Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Rădoi, la 40 de ani! De la banderola de căpitan din Ghencea, la visul de vară de la Euro 2019

Cosmin Cioboata

Actualizat 22/03/2021 la 09:51 GMT+2

Mirel Rădoi, selecționerul naționalei României, împlinește astăzi 40 de ani.

Mirel Radoi, selectionerul Romaniei U21

Credit imagine: Eurosport

Mirel Rădoi împlinește astăzi vârsta de 40 de ani. Din păcate, selecționerul naționalei României își sărbătorește ziua de naștere în izolare, după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19.
Totuși, Rădoi este asimptomatic, iar "tricolorii" speră că îl vor avea alături încă de la primul meci din această săptămână, cu Macedonia de Nord (joi, ora 21:45), la debutul în preliminariile Campionatului Mondial.

Jucătorii naționalei României i-au urat la mulți ani selecționerului Mirel Rădoi

Cu ocazia aniversării sale, jucătorii echipei naționale i-au pregătit urări speciale, la reunirea în cantonamentul de la Mogoșoaia.

Mirel Rădoi a preluat naționala României în 2019

Mirel Rădoi a fost instalat la cârma naționalei României în noiembrie 2019. Din cauza pandemiei de coronavirus, Rădoi a apucat să-i conducă pe "tricolori" în numai 8 meciuri într-un an și jumătate. În această perioadă, prima reprezentativă a înregistrat 3 victorii, 2 remize și 3 înfrângeri.
Acum, principalul obiectiv al lui Rădoi este calificarea la Campionatul Mondial din 2022. România a fost repartizată într-o grupă de calificare cu Germania, Macedonia de Nord, Armenia, Islanda și Leichtenstein.
Mirel Radoi

Rădoi, căpitanul ideal din Ghencea

Mirel Rădoi a făcut cunoștință cu fotbalul la vârsta de numai 10 ani, când a ajuns la academia celor de la Drobeta-Turnu Severin, în orașul natal. După 8 ani petrecuți acolo, fostul mijlocaș a fost adus la la Extensiv Craiova, unde și-a început aventura în fotbalul profesionist.
Postul favorit al lui Rădoi era de mijlocaș defensiv, iar printre calitățile sale se numărau forța, tehnica și viziunea.
Mirel s-a făcut repede remarcat la formația olteană, iar în 2000 a ajuns la Steaua (n.r. - după 2003, FCSB). Rădoi a trăit apogeul carierei și cele mai frumoase momente în Ghencea, alături de echipa pe care avea să o conducă în peste 100 de meciuri cu banderola de căpitan pe braț.
Rădoi a devenit liantul "roș-albaștrilor" la mijlocul terenului și a primit eticheta de lider în vestiar. Fostul mijlocaș a cucerit 5 trofee în perioada petrecută în Ghencea, 2000-2009: 3 titluri în Liga 1 și Supercupe ale României.
Mirel Rădoi

Rădoi, 6 ani petrecuți în Golf

În iarna anului 2009, Mirel Rădoi a luat o decizie importantă: a plecat în Arabia Saudită, la Al-Hilal, în schimbul a 6 milioane de euro - una dintre cele mai mari sume plătite în fotbalul românesc.
Rădoi a strălucit și la formația din Golf, câștigând rapid aprecierea oficialilor și fanilor. În 2011, fostul internațional a ajuns în Emiratele Arabe Unite, la Al-Ain, pentru 4,2 milioane de euro. Acolo, Rădoi a petrecut 3 ani, înainte să semneze cu Al-Ahli, altă formație din Emirate.
Ultima echipă pentru care a evoluat a fost Al-Arabi, din Qatar. În zona Golfului, Rădoi a cucerit 9 trofee, printre care se numără 2 titluri de campion cu Al-Hilal și 2 cu Al-Ahli. În 2015, Mirel Rădoi și-a agățat ghetele în cui, la vârsta de 34 de ani.
Rădoi a debutat la naționala României în iarna anului 2000, la vârsta de 19 ani, sub comanda selecționerului Laszlo Boloni. Fostul mijlocaș a adunat 67 de selecții, reușind să înscrie și 2 goluri. Rădoi a participat la un singur turneu final ca jucător al naționalei: Euro 2008.
În 2015, imediat după ce și-a încheiat cariera de jucător, Rădoi a debutat pe banca tehnică, la FCSB. El a condus formația "roș-albastră" în 29 de meciuri, apoi a luat o pauză.
Radoi and Oelhamson

Rădoi și "tricolorii mici", vis de vară la Euro 2019

În 2018, Mirel Rădoi a devenit selecționerul naționalei U21 a României, alături de care avea să trăiască clipe extraordinare. Rădoi a revoluționat complet jocul "tricolorilor mici" și a creat o echipă de temut.
Tânărul selecționer a calificat naționala de tineret la Campionatul European U21 din 2019 - cea de-a doua prezență la turneul final din istoria României. Iar acolo, în Italia și San Marino, "tricolorii mici" au avut o vară de vis.
România U21 a învins Croația și Anglia, apoi a remizat cu Franța, obținând calificarea în semifinale. Traseul României a fost oprit de Germania U21, cu care "tricolorii mici" se vor întâlni din nou în această lună, în grupele de la Euro 2021.
În urma parcursului admirabil din urmă cu 2 ani, România a obținut calificarea la Jocurile Olimpice, pentru a doua oară în istorie.
mirel radoi

Rădoi visează să ducă România la Campionatul Mondial

Mandatul impresionant de la cârma naționalei de tineret l-a propulsat pe Rădoi pe banca naționalei mari. Fostul internațional l-a înlocuit pe Cosmin Contra în luna noiembrie a anului 2019.
Cu Rădoi la conducere, România a pierdut în semifinalele barajului pentru Euro 2020, împotriva Islandei, și a încheiat pe locul 3 în grupa din Liga Națiunilor, din care au mai făcut parte Austria, Norvegia și Irlanda de Nord.
Acum, Rădoi are o nouă misiune: calificarea naționalei României la Campionatul Mondial, după o pauză de 24 de ani. Drumul "tricolorilor" va începe joi seară, pe Arena Națională, în compania Macedoniei de Nord.
Mirel Rădoi, selecționerul României

LOTUL ȘI PROGRAMUL ROMÂNIEI DIN LUNA MARTIE:

  • Portari: Florin Niță (Sparta Praga/Cehia, 2/0), David Lazar (Astra, 1/0), Florin Iacob (UTA Arad 0/0);
  • Fundași: Vasile Mogoș (Chievo Verona/Italia, 3/0), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 13/2), Alin Toșca (Gaziantep F.K./Turcia, 23/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia, 59/0), Andrei Burcă (CFR Cluj 4/0), Mario Camora (CFR Cluj 2/0), Ovidiu Popescu (FCSB, 0/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova 17/0);
  • Mijlocași: Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 25/2), Alexandru Crețu (NK Maribor/Slovenia, 4/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 42/10), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția, 14/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 44/6), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 6/1), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 0/0), Dennis Man (Parma/Italia, 6/1), Florin Tănase (FCSB, 5/0), Florinel Coman (FCSB, 4/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 10/0);
  • Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogoreț/Bulgaria, 40/13), George Pușcaș (Reading/Anglia, 20/8).
  • Lista de rezerve: (Cristian Manea (CFR Cluj 10/1), Adrian Păun (CFR Cluj 0/0), Alexandru Mateiu (Universitatea Craiova, 1/0), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 7/0), Valentin Cojocaru (Viitorul, 0/0)
Tricolorii vor debuta pe teren propriu în noua campanie, împotriva Macedoniei de Nord. Partida trebuia să se joace la Ploiești, dar la inițiativa staff-ului tehnic aceasta a fost mutată pe Arena Națională. La numai 3 zile distanță va urma un test extrem de dificil, România urmând să întâlnească Germania, tot pe Arena Națională. În fine, seria de 3 meciuri se va încheia cu o deplasare în Armenia.
  • 25 martie: România – Macedonia de Nord, ora 21:45
  • 28 martie: România – Germania, ora 21:45
  • 31 martie: Armenia – România, ora 19:00
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo