Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Gașca nebună" a lui Arteta uimește Anglia. Arsenal începe să arate iar ca o echipă mare

Cristian Mihală

Publicat 16/12/2021 la 11:24 GMT+2

Arsenal este formația momentului în Premier League, dacă ne raportăm la așteptările avute de la "tunari" după startul de sezon. Mikel Arteta are o formație tânără, cu mari perspective pentru viitor.

Emile Smith Rowe (l.) trifft für den FC Arsenal

Credit imagine: Getty Images

Trei meciuri - trei înfrângeri, niciun gol marcat și 9 încasate. Acesta era bilanțul lui Arsenal după 3 etape din acest sezon, când ocupa ultimul loc în Premier League. După înfrângerea cu 5-0 contra lui City, la finalul lui august, conducerea de pe Emirates a cochetat cu schimbarea lui Arteta, dar în cele din urmă a mers pe ideea continuității și pare că a tras lozul câștigător. Pentru londonezi, a urmat o serie excelentă: 12 victorii în 17 partide jucate, în toate competițiile. Ca atare, după succesul de aseară, 2-0 cu rivala West Ham, "tunarii" au urcat pe locul 4 în Premier League.
Fanii se întrebau în sezoanele trecute, când Arsenal era "tăcută" pe piața transferurilor, prin comparație cu rivalele, cum ar putea să mai ajungă echipa lor favorită la nivelul unor echipe ca City sau Chelsea, care investesc sute de milioane de euro în jucători.
Conducerea de pe Emirates a adoptat o altă filosofie, de creștere a tinerilor, iar în acest moment pare să înceapă să culeagă roadele.
CITEȘTE ȘI:

"Gașca nebună" a lui Arteta a început să impresioneze

Evident, până să vorbim de Arsenal ca despre o formație care să lupte iar la titlu în cel mai puternic campionat din lume va mai trece timp, însă în acest moment echipa chiar pare să aibă un viitor frumos.
Aseară, cu West Ham, doar Xhaka, Partey și Lacazette au fost jucători trecuți de 25 de ani în primul "11" trimis în teren de tehnicianul spaniol. În plus, pe bancă au existat o serie de alți jucători tineri, în frunte cu Lokonga, Smith-Rowe și Nuno Tavarez, care pot oricând să înlocuiască fără probleme un titular.
Marele câștig al "tunarilor" în acest sezon e linia defensivă. Ramsdale a fost adus pe o sumă uriașă (28 de milioane de euro), în contextul în care Leno era un portar sigur, iar fanii ar fi văzut mai oportună întărirea echipei în alte zone. Dar pariul conducerii a fost câștigător, fostul portar al lui Sheffield dând o siguranță incredibilă apărării.
Defensiva pare în acest moment foarte solidă, dincolo de portar. Gabriel și White se sincronizează tot mai bine și tind să devină un cuplu de funași centrali de talie mondială. Dar, un câștig poate și mai important în actuala stagiune e Tomiyasu. Venit de la Bologna, unde a evoluat fundaș central, asiaticul a fost reprofilat de Arteta în banda dreaptă. După ce ani la rând echipa s-a chinuit să găsească un înlocuitor pentru Bellerin, prea lent și prea puțin pregătit pentru faza defensivă, acum pare să fi găsit jucătorul perfect. Tomiyasu nu are nici pe departe calitățile fizice pentru a justifica postul de apărător de bandă, fiind foarte înalt, însă e impecabil în defensivă, venind și la dublaj perfect, când Gabriel sau White sunt depășiți.
Gabriel Martinelli of Arsenal celebrates after scoring his team's second goal with Rob Holding, Hector Bellerin and Bukayo Saka of Arsenal during the Carabao Cup Round of 16 match between Liverpool and Arsenal at Anfield

Ofensivă explozivă pentru Arsenal

Sezonul actual pare să însemne maturizarea completă pentru Saka, dar și o creștere enormă în joc pentru doi fotbaliști care pot fi regizorii jocului: Odegaard și Smith-Rowe. Acesta din urmă a devenit internațional englez în această toamnă și e în acest moment golgheterul lui Arsenal, cu 6 reușite.
Revenind la Saka, explozia acestuia era arhi-cunoscută de sezonul trecut, singurul semn de întrebare fiind legat de fizicul său. Predispus la accidentări, atacantul de bandă a reușit să crească destul de mult din punct de vedere fizic, iar în acest moment pare unul dintre viitoarele mari staruri din Premier League. Pe lângă Saka, stafful tehnic l-a redescoperit pe Martinelli, un alt fotbalist cu o viteză bună și care e impecabil la finalizare. După doi ani de coșmar, cauzați de accidentări, brazilianul pare să fie piesa lipsă dintr-un puzzle aproape complet.
Nu e de mirare că Arteta a vorbit la superlativ despre elevii săi, la capătul partidei de aseară, contra rivalei West Ham.
"A fost un meci mare pentru noi și am arătat că avem capacitatea să învingem o echipă puternică și să urcăm pe locul 4 în clasament. O văd ca pe o declarație de intenție din partea noastră. Am fost foate puternici pe teren propriu în acest sezon, iar meciul cu West Ham a confirmat acest lucru. Sunt foarte mulțumit de performanța băieților, de calitatea jocului, de energia arătată de jucători. Am avut momente foarte bune împotriva unei formații care joacă foarte bine", a explicat spaniolul în conferință.

Lipsa unui vârf de atac, problema lui Arsenal. Prelungește Lacazette

Arteta s-a dovedit intransigent cu jucătorii problemă din lot. Pepe, cel mai scump jucător din istoria londonezilor, e rezervă eternă ca urmare a atitudinii sale, iar acum Aubameyang, căpitanul echipei, plătește tribut pentru lipsa de profesionalism.
Stafful tehnic vrea ca echipa să funcționeze ca un tot unitar, iar actele de indisciplină sunt tratate cu toleranță "0". În contextul în care gabonezul nu pare să mai continue la Arsenal, echipa pare să aibă nevoie neapărat de un vârf de atac. S-a vorbit despre Vlahovic, atacantul Fiorentinei care marchează pe bandă rulantă (și el foarte tânăr, ca majoritatea titularilor "tunarilor"), dar dacă această mutare nu poate fi făcută, nu e exclus ca Lacazette să prelungească.
Francezului îi expiră înțelegerea cu Arsenal în vară și se părea că va pleca, fiind nemuțumit de cât de puțin joacă. S-a vorbit chiar de un conflict cu Arteta, dar acesta pare de domeniul trecutului. Tehnicianul a vorbit la superlativ de francez și nu ar fi exclus ca, dacă pleacă Auba, vârfului din Hexagon să i se garanteze locul de titular și să continue pe Emirates.
"Sunt foarte mulțumit de Laca. Nu doar pentru ceea ce face în teren, dar și pentru cum se comportă în vestiar. Mereu e un exemplu pentru jucătorii tineri, mereu le dă sfaturi și vrea să îi ajute. E în natura lui, e un fotbalist de echipă, care vrea în primul rând binele formației pentru care evoluează, dar care are aceeași filosofie și în vestiar, în raport cu cei tineri", a explicat Arteta aseară.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo