Articol scris de Radu Florea
Real Socediad e pe primul loc în La Liga, motiv să facem o incursiune în trecut pentru a-l descoperi pe primul mare golgheter al echipei basce. Născut în San Sebastian, Bienzobas și-a început cariera de fotbalist în anul 1921, la echipa locală Union Deportiva de San Sebastian. După primii cinci ani petrecuți la echipa spaniolă de amatori, atacantul a reușit să prindă transferul la cel mai important club al orașului natal, Real Sociedad. Primii ani petrecuți de către spaniol la clubul basc au fost și cei mai de succes din cariera sa de fotbalist, poate și datorită faptului că Paco a împărțit vestiarul la echipa "alb-albaștrilor" cu cei doi frați ai săi, Custodio și Cuqui. Bienzobas a debutat la Sociedad în sezonul 1926/1927, sezon în care a câștigat cu echipa bască campionatul regional. După doar doi ani, atacantul spaniol a făcut parte din "primul 11" din istoria echipei de pe Anoeta, evoluând în prima ediție a campionatului spaniol, ediție la care au luat parte 10 echipe.
La sfârșitul primului sezon, Sociedad s-a clasat pe locul 4, Bienzobas reușind în același an să devină și primul golgheter din istoria campionatului spaniol, înscriind 17 goluri. Pe lângă câștigarea trofeului Pichichi, Bienzobas a reușit să o conducă pe Real Sociedad și până în finala Cupei Spaniei, finală pierdută împotriva Barcelonei, după 2 egaluri și o înfrângere.
Serie A
Roma, înfrângere cu 0-1 în Derby della Capitale! Lazio s-a impus și a urcat pe podium în Serie A
06/11/2022 LA 19:01
În anul 1934, atacantul basc s-a despărțit de echipa sa de suflet pentru a evolua pentru un alt club din Țara Bascilor, Osasuna. Deși a petrecut 6 ani la echipa din Pamplona, Bienzobas nu a mai repetat performanțele reușite la Sociedad, probabil și din cauza faptului că perioada petrecută la Osasuna a coincis cu războiul civil din Spania, care a avut loc în perioada 1936-1939.

Revenirea lui Paco Bienzobas la Real Sociedad

Spaniolul s-a întors la Real Sociedad în anul 1940 pentru a ajuta echipa din San Sebastian să promoveze în prima divizie, obiectiv îndeplinit în același an. În anul 1942, Bienzobas a pus capăt carierei de fotbalist, reușind să înscrie 109 goluri în 196 de meciuri pentru "alb-albaștri", marcând 2 goluri și pentru naționala Spaniei în tot atâtea meciuri.
Pe lângă faptul că Bienzobas avea un simț al golului pe măsura celor mai buni atacanți, spaniolul a fost recunoscut pentru aptitudinea sa de a obține lovituri de la 11 metri, fiind și un foarte bun executant de penalty-uri. De-a lungul carierei sale, atacantul basc a executat 75 de penalty-uri, ratând o singură dată, în confruntarea regională împotriva celor de la Real Union de Irun, atunci când mingea a lovit bara transversală. Atât Bienzobas, cât și coechipierii săi, au pus această ratare pe seama stării proaste a gazonului, care nu semăna nici pe departe cu terenurile pe care joacă astăzi fotbaliștii profesioniști.
Deoarece a îndrăgit atât de mult lumea fotbalului și nu a putut sta departe de teren, Bienzobas a devenit arbitru după ce a pus capăt carierei de fotbalist. "Otrava sportului nu mă va lăsa să stau departe", a fost afirmația lui Bienzobas, care a preluat fluierul și a devenit unul dintre cei mai renumiți arbitrii din lumea fotbalului spaniol, arbitrând aproape 50 de meciuri în prima ligă spaniolă de fotbal.
Viața lui Paco Bienzobas s-a sfârșit la data de 30 aprilie 1981, decesul fostului mare atacant având o simbolistică aparte, deoarece moartea spaniolului a survenit la doar o zi distanță după ce Real Sociedad a reușit să câștige primul campionat din istoria sa, Paco așteptând parcă acest moment pentru a putea părăsi lumea pământeană cu zâmbetul pe buze.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Fotbal
CFR, superioară în derby-ul Clujului. Două penalty-uri aduc toate punctele în Gruia
23/10/2022 LA 20:05
Serie A
Milan - Juventus 2-0 | Nota primită de la jurnaliștii italieni de către Tătărușanu
09/10/2022 LA 06:42