”Cel mai important titlu este cel mai recent. Putem să ne dăm seama după reacțiile tuturor că le place să câștige”, declara marele Kenny Dalglish pe 1 mai 1990. Era titlul cu numărul 18 pentru Liverpool iar sezonul 1989/1990 a încheiat unul dintre cele mai frumoase capitole din istoria cormoranilor, o decadă plină de glorie. Însă după soare a venit furtună. Nu una scurtă de vară. Una extrem de lungă. Poate nu a plouat mereu, dar norii au fost mereu prezenți. Timp de 30 de ani. Până azi.
De atunci, despre Liverpool, una dintre cele mai iubite echipe din lume, nu se poate spune că a intrat în anonimat. Au urmat Cupe ale Angliei cucerite. Au urmat finale de UEFA Champions League. Printre aceste finale s-a strecurat și Minunea de la Instabul din 2005 când cormoranii au câștigat inimile unei planete întregi cu una dintre cele mai memorabile întoarceri de rezultat din istoria fotbalului. Chiar și în Premier League, au fost sezoane când echipa s-a bătut la titlu. Când au învins-o pe United cu 4-1 pe Old Trafford. Un singur lucru a lipsit însă.
Premier League
Blestemul numărului "9", la Chelsea. Lukaku, ultimul de pe o listă lungă de eșecuri
30/06/2022 LA 09:21
Titlul. Toate celelalte performanțe au fost remarcabile și au adus multe zâmbete pe chipurile fanilor. You'll Never Walk Alone se aude la fel de tare pe Anfield indiferent dacă vin trofeele sau nu. Cu toate astea, ceva lipsea. Ceva a lipsit constant în ultimii 30 de ani. Trei decade în care fanii lui Liverpool au trebuit să fie simpli spectatori la hegemonia internă a marilor rivali de la Manchester United. Martori la promisiunea îndeplinită a lui Ferguson de a doborî Liverpool de pe piedestal. Așa că deși echipa a adus trofee și amintiri cât pentru o viață, titlul a fost mereu ce își dorea de fapt toată lumea.
Jucători mari au fost. Vezi Steven Gerrard, Pepe Reina, John Arne Riise, Luis Suarez, Fernando Torres. Antrenori mari au fost. Gerard Houlier, Kenny Dalglish, Rafael Benitez. Dar degeaba. După ce Gerrard a alunecat în meciul decisiv cu Chelsea și a scăpat practic titlul printre degete în 2014, clubul părea să fie blestemat. Dar a fost nevoie de un anume german cu o personalitate aparte ca să ridice ”blestemul”.
Jurgen Klopp a venit la Liverpool în toamna lui 2015 cu reputația ”nebunului” care a cucerit lumea fotbalului cu o echipă a Borussiei Dortmund construită exclusiv cu jucători descoperiți de el și pe baza filosofiei numite ”gegenpressing” și ”heavy metal football”. Klopp a construit Borussia Dortmund, cu care a detronat-o pe Bayern în Bundesliga și cu care a ajuns în finala Champions League, după chipul și asemănarea lui. Avea să facă fix același lucru și pe Anfield.
Succesul nu a venit peste noapte. A fost nevoie de răbdare, înțelegere și înțelepciune din partea conducerii. A fost nevoie de un plan clar al lui Jurgen Klopp. A fost nevoie de recrutarea nu a celor mai scumpi fotbaliști, ci fix a acelor piese necesare pentru a schimba soarta acestui club. A fost nevoie apoi și de bani. Pentru că așa e fotbalul. Dar din nou, Klopp a adus fix de ce era nevoie: Alisson și Virgil van Dijk au fost ultimele piese dintr-un puzzle care conținea deja nume precum Trent Alexander-Arnold, Andy Robertson, Sadio Mane, Roberto Firmino sau Mohamed Salah.
Și succesul a venit treptat. Pe rând, respectuos. A sosit mai întâi în forma unei finale de Champions League, pierdută clar cu Real Madrid. Nu-i nimic, nu era prima finală pierdută de Klopp. Anul următor, Liverpool s-a întors și de data asta finala a fost câștigată. Iar în sezonul acesta, cormoranii au cucerit și cel mai înalt vârf: Premier League.
Liverpool a ajuns la acest titlu printr-un asalt încontinuu, aproape fără pauză, asupra celorlalte echipe. Dominația echipei din acest sezon nu poate fi contestată de nimeni. Nici măcar pandemia de coronavirus nu i-a putut opri. Dacă aștepți 30 de ani pentru un titlu, ar fi bine să fie unul convingător. Iar acesta este cu siguranță unul convingător. Probabil printre cele mai dominante echipe din istoria Premier League.
Cel mai important titlu este cel mai recent. În sfârșit, Liverpool poate să se bazeze din nou pe aceste vorbe. Și este pe deplin meritat. Chapeau!
https://i.eurosport.com/2020/06/25/2838997.jpg
Premier League
Sadio Mane vs Darwin Nunez. Iese pe plus Liverpool? Plusuri și minusuri pentru cei doi
29/06/2022 LA 11:51
Premier League
Chelsea încearcă să dea o dublă lovitură: negociază pentru doi jucători de la City
28/06/2022 LA 06:52