu va rezolva problemele de fond. Preferă să îi ofere timp viitorului tehnician, astfel încât acesta să urmărească în detaliu fiecare jucător, iar în vară să se tragă linie și să se știe exact pe cine se va conta din stagiunea viitoare.
5. Discursul lui Laporta a avut darul să scadă presiunea pusă pe jucător și stafful tehnic. Confirmarea lui Koeman a venit înainte de un meci important, contra campioanei. În plus, după pauza internațională, urmează El Clasico, iar schimbarea olandezului ar fi putut fi periculoasă, în sensul în care un eșec sub comanda noului antrenor ar putea cântări greu în perspectiva încrederii. Atât a fanilor, cât și a vestiarului, care se așteaptă ca noul staff tehnic să producă un reviriment. Lucru pe care, evident, nu îl poate garanta nimeni.
Barcelona este pe locul 9 în La Liga, cu doar 3 victorii în 7 partide. În Champions League, situația e și mai dramatică, gruparea blaugrana nereușind vreun punct după două etape.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo