Articol scris de Adrian Cristea
Se pare că prelungirea contractului lui Jürgen Klopp până în 2026 nu a fost un motiv suficient de bun pentru Sadio Mané să continue la Liverpool. Recunoscut drept omul de la care neamțul a început reconstrucția pe Anfield, acesta a ales să schimbe roșul de cormoran cu roșul de bavarez, într-una dintre mutările surpriză ale acestei veri.
De când a fost transferat de la Southampton, senegalezul a reușit un record de 120 de goluri și 38 de assist-uri în 269 de partide. În cei 6 ani petrecuți pe Anfield, a câștigat tot ce se putea câștiga la nivel de club în fotbalul englez, rolul său fiind unul decisiv în succesele din acești ani.
Liga Națiunilor UEFA
UEFA a publicat lista scurtă a candidaților pentru titlul de cel mai bun jucător al sezonului trecut
ACUM 13 ORE
"Pleacă într-un moment în care este unul dintre cei mai buni jucători din fotbalul mondial. Dar nu trebuie să ne oprim asupra a ceea ce pierdem acum, ci să sărbătorim ceea ce am avut privilegiul să avem. Golurile pe care le-a marcat, trofeele pe care le-a câștigat. O legendă cu siguranță. Un erou al lui Liverpool", a declarat Klopp despre senegalez.
Mai mult ca sigur, Klopp și-ar fi dorit ca Mané să continue la Liverpool, dar dorința de a ieși din umbra lui Salah și pretențiile financiare ale senegalezului au cântărit mai mult în luarea deciziei. Când ai pe masă o ofertă salarială mult mai mare parcă îți vine ușor să spui că îți dorești o nouă provocare, chiar dacă această provocare vine dintr-o ligă în care campionatul se câștigă uneori încă din preajma Crăciunului.
Independent de înţepăturile suporterilor rivali, transferul la Bayern este totuși o oportunitate pentru Mané, pe care nu o putea pierde, ținând cont că a ajuns deja la 30 ani, dar și o oportunitate pentru Klopp să își asigure o linie ofensivă pentru viitor. Astfel că mutarea lui Darwin Núñez de la Benfica pare să fie cât se poate de inspirată.

Este Darwin Núñez jucătorul care îl va putea înlocui pe Sadio Mané?

După transferurile reușite și la fel de suprinzătoare ale lui Jota și Diaz, este de așteptat ca și Darwin să se adapteze jocului lui Klopp. Chiar dacă suma de transfer pune presiune pe uruguayan, acesta a demonstrat în ultimul sezon la Benfica, atât în campionat, cât și în Champions League, că se poate lupta fără probleme cu defensivele adverse. Nu ajunge la Liverpool neapărat ca și înlocuitor direct al lui Mané, dar stilul său de joc și calitățile fizice (care l-au impresionat și pe Jürgen, așa cum declara chiar el într-o conferință de presă) îl pot impune ca și soluție viabilă pentru atacul cormoranilor.
Sadio Mané a dat cel mai bun randament pe partea stângă a atacului, Núñez poate deveni o soluție atât pe stânga, cât și pe centru. Având o înălțime de 187 cm, centrările lui Trent Alexander-Arnold sau Robertson își pot găsi o finalitate mult mai eficientă decât până acum, oferind o soluție nouă în jocul cormoranilor.
Cele 6 goluri marcate în Champions League (și mai ales adversarii împotriva cărora a marcat) au cântărit decisiv la acest transfer. Două goluri cu Barcelona, un gol cu Bayern, un gol cu Ajax și două goluri chiar împotriva lui Liverpool, ultimele 4 din poziția de 9 fals (putând fi astfel și o soluție de înlocuire pentru Firmino) nu au rămas fără urmări.
Justifică toate acestea însă suma de transfer care poate ajunge la 85 de milioane de lire cu tot cu bonusuri? Nu era mai ușor să îi fie prelungit contractul lui Mané în condițiile dorite de senegalez? Ar fi fost varianta mai safe, cu păstrarea unui jucător deja adaptat în Anglia.
"Puternic din punct de vedere fizic, rapid, plus calm la finalizare, după ce a marcat era foarte calm. Bine, foarte, foarte bine. Cum spunem în aceste situații: dacă rămâne sănătos, este o carieră mare înaintea lui" Klopp despre Darwin, după meciul retur din sferturile Champions League.
Și totuși vorbim de un jucător de 23 de ani, în formă, luat la momentul potrivit și pentru care se va ajunge la suma maximă de 85 de milioane doar în condițiile în care atât el, cât și clubul vor performa. Și de obicei performanțele aduc bani. Ținând cont de salariul pe care a semnat și de suma încasată de Liverpool de la Bayern, se poate spune că noul director sportiv, Julian Ward, deja îi calcă pe urme fostului său șef, Michael Edwards, reușind un superdeal cu aducerea lui Darwin Núñez!
Ne așteptăm astfel ca Darwin să fie soluția prin care Liverpool să evolueze. Cum viitorul lui Salah destul de nesigur, cu un Firmino care a prins puține minute în ultimul sezon, ne putem aștepta un nou trio în atacul lui Klopp: Jota, Núñez, Diaz. Și cu jucători ca Elliot, Fabio Carvalho și Jones venind din urmă, viitorul lui Liverpool parcă nu este deloc sumbru.
Premier League
Nunez mai bun decât Haaland în prima etapă! La ce capitol a stat mai bine fotbalistul lui Liverpool
10/08/2022 LA 16:01
Premier League
Accidentarea lui Thiago Alcantara e mai gravă decât se credea! Cât va lipsi mijlocașul lui Liverpool
09/08/2022 LA 16:54