Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT. Mason Greenwood, viitorul lui Manchester United

Vlad Dumitrescu

Actualizat 26/03/2020 la 18:02 GMT+2

Fanii lui Manchester United l-au cerut pe adolescentul Mason Greenwood la prima echipă încă de anul trecut după evoluții impresionante la echipa U18 a clubului, printre care și un hat-trick cu Chelsea și două lovituri libere senzaționale împotriva lui Liverpool. Dorința lor a devenit realitate.

Mason Greenwood of Manchester United celebrates scoring their second goal during the Premier League match between Manchester United and Newcastle United at Old Trafford on December 26, 2019 in Manchester, United Kingdom.

Credit imagine: Getty Images

Începuturile la academie

Mason Will John Greenwood a ajuns la Manchester United la vârsta de șase ani și a jucat la școala clubului din Halifax. După ce a progresat destul de rapid în academie, el s-a alăturat lotului U18 în sezonul 2017/2018, deși era eligibil pentru U16. Greenwood a încheiat sezonul ca golgheter cu 17 goluri în 21 de meciuri.
Greenwood s-a alăturat pentru prima oară lotului de la prima echipă în turneul din presezon din SUA în vara lui 2018. Pe 20 iulie el a debutat după ce a intrat ca rezervă în minutul 76 într-un amical împotriva celor de la Club America. A jucat apoi și în următorul meci, 0-0 cu San Jose Earthquakes iar pe 2 octombrie în același an semna deja primul său contract de profesionist. Mourinho a fost cel care l-a chemat să se antreneze pentru prima oară cu echipa în timpul sezonului în decembrie 2018 înainte de meciul cu Valencia din UEFA Champions League.
Manchester United's English striker Mason Greenwood (R) celebrates after scoring their second goal during the English Premier League football match between Manchester United and Newcastle United

Debutul de vis sub comanda lui Ole

Mason Greenwood nici că putea visa să debuteze într-un context mai bun. Pe 6 martie 2019 Manchester United avea de recuperat un handicap aparent imposibil împotriva celor de la PSG în optimile UEFA Champions League, după ce diavolii pierduseră acasă cu 0-2. Însă pe măsură ce minutele treceau la Paris, minunea părea din ce în ce mai aproape. Scorul era 2-1 pentru United spre finalul partidei iar Ole Gunnar Solskjaer nici nu a ezitat. L-a trimis în teren în minutul 87 pe Mason Greenwood, un puști de doar 17 ani într-unul dintre cele mai importante meciuri din mandatul său.
Aceea a fost seara care a întărit o legătură deja puternică între Ole și fanii lui United dar a fost și o seară pe care Greenwood nu o va uita prea curând. United a câștigat până la urmă după un penalty transformat de Marcus Rashford în minutul 94 iar imposibilul devenise posibil. Puștiul Greenwood devenise între timp al doilea cel mai tânăr fotbalist care a reprezentat United în cupele europene și cel mai tânăr din era Champions League. Patru zile mai târziu, a intrat din nou ca rezervă, de data aceasta în Premier League într-o înfrângere cu 2-0 în fața celor de la Arsenal.
Mason Greenwood of Manchester United celebrates scoring their third goal during the Premier League match between Manchester United and Watford FC at Old Trafford

Ascensiunea continuă

Pe 17 iulie 2019, Mason Greenwood a marcat primul său gol pentru echipa mare într-o victorie cu 4-0 în fața lui Leeds într-un amical din presezon. Un nou meci, un nou gol a urmat - de data aceasta împotriva lui Inter. Greenwood a început sezonul 2019/2020 intrând ca rezervă în primele patru meciuri din Premier League pentru ca apoi să fie titular în primul meci din grupele Europa League, la Astana. Acolo Grenwood a scris din nou istorie: a marcat unicul gol al partidei și a devenit cel mai tânăr marcator în cupele europene din istoria lui Manchester United (17 ani și 353 de zile).
După o nouă reușită cu Rochdale, Greenwood a marcat și a oferit un assist de toată frumusețea lui Martial pe 7 noiembrie în victoria cu 3-0 a lui United împotriva celor de la Partizan Belgrad, succes care a adus calificarea clubului în 16-mile Europa League. Primul gol în Premier League era inevitabil și a venit pe 24 noiembrie în egalul 3-3 cu Sheffield United.
Sezonul bun a continuat pentru Greenwood care în decembrie ajunsese deja la opt goluri marcate pentru echipă, performanțe care i-au adus laudele lui Gary Neville dar și un premiu pentru golul lunii decembrie de la Manchester United pentru reușita cu Newcastle. Până în prezent, adolescentul de 18 ani are 12 reușite în tricoul lui United în 36 de meciuri în acest sezon.

Unicul Mason Greenwood

Fostul jucător al lui Manchester United, Clayton Blackmore, a avut cuvinte de laudă la adresa lui Greenwood: ”Este foarte bun în posesie și poate juca cu ambele picioare. E primul care execută penalty-urile și loviturile libere cu ambele picioare. Nu am mai văzut așa ceva!”
Fostul antrenor al academiei lui United, Mark Senior, a vorbit și el despre Greenwood: ”Mulți spun că este noul Robin van Persie, dar nu știu ce să spun. Cred că are stilul său unic. Nu am văzut alt jucător ca el. Are o viteză incredibilă”.
Solskjaer are mare încredere și el în viitorul star al lui United: ”Poate juca pe toate cele trei poziții din atac și chiar și cu patru jucători ofensivi pentru că poate juca ca nr. 10, nr. 7, nr. 11 și ca nr. 9. Este natural cu piciorul stâng venind înspre mijlocul dar se poate folosi de ambele picioare. Este un talent înăscut”.
sda

Rio Ferdinand: ”Ați văzut ce face puștiul ăsta?!”

Legenda lui Manchester United, Rio Ferdinand, a fost și el încântat de Greenwood: ”Ați văzut ce face puștiul ăsta?! Se uită înspre tribunele din Old Trafford și e convins că aici e locul lui!”.
”Are ambele picioare. Dacă îi spui să bată o lovitură liberă, te întreabă cu care picior vrei. Tipul acesta de conversații are. La orice nivel a jucat nu a fost perturbat de presiune și s-a ridicat așteptărilor. Cu ușurință, fără probleme. Încrederea pe care o are în el este incredibilă, de neprețuit!”, a completat fostul fundaș al diavolilor.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo